Απίθανη δήλωση Ζορμπά : Εθνικιστική έξαρση πίσω από τον Δρομέα

17:29 24/3/2019 - Πηγή: In.gr

Όλες οι διαμαρτυρίες πολιτών «χρωματίζονται» ακροδεξιές, εθνικιστικές έως και φασιστικές από την κυβέρνηση. Το πλέον πρόσφατο κρούσμα είναι η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά η οποία αφού είδε το σχέδιό της για μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια να καταρρέει υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, βάφτισε τις αντιδράσεις «εθνικιστική έξαρση».

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» η υπουργός Πολιτισμού ρωτήθηκε για το ζήτημα που

προέκυψε με το γλυπτό του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου και εκείνη επέμεινε ότι «ούτε πρόταση υπήρξε, ούτε παραγγελία ή οτιδήποτε άλλο. Συμβουλές εισέπραξα, πρόταση δεν έκανα».

Με λίγα λόγια, η Μυρσίνη Ζορμπά επιμένει να διαψεύδει τον Κώστα Βαρώτσο, ακόμη και μετά το ξέσπασμα του καλλιτέχνη για το γεγονός ότι επί της ουσίας η υπουργός Πολιτισμού τον χαρακτήρισε ψεύτη.

Επιπλέον, η Μυρσίνη Ζορμπά προχώρησε ένα ακόμη βήμα στον κατήφορο της κυβερνητικής προπαγάνδας, σχολιάζοντας για την έκταση που πήρε το θέμα: «Οι πολιτιστικοί πόλεμοι είναι συνήθως πολύ σκληροί και όταν το μείγμα είναι ναρκισσισμός – φαντασία – εθνικιστική έξαρση και καταλήγει μετά από μέρες σε λουλουδάκια στο μνημείο, είναι καλύτερα να κάνεις τη δουλειά σου και να αφήνεις τους άλλους να λένε ότι θέλουν».

Η αναφορά της υπουργού Πολιτισμού στα λουλουδάκια αφορά την κίνηση που έκαναν μέλη της ΠΟΕΔΗΝ στη διάρκεια κινητοποίησή τους, στην οποία προφανώς αναφέρεται με απαξιωτικό τρόπο. Είναι άλλωστε και η ΠΟΕΔΗΝ μια ένωση που συχνά – πυκνά επικρίνει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για το έργο του.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι η υπουργός Πολιτισμού θεωρεί πως έχει δίκιο για την υπόθεση του Δρομέα και πως όλοι όσοι αντιστάθηκαν για να μην φύγει ένα από τα μοντέρνα σύμβολα της Αθήνας για τα Σκόπια είναι εθνικιστές. Οπως και όλοι όσοι αντιδρούν για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντούν άλλωστε όλα τα μέλη της κυβέρνησης που γίνονται αποδέκτες αποδοκιμασιών για το θέμα της Μακεδονίας.

Βέβαια, η κυρία Ζορμπά επιλέγει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως το ζήτημα του Δρομέα δεν έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ξεκάθαρα με την αγάπη των Αθηναίων σε ένα σημαντικό έργο τέχνης που κοσμεί την ελληνική πρωτεύουσα εδώ και χρόνια. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Μυρσίνη Ζορμπά και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η λαϊκή κατακραυγή έφθασε μέχρι τον Guardian

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο σάλος που είχε προκληθεί από την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια είχε ξεπεράσει τα σύνορα. H βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο: «Ξεχάστε το: Το πλάνο να δοθεί ο Δρομέας στα Σκόπια ξεσήκωσε τους Ελληνες» έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα.

«Με ύψος πάνω από 12 μ.είναι δύσκολο να μην δεις το 70 τόνων γλυπτό απέναντι από το Χίλτον. Ομως, είτε οι Ελληνες το αγαπούν είτε το μισούν, το τεράστιο γλυπτό ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να το αποχωριστούν» επισήμαινε ο Guardian, φιλοξενώντας δηλώσεις του Κώστα Βαρώτσου.

Ο γλύπτης περιέγραψε στην εφημερίδα την πρόταση της Μυρσίνης Ζορμπά, αλλά και το πώς τον εξαγρίωσε η προσπάθειά της να διαψεύσει το γεγονός. «Το να πω ότι σοκαρίστηκα είναι λίγο» λέει αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού, όπου του πρότεινε να γίνει ανταλλαγή του «Δρομέα» με γλυπτό του Μ. Αλεξάνδρου σε άλογο. «Νόμιζα ότι ήθελε να μιλήσουμε για την πολιτιστική πολιτική. Αντ’ αυτού, άρχισε να λέει ‘έχω αυτή την ιδέα να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια, που είναι μια όμορφη πόλη, θα την λάτρευες, και ήθελα να μάθω τη γνώμη σου’».

Όπως αποκαλύπτει ο διάσημος γλύπτης, αρχικά εξοργίστηκε. Μετά, άρχισε να γελάει «γιατί η ιδέα ήταν τόσο σουρεαλιστική». «Είμαι υπέρ της φιλίας με τους γείτονές μας, αλλά ο Δρομέας είναι ένα έργο που ανήκει στην Αθήνα και τους πολίτες της, οπότε χωρίς δισταγμό είπα ‘ξεχάστε το’» δηλώνει στον Guardian, ενώ σημειώνει ότι δεν θα αποκάλυπτε την πρόταση, αν η κ. Ζορμπά δεν τον είχε εξαγριώσει, διαψεύδοντας αρχικά ότι έγινε ακόμη και η συνάντηση.

«Θα θεωρούσα τη συζήτησή μας ιδιωτικό θέμα, αλλά αρχικά αρνήθηκε ότι με κάλεσε και μετά είπε ξανά ψέματα, αρνούμενη ότι έκανε τέτοια πρόταση και αυτό με εκνεύρισε. Ευτυχώς, έπεσα πάνω σε άλλους καλλιτέχνες στο υπουργείο, οπότε είχα μάρτυρες» δήλωσε ο γλύπτης.

«Σε ένα έθνος που εξευτελίστηκε από τις λεηλασίες των χρόνων οικονομικής κρίσης και ακόμη πονά για την ιστορική συμφωνία της αριστερής κυβέρνησης με τη Βόρεια Μακεδονία, η πρόταση χτύπησε ένα απρόσμενα ερεθισμένο νεύρο» σχολιάζει ο Guardian για την αντίδραση των Ελλήνων στην πρόταση για ανταλλαγή του «Δρομέα».

Η προοπτική της ανταλλαγής του «Δρομέα» με ένα κιτς άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που ευρέως θεωρείται ότι έχει γίνει «αρπαγή» του από τους Σλάβους γείτονες στο πλαίσιο του πολιτιστικού πολέμου για την αξίωση του ονόματος Μακεδονία, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα» κατέληγε το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα