Διεργασίες για να βρει πολιτική στέγη το… περιθώριο της Δεξιάς

08:52 28/1/2019 - Πηγή: In.gr

Με ορίζοντα τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις ευρωεκλογές, εξελίσσονται οι συζητήσεις για να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός δυνάμεων από στελέχη που είχαν παλαιότερα οργανική σχέση με τη ΝΔ αλλά πλέον είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από μήνες είχε πει ότι δεν υπάρχει χώρος

δεξιά της ΝΔ για νέο κόμμα, αλλά ο Τάκης Μπαλτάκος, γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου επί πρωθυπουργίας του και ένα από τα πρόσωπα που πρωτοστατούν στις τωρινές διεργασίες, επιμένει ότι υπάρχει ένα 11% στα δεξιά της ΝΔ που δεν εκπροσωπείται.

Συζητήσεις και ζυμώσεις

Η ζύμωση για τη δημιουργία ενός νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος είχε ξεκινήσει πριν από περίπου έναν χρόνο, την περίοδο του πρώτου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη. Τότε στο επίκεντρο ήταν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος που διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν προχώρησε το υπό συζήτηση εγχείρημα.

Η συζήτηση αυτή είχε πάντα ως βασικό άξονα να δημιουργηθεί ένας «Συνασπισμός της Δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία. Στόχος, η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, μια «σοβαρή, ιδιαίτερα σκληρή Δεξιά», που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Τα ονόματα στις ζυμώσεις είναι γνωστά, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά – πριν από λίγους μήνες ήταν ομιλητής στη Γαλλία σε εκδήλωση του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ διατηρεί επαφές με το σύστημα Ορμπαν και Σαλβίνι), ο Βασίλης Καπερνάρος, ο Τάκης Μπαλτάκος (κινείται έντονα), ο Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και παλαιότεροι παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που επαναδραστηριοποιείται.

Υπάρχουν πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνταχθεί μαζί τους ο Κυριάκος Βελόπουλος (ηγείται της Ελληνικής Λύσης), αλλά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σε αυτό το σκηνικό ζωτικό πολιτικό χώρο αναζητεί και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που μετά το πολιτικό διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα έχει περάσει για τα καλά στη σκληρή δεξιά γραμμή με όχημα το «Οχι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κεντρικός πόλος έλξης των δεξιών σχημάτων (αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών) θεωρείται μέχρι στιγμής η Δύναμη Ελληνισμού που συγκροτήθηκε σε κόμμα με πρωτοβουλία των Τάκη Μπαλτάκου και Δημήτρη Καμμένου. Μαζί τους συνομιλεί και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που έχει ανοίξει παρτίδες με τη Δύναμη Ελληνισμού, ενώ προ ημερών έγινε συνάντηση του Τ. Μπαλτάκου με τον Πάνο Καμμένο, χωρίς ακόμη ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το δεδομένο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συμφωνία Γ. Καρατζαφέρη, Τ. Μπαλτάκου και Δ. Καμμένου για κοινή κάθοδο. Υπάρχει δισταγμός ακόμη για συμμαχία με τον Π. Καμμένο, ενώ παραμένει ανοικτός ο δίαυλος με τον Φ. Κρανιδιώτη. Ο Κυρ. Βελόπουλος κινείται μέχρι στιγμής αυτόνομα και δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης με Μπαλτάκο και Καρατζαφέρη, ενώ έχει διακόψει και την επικοινωνία με τον Φ. Κρανιδιώτη.

Διεργασίες και από τους «μετριοπαθείς»

Παράλληλα προχωρούν και συζητήσεις για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα κινηθεί στον χώρο της «μετριοπαθούς κοινωνικής Δεξιάς και του κοινωνικού Κέντρου». Κεντρικοί πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος – από το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές του γραφείου του είναι απέναντι ο Κ. Καραμανλής – είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και στενός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία εμφανίζεται με τη δική της πολιτική πρωτοβουλία που ονομάζεται ΝΕΟ (Νέα Ελληνική Ορμή). Πριν από μήνες είχαν κάνει και κοινή εμφάνιση με πολιτικό κείμενο υπό τον τίτλο «Εμείς νιώθουμε και νοιαζόμαστε», καταθέτοντας τις απόψεις τους για την εργατική Πρωτομαγιά, που δεν ανήκει, όπως έγραψαν, μόνο στην Αριστερά.

Ο Ευ. Αντώναρος, ο Χρήστος Ζώης και ο Σάββας Τσιτουρίδης διέψευσαν ότι συνομιλούν με τον Π. Καμμένο και τάχθηκαν κατά των ακροδεξιών σχηματισμών. Οι τρεις τους, αλλά και άλλοι καραμανλικοί, και όχι μόνο, όπως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είναι σε επαφή για τη δημιουργία ενός κόμματος με «καραμανλικές» αναφορές. Βέβαια, ο Σ. Τσιτουρίδης σημείωσε: «Δεν ψάχνω ούτε για κόμμα ούτε για αρχηγό» και ο Χρ. Ζώης διαμηνύει ότι παραμένει στη γραμμή της «μετριοπαθούς κοινωνικής Κεντροδεξιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα