Δολοφονία Γρηγορόπουλου : Μικρής έκτασης επεισόδια, στο Σύνταγμα η πορεία

13:16 6/12/2018 - Πηγή: In.gr

Κλειστές είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου και η Σταδίου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πορεία μαθητών, φοιτητών, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιεξουσιαστών, από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, για τη δέκατη επέτειο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. H αστυνομία έχει πραγματοποιήσει δέκα προσαγωγές για τα επεισόδια.

Γύρω στις 13.00 ένταση υπήρξε στα Προπύλαια με νεαρούς αντιεξουσιαστές να σπάνε μάρμαρα και να γίνεται χρήση χημικών. Νεαροί με βαριοπούλες έσπασαν πεζοδρόμια στην οδό Κοραή.

Εκείνη την ώρα ομάδα ΜΑΤ έφτασε στην περιοχή και πέταξε δακρυγόνα και κρότου – λάμψης για να τους διαλύσει ενώ έγιναν κάποιες προσαγωγές. Η πορεία σταμάτησε στην οδό Σταδίου έξω από το υπουργείο Εργασίας με τα ΜΑΤ να έχουν κόψει την κινητοποίηση. Ακολούθησε πετροπόλεμος και κυνηγητό αλλά για μικρό χρονικό διάστημα καθώς γύρω στις 2.00 η πορεία με τους μαθητές έφτασε στο Σύνταγμα

https://tv.in.gr/uploads/20181206/132222_binteo_(7).mp4https://tv.in.gr/uploads/20181206/133141_binteo_(1).mp4

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί νέα πορεία, επίσης με αφετηρία τα Προπύλαια, ενώ λίγο μετά τις 8 μ.μ. θα αρχίσει η συγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Τζαβέλλα, στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος.

Επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, με στόχο την αποτροπή των επεισοδίων που συμβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν θέσει ως προτεραιότητα την φύλαξη υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, πρεσβειών, της ΓΑΔΑ, και των αστυνομικών τμημάτων -σημεία δηλαδή που θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων-, καθώς και την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων και της Νεάπολης που περικλείουν οι οδοί Σταδίου, Ιπποκράτους, Πατησίων και λ. Αλεξάνδρας.

Έκκληση κατοίκων των Εξαρχείων: Προφλάξτε μας από βανδαλισμούς

Επείγουσα έκκληση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απηύθυναν κάτοικοι και επαγγελματίες των Εξαρχείων, ζητώντας από την αστυνομία να προφυλάξει τις περιουσίες τους κατά τη διάρκεια των σημερινών εκδηλώσεων.

«Εν όψει της αυριανής επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την προφύλαξη της περιοχής των Εξαρχείων και των κατοίκων της από κάθε είδους βίαιες δράσεις, καταστροφές και βανδαλισμούς. Σας καλούμε επίσης να αποφύγετε τη χρήση χημικών που σε συνδυασμό με εμπρησμούς προκαλούν τοξικές αναθυμιάσεις. Επισημαίνουμε ότι στη περιοχή μας κατοικούν χιλιάδες φιλήσυχες οικογένειες, παιδάκια και ηλικιωμένοι», αναφέρει η επιστολή των κατοίκων οι οποίοι κάθε χρόνο από το 2008 και ύστερα βλέπουν την περιοχή να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης λόγω των επεισοδίων που προκαλούν οι αντιεξουσιαστές.

Τζ. Τσαλικιάν: Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα αποδοκίμαζε τα βίαια επεισόδια

Μήνυμα κατά της ανεξέλεγκτης βίας που ξεσπά κάθε 6η Δεκεμβρίου απηύθυνε άλλη μια φορά η μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου. Η Τζίνα Τσαλικιάν τονίζει πως τα επεισόδια αμαυρώνουν τη μνήμη του παιδιού της και κάνει έκκληση να αποφευχθούν.
«Αν ζούσε ο Αλέξανδρος θα τα αποδοκίμαζε, είμαι σίγουρη. Δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με βιαιοπραγίες και καταστροφές», δήλωσε στον Antenna η κ. Τσαλικιάν. «Σπιλώνουν με τη συμπεριφορά τους τη μνήμη του Αλέξανδρου και θίγουν, κατ’ επέκταση, την τιμή και την υπόληψη της οικογένειάς μας», είπε και πρόσθεσε: «Το παιδί μου δεν ήταν παραβατικό. Η παραβατικότητα προέκυψε από την υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Κορκονέα. Θυμάμαι τη ρήση του Γκέμπελς “Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε”», συνέχισε η Τζίνα Τσαλικιάν. «Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί χαρούμενο, ευχάριστο, ευαίσθητο, γενναιόδωρο. Ηταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Είχε πάρα πολλούς φίλους και ήταν ένα παιδί- δυστυχώς, τελικά- πολύ αθώο και πολύ καλοπροαίρετο», είπε ακόμη.

Δεκέμβριος 2008: Η Αθήνα στις φλόγες

Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ όταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Ο θάνατός του -όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την ιατροδικαστική εξέταση- ήταν ακαριαίος. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του νεαρού.

Λίγη ώρα μετά ξεσπούν στην Αθήνα βίαια επεισόδια που συγκλονίζουν όλη την χώρα και αποτελούν πρώτο θέμα στις ειδήσεις ξένων ΜΜΕ. Χιλιάδες άτομα βρίσκονται στους δρόμους καθημερινά, σε διαδηλώσεις που καταλήγουν πάντα σε έκτροπα. Ολόκληρα κτίρια πυρπολούνται από κουκουλοφόρους, αυτοκίνητα γίνονται στάχτη, καταστήματα λεηλατούνται, οι αστυνομικοί αποτελούν στόχο συνεχών επιθέσεων. Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι βόμβες μολότοφ που εκτοξεύτηκαν την εβδομάδα που ακολούθησε την δολοφονία, και σε δεκάδες εκατομμύρια το κόστος των καταστροφών.

Οι ταραχές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ οι διαδηλώσεις επεκτείνονται στις συνοικίες της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, και δεκάδες πόλεις της χώρας.

Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών διατάσσει την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο για τον Κορκονέα, και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για τον Σαραλιώτη.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα