Ασφαιρα πυρά κατά του εισβολέα

07:01 14/12/2019 - Πηγή: In.gr

Μεθοδικά, αδίστακτα και προκλητικά η Τουρκία προέβη σε μια ακόμα ενέργεια κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη, που θα δημιουργήσει σε μια επόμενη φάση έναν θαλάσσιο άξονα μεταξύ των δύο χωρών διαγράφοντας από τον χάρτη τη μισή Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Υπογράφηκαν

σχετικά δύο μνημόνια κατανόησης, όπου πέραν των σχετικών χαρτών προβλέπεται και η συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα δημιουργίας τετελεσμένων από πλευράς Αγκυρας, που κατοχυρώνει τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας», στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες, καθώς η Τουρκία αναιδώς δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά μόνο χωρικά ύδατα.

Και η Ελλάδα αμήχανη περιορίζεται σε χαρακτηρισμούς περί απαραδέκτου και παραβιάσεως του Διεθνούς Δικαίου και επαναπαύεται σε αυτά τα άσφαιρα πυρά με διάφορα αποδοκιμαστικά επίθετα. Πρόκειται για πολυετή ιστορία, που ξεκίνησε από την τουρκική απαγόρευση πραγματοποίησης ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο επί ποινή πολέμου, που σιωπηρά αποδεχθήκαμε, για να ανεχόμαστε επί δεκαετίες και την καθημερινή σχεδόν παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, περιοριζόμενοι σε δήθεν αναχαιτίσεις άνευ πυρών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δεν δίστασε να καταρρίψει πολεμικό αεροπλάνο της Ρωσίας, το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ παλιότερα η τότε Σοβιετική Ενωση κατέρριψε νοτιοκορεατικό επιβατικό αεροπλάνο που αποπροσανατολισμένο είχε περάσει στον σοβιετικό εναέριο χώρο.

Ας σημειωθεί ότι η τουρκική παραβίαση αφορά κυρίως των 10 μιλίων εναέριο χώρο μας, τον οποίο, αγνοώντας τα διεθνώς ισχύοντα, έχουμε θεσπίσει, μολονότι τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια. Αυτό το ιδιότυπο ελληνικό καθεστώς, που δεν αναγνωρίζει όχι μόνο η Τουρκία αλλά και το ΝΑΤΟ, το συνεχίζουμε επειδή δεν τολμούμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, όπως δικαιούμεθα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και δεν το τολμούμε, επειδή η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου την τυχόν άσκηση του νόμιμου αυτού δικαιώματός μας. Εννοείται ότι η Τουρκία διασκεδάζει με τις άσφαιρες αναχαιτίσεις μας, ακόμα και όταν τα πολεμικά αεροπλάνα της υπερίπτανται των ελληνικών νησιών και όχι μόνο, σχολιάζοντας σκωπτικά τις ηρωικές λεκτικές αντιδράσεις των ηγετών μας.

Εν τω μεταξύ, παραλείπουμε να καταθέσουμε στον ΟΗΕ χάρτες με τη δική μας ΑΟΖ (200 μίλια) όπως έχει κάνει προ πολλού η Τουρκία, ώστε να φανεί επιτέλους ποια θεωρούμε και εμείς δική μας και πού κρίνουμε ότι παραβιάζονται τα δικά μας δικαιώματα.

Διπλωματική νωθρότητα ή φόβος του αδίστακτου γείτονα; Ετσι τον αφήνουμε να κατοχυρώνει ό,τι αυτός θεωρεί δικά του, ενώ εμείς με την αδράνειά μας διευκολύνουμε να παγιώνονται αυτές οι παράνομες διεκδικήσεις.

Επιτέλους μόλις προ ημερών αναγνωρίσαμε ότι υφίστανται μεγάλες «τρύπες» σε βασικά όπλα και στα αμυντικά μας συστήματα και ανακοινώθηκε ότι προτιθέμεθα να αναβαθμίσουμε τα πολεμικά μας αεροσκάφη και τα υποβρύχιά μας επειδή υστερούν σε πολεμική αποτελεσματικότητα ως ξεπερασμένα και καταπονημένα, όπως το έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψιν 10 επίτιμοι αρχηγοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και η στήλη αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα