Αποκαλύψεις από την μεγαλύτερη μελέτη για τον κοροναϊό – Ποιους «χτυπά», ποια είναι η πορεία του

23:36 18/2/2020 - Πηγή: In.gr

Πάνω από το 80% των κρουσμάτων του νέου κορoναϊού στην Κίνα αποτελούν ήπιες περιπτώσεις, και αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ είναι κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, αλλά και εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει πάνω στον ιό ως τώρα, την οποία δημοσιοποίησαν οι κινεζικές αρχές.

Όπως αναφέρει το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εξετάστηκαν πάνω από 70.000 περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες, πιθανές κ.α.) που είχαν καταγραφεί ως τις 11 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται

πως, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, έγινε γνωστό πως πέθανε εξαιτίας του ιού ο Λιου Ζιμίνγκ, 51 ετών, διευθυντής του νοσοκομείου Βουτσάνγκ στη Βουχάν- ενός εκ των κορυφαίων νοσοκομείων στο επίκεντρο του ξεσπάσματος. Πρόκειται για έναν από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του τομέα της υγείας που έχουν πεθάνει ως τώρα.

Η Χουμπέι, η επαρχία όπου βρίσκεται η Βουχάν, είναι η επαρχία που έχει επηρεαστεί περισσότερο ως τώρα. Σύμφωνα με το κινεζικό CCDC (Chinese Centre for Disease Control and Prevention), το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα μόλις 0,4%. Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 υπολογίζεται στο 2,3%.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο νεκροί ανέρχονται στους 1.868 και τα κρούσματα στα 72.436. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, 12.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιστημονικού άρθρου του CCDC, που δημοσιεύτηκε στο Chinese Journal of Epidemiology, το 80,9% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται ως ήπιου χαρακτήρα. Ως «δριμείες/ σοβαρές» περιπτώσεις χαρακτηρίζεται το 13,8%, και μόνο το 4,7% θεωρούνται «κρίσιμες». Η ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, καθώς η θνησιμότητα που παρουσιάζεται ανέρχεται στο 14,8%.

Γενικότερα, η θνησιμότητα φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στις μικρότερες ηλικίες και να αυξάνεται σταδιακά. Σε ηλικίες μέχρι 9 ετών δεν έχουν υπάρξει θάνατοι, ενώ μέχρι τα 39 βρίσκονται στο 0,2% των κρουσμάτων. Για τους 40 και άνω η θνησιμότητα πάει στο 0,4%, για τους άνω των 50 στο 1,3%, για τους 60 και άνω στο 3,6% και για τους άνω των 70 στο 8%. Όσον αφορά στα ήδη υπάρχοντα νοσήματα που καθιστούν πιο επικίνδυνη τη μόλυνση από τον ιό, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, και μετά ακολουθούν ο διαβήτης, οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και η υπέρταση.

Συνολικά έχουν προσβληθεί από τον ιό 3.019 εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας. Από αυτούς, ως τις 11 Φεβρουαρίου, 1.716 ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα, και πέντε είχαν αποβιώσει.

Σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας φαίνονται να αποδίδουν, ωστόσο τονίζουν πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «αναζωπύρωσης».

Ο ιός έχει εξαπλωθεί και πέρα από τα όρια της Κίνας, σε δεκάδες χώρες, ενώ έχουν επηρεαστεί και δύο κρουαζιερόπλοια. Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, αφού βρέθηκε θετικός στον ιό ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ. Έκτοτε πάνω από 450 εκ των 3.700 επιβαινόντων έχουν μολυνθεί. Ένα δεύτερο πλοίο, το MS Westerdam, κατέπλευσε στη Σιχάνουκβιλ της Καμπότζης αφού του είχε απαγορευτεί να δέσει σε πολλά άλλα λιμάνια της Ασίας. Αν και επετράπη τελικά στους επιβάτες να αποβιβαστούν, καθώς δεν βρέθηκαν κρούσματα, μερικές ημέρες μετά μια γυναίκα που ήταν στο πλοίο βρέθηκε θετική αφού κατέφθασε στη Μαλαισία, με αποτέλεσμα να αρχίσει «κούρσα» για τον εντοπισμό των επιβατών, που έχουν διασκορπιστεί σε διάφορες χώρες. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι σχεδιασμοί πολλών κυβερνήσεων για απομάκρυνση πολιτών τους από την Κίνα.

Συνεχίζονται τα αυστηρά μέτρα στην Κίνα

Οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι θα υιοθετήσουν πιο διεξοδικά και ισχυρά μέτρα για να εντοπίσουν εμπύρετους ασθενείς και να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την επιδημία του Covid-19, όπως μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές θα ελέγξουν τα αρχεία όλων των ασθενών που εμφάνισαν πυρετό και επισκέφθηκαν γιατρό από τις 20 Ιανουαρίου καθώς και των ανθρώπων που αγόρασαν αντιπυρετικά και αντιβηχικά φάρμακα, είτε σε φαρμακεία είτε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Οι άνθρωποι αυτοί θα εξεταστούν και, εάν χρειαστεί, θα τεθούν σε καραντίνα ή θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία για νοσηλεία, συνεχίζει το επίσημο πρακτορείο επικαλούμενο την ανακοίνωση του κέντρου ελέγχου της επιδημίας.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κίνα, αναφέρθηκαν σήμερα τα λιγότερα νέα κρούσματα και οι λιγότεροι θάνατοι εδώ και μία εβδομάδα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιδημία επιβραδύνεται.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των νέων κρουσμάτων αποδεικνύουν ότι τα δραστικά μέτρα που έχει λάβει, περιορίζοντας τις μετακινήσεις και το εμπόριο, επιβραδύνουν τη μετάδοση της ασθένειας πέραν της επαρχίας Χουμπέι και της πρωτεύουσάς της, της πόλης Ουχάν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ζανγκ Μινγκ είπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία θα είναι «περιορισμένες, βραχυπρόθεσμες και διαχειρίσιμες» και ότι το Πεκίνο έχει αρκετούς πόρους για να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί.

Μέχρι σήμερα το πρωί, η Κίνα είχε αναφέρει 72.528 κρούσματα και 1.850 θανάτους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας αυτής, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έχουν επίσης καταγραφεί 92 περιπτώσεις μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο σε 12 χώρες εκτός της Κίνας. Ωστόσο ο ΠΟΥ δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να συγκρίνει τα δεδομένα αυτά με εκείνα της Κίνας.

Επίσης, ο ΠΟΥ δεν έχει παρατηρήσει κάποια παρατεταμένη, τοπική μετάδοση της ασθένειας παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που έχει τεθεί σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

H Ρωσία «κλείνει τις πύλες της» στους Κινέζους

Η Ρωσία θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στους Κινέζους πολίτες από τις 20 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λαμβάνει για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωναϊού.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τους Κινέζους που θέλουν να μεταβούν στη Ρωσία για εργασία, για ιδιωτική επίσκεψη, για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για τουρισμό. Σύμφωνα με την Τατιάνα Γκολίκοβα, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που είναι αρμόδια για θέματα Υγείας, πρόκειται για «προσωρινό μέτρο».

Η απόφαση ελήφθη «λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας στην Κίνα και του γεγονότος ότι Κινέζοι πολίτες συνέχισαν να αφίκνυνται στο ρωσικό έδαφος», εξήγησε η Γκολίκοβα, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Πάρα πολλοί Κινέζοι βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία –τουρίστες, σπουδαστές και εργαζόμενοι– ενώ τα ρωσικά αεροδρόμια χρησιμοποιούνται μαζικά ως διαμετακομιστικοί κόμβοι μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

Οι ρωσικές αρχές έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.900 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Έχουν κλείσει τα σύνορα, μήκους 4.250 χιλιομέτρων, με την Κίνα, διέκοψαν τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών και περιόρισαν τις αεροπορικές πτήσεις προς τις κινεζικές πόλεις.

Επισήμως δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς του νέου κορoναϊού στη Ρωσία, αφού οι μοναδικοί δύο, που ήταν Κινέζοι πολίτες, πήραν εξιτήριο την περασμένη εβδομάδα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν.

Keywords
Αναζητήσεις
αντιβηχικο στο κορωνοιο
Τυχαία Θέματα