Μπουν: Αν δεν αντιμετωπίσουμε τον ιό δεν θα επιστρέψουμε στις ελευθερίες που είχαμε συνηθίσει

17:03 12/6/2020 - Πηγή: In.gr

Ο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times άνοιξε τη συζήτηση με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ Λόρανς Μπουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με το ερώτημα πώς διαμορφώνεται η εικόνα αυτής της σοκαριστικής οικονομικής κρίσης.

Η κ. Μπουν είπε πως είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις και για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΟΣΑ οργανισμός εκπόνησε

δύο σενάρια. Το ένα είναι η σταθεροποίηση του ιού και η μη επιστροφή του. Το άλλο είναι να υπάρξει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. «Και στις δύο περιπτώσεις χάνουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια» λέει η Μπουν.

Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει κάμψη της τάξης του 6%-7,5% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 και ανάκαμψη 5%-3% αντιστοίχως το 2021. Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ επισήμανε πως το σοκ είναι πολύ μεγάλο, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Η κ. Μπουν είπε πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ των χωρών. Στην Ασία παρατηρείται μεγαλύτερη ισορροπία ενώ είναι σοβαρότερες οι συνέπειες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

«Θα χρειαστεί να έρθει το 2022 για να επιστρέψουν οι περισσότερες χώρες εκεί που βρίσκονταν το 2019. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών. Πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό» είπε η Λοράνς Μπουν.

Ο δημοσιογράφος των Financial Times τη ρώτησε αν αλλάξει και η δομή της παγκόσμιας οικονομίας – ταξίδια, εκδηλώσεις, γεμάτα εστιατόρια, συναυλίες. «Θα επιστρέψουμε ποτέ στην παλιά οικονομία; Η Μπουν  είπε πως δεν πρέπει να είναι κανείς  υπερβολικά αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση των μέτρων και ορισμένες υπηρεσίες δεν θα επιστρέψουν εκεί που ξέραμε. Αν τα εστιατόρια δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν με μικρότερη χωρητικότητα, δεν θα επιβιώσουν ή θα γίνουν ντελίβερι» τόνισε.

Ο Μάρτιν Γουλφ έθεσε και το ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Η Λοράνς Μπουν είπε πως γίνονταν ήδη διαμαρτυρίες για τις ανισότητες σε χώρες όπως η Χιλή και η Γαλλία. Και τώρα το πρόβλημα θα οξυνθεί. Άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν πρόβλημα. Η τηλεργασία θα γενικευτεί και θα ενταθεί. Η αγοραία αξία πολλών ανθρώπων που συνέχισαν να εργάζονται στη διάρκεια της καραντίνας, όπως στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, δεν αντιστοιχεί στην κοινωνική τους αξία, επισήμανε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Η Λοράνς Μπουν χαρακτήρισε εξαιρετική την απάντηση των ανεπτυγμένων χωρών γιατί σταμάτησαν την οικονομία, αλλά χρησιμοποίησαν τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία όπως έπρεπε. Το δίχτυ ασφαλείας διευρύνθηκε, το κράτος εγγυήθηκε δάνεια. Αυτό βέβαια είναι βραχυπρόθεσμο, εξήγησε η οικονομολόγος γιατί το δύσκολο είναι πώς βοηθάς ανθρώπους και επιχειρήσεις όταν αρθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Οσο για τη συνεργασία, είναι πράγματι ανησυχητικός ο παγκόσμιος κατακερματισμός.

Η κ. Μπούν δήλωσε ότι τρία πράγματα πρέπει να γίνουν στο εμπορικό πεδίο. Μεγαλύτερη ποικιλία στις  πηγές. Αποθέματα βασικών προϊόντων. Κρατικός προγραμματισμός. Κι αυτά δεν έχουν σχέση με οικονομικό εθνικισμό, εξήγησε η Λοράνς Μπουν.

Για την τεράστια επέκταση του κράτους που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο είπε πως  οφείλεται στην επιτάχυνση των τάσεων που βλέπουμε στις μεγάλες κρίσεις – ψηφιοποίηση, ανισότητες, αλλαγή του ρόλου του κράτους –  και στο γεγονός ότι αυτή η κρίση δεν είναι κάτι σύνηθες, κάτι που κρατάει τρεις ή έξι μήνες, αλλά πολύ περισσότερο. «Πρέπει να προσαρμόσουμε λοιπόν μονίμως τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο που δουλεύουμε, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τις κοινωνικές μας σχέσεις» είπε.

Η Λοράνς Μπουν πιστεύει πως δόθηκαν καλύτερες απαντήσεις αυτή τη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις. «Ο ιός είναι παντού και αν δεν τον αντιμετωπίσουμε συντονισμένα δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς ελευθεριών που έχουμε συνηθίσει. Αυτό μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα