«Μπάχαλο» με τα δασικά αυθαίρετα: Εντός Φεβρουαρίου η λύση

06:33 7/2/2019 - Πηγή: In.gr

Να βρει τη χρυσή τομή για χιλιάδες πολίτες που έχουν υπαχθεί σε νόμους αυθαιρέτων, αλλά η ιδιοκτησία τους βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μπέρδεμα έγινε από τη στιγμή που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες και έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες εντάχθηκαν σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων και έχουν καταβάλει πρόστιμα, αν και απαγορευόταν από τον νόμο, καθώς ήταν σε δασική έκταση τα ακίνητά τους.

Ο

αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα υπάρξει πρόταση για το ζήτημα, που μπήκε στη διαβούλευση και αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων και έχουν καταβάλει πρόστιμα, με βασική προϋπόθεση να μην υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

«Πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης πιθανόν υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες -δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι-, ενώ ήταν σε δασική έκταση, κάτι που απαγορευόταν από το νόμο των αυθαιρέτων, κι αυτό είναι διαχρονικό – οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017, δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο» και «προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες “τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη πως είμαστε σε δασική έκταση”», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια λύση. Θα υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά του υπουργείου μας -όχι προσωποποιημένη και όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά- τι θα κάνουμε στην περίπτωση που οι πολίτες υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου, ενώ ήταν σε δασική έκταση -κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων-, έτσι ώστε στη διαδικασία των οικιστικών πυκνώσεων και αν δεν είναι σε περιοχή προστασίας της φύσης και αν επιτρέπει προφανώς και το δημόσιο λογιστικό, γιατί έχουν υποβληθεί ήδη τα λεφτά, να υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος», κατέληξε.

Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μπορεί να κινείται στη λογική του τελευταίου νόμου αυθαιρέτων, υπάρχουν ωστόσο αρκετές διαφορές, μιας και τα κόστη μεταξύ τους έχουν μεγάλη απόκλιση.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έγινε από πολύ νωρίς σαφές, καθώς τα περισσότερα σχόλια επικεντρώνονται στα υπέρογκα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. Από την πλευρά τους, οι πολίτες επισημαίνουν πως τα χρήματα που θα πληρώσουν είναι δυσανάλογα με το εισόδημά τους, άλλοι εξ αυτών τονίζουν πως έχουν ήδη καταβάλει ποσά σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενώ πολλοί, ακόμα, αναφέρουν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να τους διασφαλίζουν και ας υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης μέχρι και το 2059.

Επαγγελματίες του κλάδου, με τη σειρά τους, εκτιμούν πως αναμένεται να υπάρξει τεράστιο αλαλούμ με όσους δεν έχουν υπαχθεί σε νόμους αυθαιρέτων, αφού ήδη υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που μιλούν για ιδιαίτερα αυξημένα πρόστιμα, χωρίς να έχουν μάλιστα την κυριότητα, αφού δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα