Αντιδρούν οι δήμοι στην προοπτική έλευσης νέου κύματος προσφύγων – Μαζεύουν υπογραφές στο Κρανίδι

11:23 29/5/2020 - Πηγή: In.gr

Αντιδρούν οι δήμαρχοι στην προοπτική έλευσης νέου κύματος προσφύγων στους ξενώνες τους μετά την είδηση πως υπάρχει σχέδιο έξωσης όσων μένουν σε δομές τουριστικών περιοχών.

Ειδικότερα αντίθεσή του στην προοπτική αυτή εξέφρασε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Γρεβενών ο Γιώργος Δασταμάνης.

Ο δήμαρχος εξέφρασε επίσης την έκπληξή του ως προς τη συγκεκριμένη εξέλιξη αφού, όπως είπε, υπήρχαν διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα έλθουν άλλοι πρόσφυγες, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αναγνωρίσει ότι η περιοχή σηκώνει δυσανάλογο φορτίο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεταξύ

άλλων κάλεσε την κυβέρνηση «να τηρήσει τις εξαγγελίες της για το πλαφόν του 1%», ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και υπογράμμισε ότι από ‘δω και στο εξής «δεν θα δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω».

Την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική διατύπωσε, με ανακοίνωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γιάννης Γιάτσιος.

Συγκέντρωση υπογραφών για να φύγει η δομή από το Κρανίδι

Να κλείσει η δομή προσφύγων ζητούν οι κάτοικοι στο Κρανίδι.

Όπως ανέφερε στον ANT1 ο δήμαρχος της περιοχής, ο κ. Γεωργόπουλος, οι κάτοικοι ήδη μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν τους πρόσφυγες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιον θα συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές.

«Πρέπει να κλείσει, να φύγει η δομή από την περιοχή μας. Ο υπουργός μας είπε πως η δική μας θα είναι από τις πρώτες δομές που θα εκκενωθούν. Εμείς θέλουμε να γίνει νωρίτερα, δεν πρέπει να γίνει μετά το καλοκαίρι καθώς προσπαθούμε να σώσουμε τον τουρισμό μας», ανέφερε ο δήμαρχος

Σχέδιο έξωσης χιλιάδων προσφύγων από δομές

Την ίδια ώρα χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι ιδίως σε δομές που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης προανήγγειλε το κλείσιμο 60 δομών της ενδοχώρας που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ πιο σοβαρά και η διαχείριση του προσφυγικού αποτελεί ένα σοβαρό μελανό σημείο για την χώρα μας.

Θα μείνουν στο δρόμο

Το ζήτημα μάλιστα αυτό έφτασε και στις Βρυξέλλες με επιστολή που απέστειλαν προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Ύλβα Γιόχανσον, τρεις ευρωβουλευτίνες, η Cornelia Ernst, της ευρωομάδας της Αριστεράς, η Sophie In’t Veld, της ομάδας «Ανανεώστε την Ευρώπη» και η Tineke Strik, των Πρασίνων.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην έξωση περίπου 10.000 προσφύγων (συμπεριλαμβανομένων αρκετών ευάλωτων ατόμων, από δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται στην ενδοχώρα.

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων, ΜΚΟ, και συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για την παροχή άλλης στέγης στους ανθρώπους αυτούς. Αυτή η κίνηση υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε χώρο για την μετακίνηση ατόμων από τις νησιωτικές δομές, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί νέες δομές στην ενδοχώρα.

Είναι όμως προφανές ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα νέο, πολύ σοβαρό πρόβλημα, κυρίως για τα άτομα αυτά, που θα μείνουν στον δρόμο, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Η κατάσταση επιδεινώνεται, δεδομένου το ότι οι αρχές έχουν παύσει την παροχή επιδόματος και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης και υποστήριξης για αυτά τα άτομα.

Είναι η Επιτροπή ενήμερη για αυτήν την κατάσταση; Γνωρίζει αν και πως σχεδιάζουν οι αρχές να χρησιμοποιήσουν το κονδύλι ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκε για στέγαση τον περασμένο Μάρτιο; Έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της ανεστιότητας για τους πρόσφυγες αυτούς, και αν ναι, ποια είναι αυτά;» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι τρεις ευρωβουλευτίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα