Ασφυκτική η πίεση του προσφυγικού : Φραγμός στον Έβρο, έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά

15:43 1/3/2020 - Πηγή: In.gr

Με τα λεωφορεία να έχουν αφήσει χιλιάδες ανθρώπους στο συνοριακό πέρασμα του Έβρου και στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά, η πίεση της Αγκυρας προς την ελληνική κυβέρνηση με «όπλο» το προσφυγικό αυξάνεται.

Στον Έβρο δίνεται «μάχη» για να μην παραβιαστούν τα σύνορα, ωστόσο η προσφυγική ροή στα νησιά έχει αυξηθεί το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί να είναι έκρυθμη.

Στην Αθήνα,

ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της «οργανωμένης και μαζικής προσπάθειας παραβίασης των συνόρων», όπως το περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο φραγμός του Έβρου

Η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στον Έβρο ήταν απολύτως αναγκαία, όπως αποδείχθηκε από το γεγονός του διπλασιασμού των προσφύγων που έχουν συρρεύσει στο συνοριακό πέρασμα.

Από τις 4.000 που προσπαθούσαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος το βράδυ της Παρασκευής, το βράδυ του Σαββάτου ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 9.972. Η προσπάθεια που γίνεται στον Έβρο είναι υπεράνθρωπη.

Μόλις 73 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν και εις βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι 13.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των 212.000 χλμ ελληνοτουρκικών συνόρων. Από την πλευρά της, η Αγκυρα ανεβάζει τον αριθμό σε 76.358…

Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει με φράγματα το συνοριακό πέρασμα, ενώ συχνά – πυκνά σημειώνονται εντάσεις μεταξύ προσφύγων και ελληνικής αστυνομίας.

Η κατάσταση αν και ελεγχόμενη προς το παρόν είναι δύσκολη. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση ανώτατου στελέχους της Κατεχάκη στο ΒΗΜΑ: «Προς το παρόν αντέχουμε, όμως δεν ξέρω για πόσο ακόμα λόγω της πίεσης από την Τουρκική πλευρά. Θεωρούμε ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς κι ίσως διαρκέσει μήνες. Δεχόμαστε προτροπές από στελέχη ξένων κυβερνήσεων να αντισταθούμε σε αυτές τις προσφυγικές ροές , όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρόκειται για μία κρίσιμη δοκιμασία για την χώρα μας κι ίσως, αν αντεπεξέλθουμε, να αναβαθμισθεί η θέση μας».

Την ίδια ώρα, έκκληση για κλείσιμο του τελωνείου Κήπων απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φερών και Πόρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Αθανάσιος Πεμούσης.

«Υπάρχει πολύς κόσμος στο πρώην φυλάκιο. Από χθες και όλο το βράδυ, περνούν από παντού, όμως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και τους επαναπροωθούμε πάλι πίσω. Οι Τούρκοι τους περνάνε με βάρκες σε σημεία που δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Το έχω δει με τα μάτια μου» ανέφερε αρχικά ο κ. Πεμούσης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε έναν ακήρυχτο πόλεμο, έχουμε αγανακτήσει. Είναι πολύς ο κόσμος και από όποια εθνικότητας θες. Είναι ψέμα ότι είναι πρόσφυγες. Το τελωνείο των Κήπων είναι ανοιχτό και η κατάσταση είναι χειρότερη. Το πρωί ήμασταν 6-7 άτομα και κόντεψαν να μας λιντσάρουν. Πρέπει να αντιδράσουμε σαν χώρα, πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει το τελωνείο των Κήπων. Κάνω έκκληση σαν της Δημοτικής Ενότητας Φερών και Πόρου».

Εκρυθμη η κατάσταση στα νησιά

Το μπλόκο στον Έβρο φαίνεται ότι οδηγεί τους διακινητές στη λύση του Αιγαίου. Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει με βάρκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την Τουρκία. Τουλάχιστον 250 άτομα στη Λέσβο, πάνω από 120 σε Χίο και Οινούσσες.

Στη Χίο, οι αρχές επιβίβασαν τους πρόσφυγες σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στη ΒΙΑΛ.

Στη Λέσβο σε εξέλιξη βρίσκονται κι άλλα περιστατικά με βάρκες που προσεγγίζουν το νησί, όπως μετέδωσε το stonisi.gr.

Στη Μυτιλήνη κάτοικοι εμπόδισαν λεωφορείο με πρόσφυγες που είχαν φθάσει στο νησί να περάσει προς τη δομή φιλοξενίας.

Αργότερα, κόσμος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Θέρμης και δεν επέτρεπε την αποβίβαση περίπου 50 προσφύγων από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα, προπηλακίστηκε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεάις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Ύβρεις ακούστηκαν και εναντίον της δημοτικής Συμβούλου Νίκης Τσιριγώτη.

Στελέχη του λιμενικού επισημαίνουν ότι σε όλα τα περιστατικά η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίθηκε στα καλέσματα της ελληνικής πλευράς για να εμποδίσουν τις βάρκες, αλλά αρκέστηκαν σε ρόλο παρατηρητή.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Frontex στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε πως η υπηρεσία αναβαθμίζει στο υψηλότερο επίπεδο το συναγερμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα ύστερα από ελληνικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι υποβλήθηκε αίτημα από το Λιμενικό και στην Αστυνομία προς τη Frontex για έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία.

Μάλιστα η συμβολή της Frontex ήταν από τα ζητήματα που συζήτησαν χτες ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Επί ποδός η κυβέρνηση

Στις 6 το απόγευμα συγκαλείται εκτάκτως στο μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ασφυκτική πίεση στα σύνορα από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με Τουρκία στον Έβρο και το Αιγαίο.

Ήδη, κατά την χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού που φυλάσσουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να ενημερώσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο στην περιοχή των Καστανεών ότι τα σύνορα είναι κλειστά.

Εκτός από τη μαζική αποστολή SMS σε ξένα κινητά τηλέφωνα με στόχο να καταπολεμηθούν τα fake news που διακινούνται κυρίως από την Τουρκία, κατά μήκος του φράχτη στον Έβρο βρίσκονται οχήματα του Στρατού με ντουντούκες στην οροφή τους τα οποία μεταδίδουν παρόμοια μηνύματα προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλήρωμα ενός εξ αυτών επισκέφθηκε, μάλιστα, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Χίο βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το μήνυμα που εκπέμπει καθαρά η κυβέρνηση είναι πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να διαφυλαχθούν τα σύνορα της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα