Δίκτυο Πίνδος : Ένας «πιλότος» για μια εθνική πολιτική για τις ορεινές περιοχές

20:17 30/8/2020 - Πηγή: In.gr

Ο σκοπός είναι κοινωφελής, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός και αναπτυξιακός και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται κερδοσκοπικός/εμπορικός.

Ο λόγος για το Δίκτυο Δήμων περιοχής Πίνδου, το οποίο πήρε σάρκα και οστά, τον Αύγουστο του 2016, με πρωτοβουλία των τότε Δημάρχων και την υποστήριξη Αναπτυξιακών Στελεχών της περιοχής. Τότε έγινε και το πρώτο κάλεσμα στους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής της Πίνδου, για την κοινή αντιμετώπιση και τη συλλογική διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων της περιοχής.

Πραγματοποιήθηκαν τρεις

συναντήσεις των ενδιαφερομένων δήμων. Σε αυτές τις συναντήσεις διαβούλευσης και προβληματισμού με την παρουσία δεκάδων αυτοδιοικητικών και αναπτυξιακών στελεχών τέθηκαν οι άξονες συνεργασίες και αποφασίσθηκε η σύσταση του δικτύου δήμων της περιοχής Πίνδου.

Στις 6 Ιουνίου 2017 στην Πύλη Τρικάλων, υπογράφηκε το καταστατικό του δικτύου.

Στις 13 Ιουλίου 2017 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Τρικάλων και συστήθηκε το δίκτυο.

Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο και Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Ο κύριος στόχος είναι η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου και Αναπτυξιακού Προγράμματος για την ανάπτυξη της ορεινής ζώνης της Πίνδου με εφαρμογές και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, της Κοινωνικής ζωής της περιοχής, στις Υποδομές, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Το Σχέδιο Πίνδος λόγω του χαρακτήρα του (Σχέδιο εκ των κάτω, Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός, Πολυταμειακό και Πολυτομεακό Πρόγραμμα, Εδαφικής Συνεργασίας, Σχεδιασμένο με βάση μια ευρύτερη ορεινή περιοχή κ.λπ.) θα μπορούσε να αποτελέσει «τον πιλότο» μιας εθνικής πολιτικής για τις ορεινές περιοχές πέρα από αποσπασματικές παρεμβάσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, με τη λειτουργία και μεθοδική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του «Δίκτυο Πίνδος» προσδοκούμε μεταξύ άλλων, την επανενεργοποίηση της Ορεινής ζώνης της Πίνδου, την ανασυγκρότηση των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, την περιβαλλοντική, και οικονομική ανταγωνιστικότητα της ορεινής Ζώνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας της περιοχής, την διασύνδεση των συντελεστών της ορεινής οικονομίας, όπως και την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής.

Η περιοχή παρέμβασης του ΔΙΚΤΥΟΥ εκτείνεται γεωγραφικά σε τέσσερις Περιφέρειες, έξι Περιφερειακές Ενότητες (νομούς) και έντεκα Δήμους της ορεινής περιοχής της Πίνδου.

Συγκεκριμένα στο ΔΙΚΤΥΟ συμμετέχουν:

-Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Π.Ε. Τρικάλων οι δήμοι Μετεώρων και Πύλης.

-Από την Π.Ε. Καρδίτσας οι δήμοι Μουζακίου, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα.

-Από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Π.Ε. Άρτας οι δήμοι Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων.

-Από την Π. Ε. Ιωαννίνων ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων.

-Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας ο δήμος Αμφιλοχίας.

-Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και την Π. Ε. Ευρυτανίας ο δήμος Αγράφων.

Η συνολική έκταση των δήμων που συμμετέχουν στο ΔΙΚΤΥΟ είναι 6.866,93 τ.χ. , περίπου το 15% της έκτασης των τεσσάρων περιφερειών.

Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Smart Rural 21»

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. τον περασμένο μήνα, έγινε ενημέρωση για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “Smart Rural 21”, με την οποία ζητείται η τεχνική στήριξη της περιοχής, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και ευρυζωνικών δικτύων. Στη δράση θα επιλέγουν 12 περιοχές από ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για τη υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα ERASMUS+.

Η περιοχή της Κεντρικής Πίνδου, έχει επιλεγεί από ομάδα 7 Πανεπιστήμιων (Ελλάδα, Γαλλία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία), ως χώρος πιλοτικής εφαρμογής, για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά στην βιώσιμη ανάπτυξη των περιθωριοποιημένων αγροτικών περιοχών της Ευρώπης.

Σε αυτό το σχήμα, συμμετέχει και το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ ως συνεργάτης (associated partner) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου, σε μια συνέχεια της ήδη πετυχημένης συνεργασίας, στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON2000- Περιοχές Υψηλής Φυσικής Αξίας.

Υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα ERASMUS, με τίτλο «Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση ορεινών κοινοτήτων».

Στόχος της πρότασης είναι η ανταλλαγή καινοτόμων τρόπων δημιουργίας πιο ζωντανών, βιώσιμων και ελκυστικών αγροτικών και ορεινών περιοχών.

Στην παρούσα πρόταση για κατάρτιση, θα συμμετέχουν 20 μέλη του Δικτύου Πίνδος (αιρετοί, προσωπικό των ΟΤΑ και των αναπτυξιακών φορέων). Η κατάρτιση θα αποτελείται από διακριτές ενότητες που σχεδίασε ο φορέας υποδοχής Inercia Digital.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα