Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας

05:10 27/3/2019 - Πηγή: In.gr

Ο τέσσερις υποψήφιο δήμαρχοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το τι θα πράξει ο καθένας τους, εάν εκλεγεί δήμαρχος, σε σειρά σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Αθήνα. Ολοι τους δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν στον δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και δεν θα μεταπηδήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις. Ο κ. Γερουλάνος, υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα είναι εσύ», τόνισε ότι

«δεν πρέπει να ξανάρθουν στον δήμο οι άνθρωποι που τον χρεοκόπησαν» και απευθυνόμενος στον κ. Μπακογιάννη του είπε:

«Τι σας έκανε να πάρετε στο ψηφοδέλτιό σας τους έξι από τους δέκα αντιδημάρχους – μεταξύ αυτών και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών – εκείνης της Δημοτικής Αρχής που άφησε ένα δήμο χρεοκοπημένο; Επίσης, τρεις από τους σημερινούς αντιδημάρχους του κ. Καμίνη, τους τομείς των οποίων κατηγορείται;».

«Το λογιστικό πλεόνασμα»

Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης, υποψήφιος με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά» ανέφερε: «Εγώ δεν θα πω “λεφτά υπάρχουν”», αφήνοντας αιχμές τόσο για την κυβέρνηση στην οποία ήταν υπουργός ο κ. Γερουλάνος όσο και για τις αναφορές του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων περί πλεονάσματος στον δήμο.

«Τι νόημα έχει ένα λογιστικό πλεόνασμα όταν ο δήμος δεν έχει λάμπες για τον δημοτικό φωτισμό κ.α.; Αυτή είναι η πραγματικότητα του δήμου σήμερα» πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι «η Αθήνα δεν χρειάζεται μαθητευόμενους μάγους, κάποιους που θα μάθουν στην “πλάτη” της πόλης».

Η ασφάλεια

Ο κ. Ηλιόπουλος, υποψήφιος με την «Ανοιχτή Πόλη», άφησε αιχμές κατά του κ. Μπακογιάννη ότι κινδυνολογεί στο θέμα της ασφάλειας, παρουσιάζοντας όλες τις συνοικίες της Αθήνας να έχουν οξύτατο πρόβλημα.

«Η Ενωση Γονέων» είπε, διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Μπακογιάννη ότι δήθεν τα φροντιστήρια στα Πατήσια κλείνουν στις οκτώ το βράδυ. Και ο κ. Μπακογιάννης ακόμα να ανακαλέσει», πρόσθεσε.

Ο κ. Σοφιανός, υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο «που θα δίνει μάχες, θα διεκδικεί και θα κινητοποιεί τους πολίτες» για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και θα αγωνίζεται ενάντια στη συρρίκνωση του δήμου, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του και των μνημονιακών πολιτικών.

Τοποθετούμενοι στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι είναι εμφανής η έλλειψή της και επικρατεί οργή και αγανάκτηση.

Ο φωτισμός

Επίσης, σημείωσε ότι ο δήμος δεν μπορεί απλώς να διαμαρτύρεται αλλά έχει χρέος να φωτίσει επαρκώς την πόλη και πρότεινε την ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας με τη συμμετοχή σ΄ αυτό του δήμου, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών κ.ά, ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, κοινές περιπολίες της με την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τη συνεργασία με εταιρείες security, όσον αφορά τη φύλαξη δημόσιων χώρων.

Κάτι που ο κ. Γερουλάνος χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνο», όταν μάλιστα, όπως σημείωσε, «δεν έχεις εξαντλήσει ως δήμος όλα τα μέσα».

Όπως, συνεργασία με την ΕΛΑΣ, ενίσχυση του φωτισμού , δράσεις πολιτιστικές κ.ά. για να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές της Αθήνας.

Ο κ. Σοφιανός, από την πλευρά του, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει παντού στην Αθήνα πρόβλημα ασφάλειας. «Οντως υπάρχει σε κάποιες περιοχές αλλά υποτιμάμε το πρόβλημα όταν τσουβαλιάζουμε όλη την Αθήνα» τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν είναι μηχανισμός καταστολής και το πρόβλημα μπορεί να το αντιμετωπίσει μ΄ επιτυχία η ΕΛ.ΑΣ.

Η καθαριότητα

«Αν δεν είναι ασφαλής μια πόλη τότε δεν είναι μια δημοκρατική πόλη», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος επισήμανε κι αυτός ότι δεν υπάρχει παντού αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει σ΄ αυτό και ο δήμος. Συγκεκριμένα, είπε ότι για το 2018 στον προϋπολογισμό του δήμου ήταν μηδέν ευρώ οι δαπάνες για τον φωτισμό.

Ακόμη ότι θα μπορούσε ο δήμος να αξιοποιήσει το κτιριακό του απόθεμα για κοινωνικές κατοικίες ή παρέχοντας κίνητρα σε νέα ζευγάρια να κατοικήσουν σ΄ αυτές τις περιοχές καθώς και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί. Επίσης, υπενθύμισε ότι το 2013 επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.

Κοινή ήταν η εκτίμηση και των τεσσάρων ότι η Αθήνα σήμερα είναι βρώμικη πόλη και προέχει η στήριξη με μέσα και προσωπικό της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε τη θέση του για συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της καθαριότητας, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει απολύσεις και επισημαίνοντας ότι σήμερα οι δημότες πληρώνουν υπέρογκα τέλη για υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται σ΄ αυτά.

Δημοτική Συγκοινωνία

«Σημασία δεν έχει το χρώμα της γάτας αλλά να πιάνει ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά, για να δεχθεί την αιχμή του κ. Ηλιόπουλου ότι για τις « γάτες» αυτές έχει αποδειχθεί πως η «γατοτροφή» αυτή είναι πολύ ακριβή, όπως συνέβαινε με τις ιδιωτικές εταιρίες καθαρισμού στα νοσοκομεία».

Επίσης, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η λύση είναι η σημαντική αύξηση της ανακύκλωσης.

« Η ιδιωτικοποίηση είναι η λάθος λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος.

Ο κ. Σοφιανός ζήτησε προσλήψεις, ενίσχυση των υποδομών και επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν ιδιώτες στην καθαριότητα, όπως στον ΧΥΤΑ Φυλής ενώ ιδιωτική είναι η εταιρία που έχει την ανακύκλωση των μπλε κάδων.

Οι κ.κ. Μπακογιάννης, Γερουλάνος και Ηλιόπουλος, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης Δημοτικής Συγκοινωνίας ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Σοφιανός, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι δημότες θα κληθούν να καλύψουν αυτή τη δαπάνη και οφείλει το κράτος να παρέχει επαρκέστατη συγκοινωνιακή κάλυψη.

Τα δημοτικά τέλη

Σ΄ ότι αφορά τα τέλη, ο κ. Σοφιανός δεσμεύτηκε για μείωσή τους κατά 30% από την 1η Σεπτεμβρίου, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις. Επίσης, για κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε υπηρεσίες του δήμου, όπως π.χ. στα αθλητικά προγράμματα αλλά και των ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης, που, όπως είπε, είναι «φοροεισπρακτικό μέτρο» και ο δήμος προϋπολογίζει έσοδα 20 εκατ. ευρώ κ.ά.

Αναφερόμενοι στις μέχρι τώρα διοικήσεις του δήμου αλλά και στις δυνατότητες που έχει η νέα Δημοτική Αρχή, ο κ. Ηλιόπουλος, υπενθύμισε ότι η δημοτική αρχή Κακλαμάνη, «το 2010 παρέδωσε έναν χρεοκοπημένο δήμο, ο οποίος σήμερα είναι πλούσιος μεν αλλά με φτωχή διαχείριση».

Επεξηγώντας αυτόν τον ισχυρισμό του, ο κ. Ηλιόπουλος άσκησε κριτική στη διοίκηση Καμίνη ότι δεν αξιοποίησε όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή της.

«Από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ύψους 85 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε στον δήμο, έχουν απορροφηθεί λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ. Από τα έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ του Τεχνικού Προγράμματος του 2018 εκτελέσθηκαν έργα μόλις 3 εκατ. ευρώ. Ενώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος που μπορούσε να πάρει 15 εκατ. ευρώ για εργασίες αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, κατέθεσε προτάσεις για 3 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η ανάπτυξη της πόλης

Αναφερόμενοι στις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Αθήνας αλλά και σ΄ έργα υποδομών, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το σημερινό διεθνές τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την πρωτεύουσα.

Επικαλέστηκε τι είχε πράξει ως υπουργός το 2010 για τον Μαραθώνιο, όταν με 30.000 ευρώ προσέλκυσε επισκέπτες και αθλητές από το εξωτερικό που άφησαν 17 εκατ. ευρώ στην πόλη.

Επίσης, πρότεινε την αξιοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος για την προσέλκυση από το εξωτερικό φοιτητών σε επιστημονικά πεδία, όπως η ιστορία κ.ά., όπου σε κατάλληλους χώρους που θα διαμορφώνονταν στην περιοχή θα διέμεναν και θα παρακολουθούσαν διάφορους κύκλους μαθημάτων.

Ο κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν προγράμματα χορήγησης άτοκων δανείων σε νοικοκυριά κ.α. για τη μετατροπή ταρατσών σε πράσινες στέγες, συντήρηση των προσόψεων πολυκατοικιών κ.ά.

Ακόμη, την άμεση υλοποίηση των μελετών του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, την ενίσχυση του πρασίνου με την παραχώρηση του Πεδίου του Αρεως κ.ά.

Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «ένα δήμο που δεν θα νοιάζεται μόνο για τη βιτρίνα αλλά για όλες τις γειτονιές του».

Σήμερα, π.χ., στο Δ΄Δημοτικό Διαμέρισμα υπάρχουν ακόμη περιοχές χωρίς αποχέτευση, είπε. Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η ενίσχυση του πρασίνου, με αύξηση των χώρων πρασίνου, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, τις στέγες των σχολείων κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα