Αντρέι Ζαχάρωφ: Ο αγώνας για την ελευθερία του πνεύματος
Στις 14 Δεκεμβρίου 1989 απεβίωσε ο διεθνούς φήμης ρώσος πυρηνικός φυσικός Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ, το όνομα του οποίου φέρει το βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο (αρχής γενομένης από το 1988) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά την υφήλιο.
Γεννημένος στη Μόσχα, στις 21 Μαΐου 1921, ο Ζαχάρωφ σπούδασε φυσική, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Αποτέλεσε μέλος της ομάδας των διαπρεπών επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την κατασκευή της σοβιετικής ατομικής βόμβας, έγινε
Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, το εξέχον μέλος της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών, έχοντας συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που εγκυμονούσαν για το μέλλον της ανθρωπότητας τα πυρηνικά όπλα, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα γύρω από το θέμα της αλόγιστης ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου ένθεν κακείθεν. Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους υποστηρικτές της συνθήκης που συνήφθη το 1963 για τη μερική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
Το 1968, δεδομένης της απροθυμίας της σοβιετικής ηγεσίας να εγκαταλείψει την κούρσα των εξοπλισμών, ο Ζαχάρωφ συνέγραψε δοκίμιο με το οποίο τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και της ελευθερίας της σκέψης, της πνευματικής ελευθερίας, την οποία θεωρούσε απαραίτητη για την ανθρώπινη κοινωνία.
Το 1970 ο Ζαχάρωφ, που αντιμετωπιζόταν από το σοβιετικό καθεστώς ως αντιφρονών με ανατρεπτικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μόσχας. Μολονότι υφίστατο ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τη σοβιετική κυβέρνηση, ο διαπρεπής επιστήμονας όχι μόνο αγωνίστηκε για την απελευθέρωση αντιφρονούντων στη χώρα του, αλλά και κατέστη ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος, καθώς αγωνιζόταν με πείσμα κατά της στέρησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων του, ο Ζαχάρωφ βραβεύτηκε το 1975 με το Νομπέλ Ειρήνης, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του η σύζυγός του, Jelena Bonner, καθώς οι ηγέτες της ΕΣΣΔ δεν επέτρεψαν στον ίδιον να μεταβεί στο Όσλο.
Η καταδίκη της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν από τον Ζαχάρωφ, το 1980, είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό του από τις σοβιετικές Αρχές στην πόλη Γκόρκι (Νίζνι Νόβγκοροντ).
Μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΣΣΔ από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τη συνακόλουθη απελευθέρωσή του, ο Ζαχάρωφ υποστήριξε την περίφημη περεστρόικα, εξελέγη μέλος του Κογκρέσου των Λαϊκών Αντιπροσώπων και συνέχισε τον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα του.
Όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεσπίσει βραβείο για την ελευθερία της σκέψης που θα έφερε το όνομά του, ο Ζαχάρωφ έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άδεια να δοθεί το όνομά του στο συγκεκριμένο βραβείο και εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του για την εν λόγω χειρονομία. Κατά την άποψή του, το βραβείο αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί εμψυχωτικά για όλους όσοι θα επέλεγαν το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πράγματι, με το βραβείο που φέρει το όνομα του Ζαχάρωφ τιμώνται έκτοτε αντιφρονούντες και ακτιβιστές στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ολόκληρον τον κόσμο.
Μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμήθηκαν κατά το παρελθόν οι Νέλσον Μαντέλα και Anatoly Marchenko (1988, σοβιετικός αντιφρονών ο δεύτερος), ο σλοβάκος Alexander Dubček (1989, ηγετική μορφή της «Άνοιξης της Πράγας»), οι αργεντινές Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου (1992), η κουρδικής καταγωγής πολιτικός Leyla Zana (1995), ο κοσοβάρος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και πολιτικός Ibrahim Rugova (1998), o Κόφι Ανάν και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών (2003), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (2005), ο κινέζος ακτιβιστής Hu Jia (2008), ο ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi (2012), η πακιστανή ακτιβίστρια, κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, Malala Yousafzai (2013), η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα (2017), ο ουκρανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Oleg Sentsov (2018).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πατέρας ξυλοκόπησε διευθυντή σχολείου στα Χανιά
- Δολοφονία Τοπαλούδη: Μίλησαν τα εργαστηριακά ευρήματα
- Διορία 8 ημερών δίνουν οι λιμενεργάτες πριν κλιμακώσουν τα μέτρα
- Ο ΠΑΟΚ δεν θα κόψει τον δρόμο του Κουλούρη
- Δολοφονία Τοπαλούδη:Ανατροπή με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων
- Η Μελάνια έγινε ξανθιά και αυτό είναι το δώρο της στον Ντόναλντ Τραμπ
- Δείτε το sms του ΣΥΡΙΖΑ για τα πούλμαν προς Θεσσαλονίκη
- H είδηση για την Angelina Jolie που θα σε κάνεις να την αντιπαθήσεις
- Παππάς προς Πετσίτη: «Δεν με ξέρεις, δεν σε ξέρω, υποφέρεις και υποφέρω»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Ιταλός σπίκερ κλαίει για την ήττα της Μίλαν
- Ετήσια βραβεία ιδρύματος «Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
- Το λευκό κομπολόι του Αλέξη
- Στην Times Square η Αγκιλέρα για την αλλαγή του χρόνου
- Ερντογάν: Θα μπούμε στη Μανμπίτζ αν δεν απομακρύνετε τους Κούρδους
- Ρόδος : Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Τοπαλούδη
- Η Κορίνα Λεγάκη μιλάει για τη χριστουγεννιάτικησυναυλία της στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου
- Αντρέι Ζαχάρωφ: Ο αγώνας για την ελευθερία του πνεύματος
- Πτώση 1,02% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου
- Ο μεγαλύτερος παραμυθάς, ήταν γιος τσαγκάρη και πλύστρας
- Τελευταία Νέα In.gr
- Αντρέι Ζαχάρωφ: Ο αγώνας για την ελευθερία του πνεύματος
- Το λευκό κομπολόι του Αλέξη
- Ετήσια βραβεία ιδρύματος «Robert F. Kennedy για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
- Ιταλός σπίκερ κλαίει για την ήττα της Μίλαν
- Ο Αλέκος, ο Αλέξης και ο… Ιούδας
- Ο μεγαλύτερος παραμυθάς, ήταν γιος τσαγκάρη και πλύστρας
- Ρόδος : Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Τοπαλούδη
- «Βυθίζονται» στις Πρέσπες οι ΑΝΕΛ – Εικόνα «Βαβέλ» στην κοινοβουλευτική ομάδα
- Φτιάξτε μόνη σας ενυδατική κρέμα νυχτός
- Η Κορίνα Λεγάκη μιλάει για τη χριστουγεννιάτικησυναυλία της στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ στα Χανιά: Πατέρας έδειρε λυκειάρχη μέσα στο σχολείο
- Ντόρα Μπακογιάννη: Το 12ο Συνέδριο είναι καθοριστικής σημασίας
- Κόκκινο πανί ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: ” Η αλήθεια θα μιλήσει – Η προδοσία θα σβήσει”
- Anadolu: Εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 267 υπόπτων γκιουλενιστών
- 12ο συνέδριο της ΝΔ σε 10 πράξεις
- Παπαγεωργόπουλος: Αυτό το δικαστικό λάθος πληρώνω εδώ και 8 χρόνια
- Ο Παναθηναϊκός θέλει να πατήσει το «restart»
- Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ πρέπει να κρατήσει ανοιχτές τις επιλογές της
- Τι αποφάνθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας για παρεμβάσεις στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας