Μπαμπάδες σε δυσμένεια

12:47 16/11/2019 - Πηγή: In.gr

Οι περισσότερες μαμάδες διαμαρτύρονται – δικαίως – ότι οι μπαμπάδες των παιδιών τους δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να μοιραστούν τις δυσκολίες της ανατροφής τους. Μερικές φορές όμως, οι μπαμπάδες που αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης τους απέναντι στα παιδιά, απογοητεύονται από τις αντιδράσεις των συζύγων τους. Η κριτική που δέχονται πολλές φορές είναι αιτιολογημένη, όμως συχνά είναι υπερβολική ή ακόμα και άδικη. Ιδιαίτερα όταν εκφράζεται σε έντονο τόνο, δεν είναι δύσκολο να προκαλέσει έντονες τριβές ανάμεσα στο ζευγάρι και να κάνει τον μπαμπά να αισθανθεί

άχρηστος. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σκεφτείτε τις αιτίες

Η ίδια η στάση σας μπορεί να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη συμπεριφορά της συζύγου σας. Σκεφτείτε αν έχει δίκιο σε κάποια πράγματα που σας λέει και αν ο ίδιος κάποιες φορές αντιλαμβάνεστε ως χάρη προς εκείνη αυτά που κάνετε για το παιδί. Θυμηθείτε ότι όσο και αν ορισμένα στερεότυπα για τους διαφορετικούς ρόλους των γονέων επιβιώνουν, έχετε ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του.

Συζητήστε το μαζί της

Σε περίπτωση που πράγματι υπερβάλλει, το να εκφράζετε το δίκιο που σας πνίγει με θυμωμένες απαντήσεις δεν βοηθά την κατάσταση. Ζητήστε της να συζητήσετε ήρεμα το θέμα κάποια στιγμή που το παιδί θα κοιμάται ή θα το επιβλέπει κάποιος τρίτος. Σε ήπιο τόνο εξηγήστε της πώς σας κάνει να νιώθετε η συμπεριφορά της.

Ζητήστε της να γίνει συγκεκριμένη

Τα παιδιά μοιάζουν τόσο εύθραυστα που μας ξυπνούν ενστικτώδεις αντιδράσεις. Έτσι, ενδέχεται η σύζυγός σας να μην σας εξηγεί ακριβώς τι είναι αυτό που την ανησυχεί και αντ’ αυτού να προβαίνει σε χαρακτηρισμούς. (Για παράδειγμα: «Τι κάνεις εκεί; Είσαι τελείως ανεύθυνος;»). Ρωτήστε τη γιατί αισθάνεται άβολα με τον τρόπο που φροντίζετε το παιδί και ζητήστε της αντί να γίνεται επιθετική να είναι σαφής με τα πράγματα που την ενοχλούν.

Ακούστε προσεκτικά και επαναλάβετε

Ακόμη και αν είστε σίγουρος ότι παραλογίζεται, οφείλετε να την ακούσετε, όπως κι εκείνη οφείλει να ακούσει εσάς. Δείξτε της ότι λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας αυτά που την προβληματίζουν και επαναλάβετε της τα σημαντικότερα επιχειρήματα ώστε να ξέρει ότι δεν τα προσπεράσατε.

Τι φοβάται στ’ αλήθεια;

Αν όποτε κάνετε μπάνιο το παιδί η μαμά του μοιάζει τρομαγμένη για τη σωματική του ακεραιότητα, ρωτήστε τη ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που φοβάται ότι θα συμβεί εξαιτίας του τρόπου που το κρατάτε. Μην γίνετε ειρωνικός. Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο είναι να τσακωθείτε. Δείτε αν όντως χρειάζεται να προσαρμόσετε κάτι στην επαφή σας με το μικρό σας ή αλλιώς εξηγήστε της γιατί έχει άδικο που ανησυχεί.

Βάλτε κανόνες

Μπορεί να μην έχει ρεαλιστικούς λόγους να φοβάται όταν πετάτε το μωρό στον αέρα για να το κάνετε να γελάσει, όμως σίγουρα μπορείτε να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να το διασκεδάσετε που δεν θα της προκαλούν καρδιακό επεισόδιο. Συμφωνήστε σε ορισμένα πράγματα που πρέπει και που δεν πρέπει να γίνονται, ξεκινώντας από εκείνα που ήδη έχουν αποτελέσει αιτία διαμάχης.

Έχετε κοινό στόχο

Θυμηθείτε ότι αυτό που επιδιώκετε και οι δύο είναι το καλό του παιδιού. Γι’ αυτό ό,τι και αν γίνει πρέπει να λειτουργείτε σαν σύμμαχοι. Αν αφήσετε τον εγωισμό να πρυτανεύσει στη συζήτησή σας και οι δύο θα βγείτε χαμένοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα