Δίκη Χρυσής Αυγής : Οι συγκρούσεις και οι ανατροπές

15:20 20/10/2020 - Πηγή: In.gr

Μόλις 21 λεπτά διήρκησε η σημερινή δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.  Μέσα σε 21 λεπτά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου,  ζητώντας της να επανατοποθετηθεί στην πρότασή της επί των αναστολών, διακόπτοντας τη συνεδρίαση.

Η χθεσινή πρόταση της εισαγγελέως που πρότεινε ανερυθρίαστα την αναστολή όλων των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο άφησε άναυδο το πανελλήνιο προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις στην

κοινή γνώμη.

Η Αδαμαντία Οικονόμου αδιαμφισβήτητα είναι μία από τους πρωταγωνιστές της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις  με την κρίση της και με την στάση που κράτησε απέναντι στους Χρυσαυγίτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εισαγγελέως Αδαμαντία Οικονόμου προκαλεί κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η μέχρι στιγμής διαδικασία της δίκης έδειξε ότι οι προτάσεις της εισαγγελέως πέφτουν στο κενό, καθώς οι αποφάσεις τους δικαστηρίου είναι τελείως διαφορετικές.

Μετά την πρόταση για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων πλην του καθ’ ομολογία δολοφόνου, του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά τον περασμένο Δεκέμβριο και την πρόταση για την αναγνώριση ενός οριζόντιου ελαφρυντικού, που θα περιόριζε όλες τις ποινές κατά 3-5 χρόνια, την οποία επιχείρησε να κρύψει πίσω από την παραπειστική φράση «δεν μπορώ να αναγνωρίσω ελαφρυντικά», η εισαγγελέας πρότεινε χθες να έχει ανασταλτική ισχύ η έφεση για όλους τους κατηγορουμένους.

Και πάλι πλην του Ρουπακιά, για τον οποίον δείχνει να μοιράζεται με τους χρυσαυγίτες το παράπονο ότι «ανέκοψε την πορεία του κόμματος».

Ήταν τέτοιος ο ζήλος της Οικονόμου ώστε πρότεινε να δοθεί αναστολή και στον Γιάννη Λαγό, ο οποίος με επιστολή του στο δικαστήριο είχε δηλώσει ότι δεν τη ζητάει, αναγνωρίζοντάς του επίσης ότι δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό.

O έντονος διάλογος Λεπενιώτη – Οικονόμου

Η πρόεδρος κατά τη σημερινή διαδικασία εξήγησε ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας πράξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοίπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο
τι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας είναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.

Οι προηγούμενες φορές

Από την έναρξη της μεγάλης δίκης, η κ. Οικονόμου δεν ασχολήθηκε ούτε λεπτό με τη διερεύνηση του κατηγορητηρίου, αλλά επέλεξε να λειτουργεί με τις ερωτήσεις της ως «εισαγγελέας υπεράσπισης».

Μάλιστα επιδόθηκε σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να αποδομήσει τους μάρτυρες κατηγορίας και όχι μόνο υιοθέτησε την υπερασπιστική γραμμή της Χρυσής Αυγής, αλλά ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τελικά την ξεπέρασε αφού ζήτησε να αθωωθούν όλοι πλην Ρουπακιά, όταν είναι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος που «κάρφωσε» τον πυρηνάρχη Πατέλη και ολόκληρη την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας, στην προσπάθειά του να φορτώσει αποκλειστικά σ’ αυτούς την ποινική ευθύνη και να γλιτώσει ο ίδιος.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Δεν έβλεπε καμία σύνδεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Πριν από λίγες ημέρες απολογήθηκε στους Χρυσαυγίτες για το γεγονός ότι δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικά και σήμερα επανήλθε με άλλη μια πρόταση κόντρα στη δικαστική πρακτική.

Η κ. Οικονόμου θεωρεί ότι οι Χρυσαυγίτες δεν είναι ύποπτοι φυγής, το διευθυντήριο των ταγμάτων εφόδου έχει λευκό ποινικό μητρώο και για αυτό πρότεινε την αναστολή των ποινών τους.

Μάλιστα, στην πρότασή της δεν εξαίρεσε κανέναν εκτός από τον Ρουπακιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα