Δώδεκα γήπεδα, δώδεκα χώρες, απίστευτα έσοδα

06:23 18/11/2019 - Πηγή: In.gr

Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την ολοκλήρωση των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού του 2020. Θα υπάρξουν και τέσσερα εισιτήρια για τα τελικά που θα τα πάρουν τέσσερις ομάδες μέσω των μπαράζ που θα γίνουν στο πλαίσιο του UEFA Nations League. Και μετά η UEFA θα ασχοληθεί με τη διοργάνωση των τελικών που θα έχουν κάτι το ιστορικό: για πρώτη φορά η τελική φάση

του τουρνουά αναμένεται να διεξαχθεί σε δώδεκα πόλεις και σε δώδεκα διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου του 2020 – ημιτελικά και τελικά θα γίνουν στην Αγγλία.

Κι αν δεν μπορούμε να φανταστούμε ποια από τις είκοσι τέσσερις ομάδες που συμμετέχουν θα είναι η τελική νικήτρια, ένα είναι δεδομένο: ότι τα κέρδη της UEFA θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο!

Επιτυχία

Η εισπρακτική επιτυχία του συγκεκριμένου τουρνουά ακολουθεί την προηγούμενη – αυτή του Euro της Γαλλίας το 2016. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία το 2015 είχε κάνει γνωστή μια αρχική εκτίμηση των ειδικών της για τα έσοδα εκείνης της διοργάνωσης – η UEFA αγαπάει τους προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα έσοδα του Euro της Γαλλίας έπρεπε να ξεπεράσουν το 1,3 δισ. ευρώ.

Τελικά οι προβλέψεις διαψεύστηκαν: παρά τα μέτρα ασφαλείας που κόστισαν πολύ, τα έσοδα της UEFA στη Γαλλία άγγιξαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (ήταν 1,93 για την ακρίβεια) και αποδείχτηκαν τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τα μέτρα ασφαλείας εκτίναξαν και τα έξοδα, που ήταν κι αυτά τα μεγαλύτερα της ιστορίας καθώς έφτασαν τα 1,1 δισ. ευρώ. Το ερχόμενο καλοκαίρι τα έξοδα θα είναι μικρότερα και τα έσοδα μεγαλύτερα – δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στους προϋπολογισμούς για να το καταλάβεις.

Εσοδα

Οταν ο τέως πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί πριν από το Μουντιάλ της Γαλλίας ενέκρινε τη διεύρυνση του Euro (που έγινε με 24 ομάδες στα τελικά αντί για 16), ο λόγος που αυτό συνέβη ήταν προφανώς και για να υπάρξει αύξηση εσόδων. Η UEFA είχε εισπράξεις 1,240 δισ. ευρώ από τη διοργάνωση του 2012. Τότε τα έξοδα της διοργάνωσης ήταν μόλις 640 εκατ. ευρώ.

Τα έξοδα μεγάλωσαν από τις απειλές του ΙSIS αλλά και γιατί στη Γαλλία είχαμε μια πρωτοφανής έκρηξη του χουλιγκανισμού: τίποτα από αυτά δεν θα πρέπει να προβληματίσει την UEFA το επόμενο καλοκαίρι εξαιτίας της φόρμουλας της διοργάνωσης.

Απόφαση

Και η διοργάνωση του Euro του 2020 σε δώδεκα χώρες αποτελεί απόφαση του Πλατινί: το καλοκαίρι θα γνωρίζουμε πόσο πλουσιότερη θα γίνει η UEFA χάρη σε αυτήν. Τα έσοδα το 2016 έφτασαν τα 1,93 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Euro και είναι κατά 34% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Euro 2012.

Οι οκτώ περισσότερες ομάδες που αγωνίστηκαν στα τελικά της Γαλλίας και στα συνολικά είκοσι περισσότερα ματς σε σχέση με το 2012 δημιούργησαν μεγαλύτερα εμπορικά και τηλεοπτικά έσοδα, ενώ η διεύρυνση της διοργάνωσης μεγάλωσε και τον αριθμό των χορηγών, που το 2016 ήταν συνολικά είκοσι, ενώ το 2012 ήταν δεκατέσσερις. Τώρα η UEFA περιμένει πάνω από τριάντα πέντε: δώδεκα βασικούς και πάνω από δύο σε κάθε χώρα!

Θησαυρός

Η τηλεόραση το 2016 αποτέλεσε τη βασική πηγή εσόδων, αφού τα τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον πλανήτη πλήρωσαν 1,05 δισ. ευρώ για να αποκτήσουν το δικαίωμα μετάδοσης των αγώνων.

Τα έσοδα από τους σπόνσορες και το licensing (δηλαδή την αδειοδότηση για εμπορική χρησιμοποίηση του ονόματος και του σήματος του Euro 2016) ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ 400 εκατ. μπήκαν στα ταμεία της UEFA μόνο από την πώληση των εισιτηρίων. Το αποτέλεσμα αυτού του ποταμού από χρήματα ήταν ότι και τα χρήματα που δόθηκαν στις ομοσπονδίες ήταν περισσότερα από ποτέ: όποια το 2016 είχε την εθνική της ομάδα στα τελικά θησαύρισε!

Mόνο η πρωταθλήτρια Ευρώπης ομοσπονδία της Πορτογαλίας πήρε 35 εκατ. ευρώ συνολικά και από αυτά μόλις 8 δόθηκαν στους παίκτες του Φερνάντο Σάντος ως πριμ για όσα πέτυχαν: θυμίζω ότι οι έλληνες παίκτες το 2004 είχαν μοιραστεί σχεδόν τα διπλά! Συνολικά στις είκοσι τέσσερις ομοσπονδίες μοιράστηκαν 301 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 20% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012.

Τα χρήματα θα ήταν περισσότερα αν 650 εκατ. ευρώ δεν πήγαιναν στις οργανωτικές ανάγκες του μεγάλου ποδοσφαιρικού τουρνουά: η UEFA κατέβαλε ακόμα και χρήματα των υπερωριών που πληρώθηκαν στους πολλούς γάλλους αστυνομικούς που χρησιμοποιήθηκαν από το γαλλικό κράτος – και αυτό μολονότι δεν ήταν ευχαριστημένη από το είδος των μέτρων ασφαλείας και τη γενικότερη αστυνόμευση του τουρνουά. Τέλος, περίπου 150 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι σύλλογοι που επέτρεψαν σε παίκτες τους να αγωνιστούν στην τελική φάση: το ποσό αυτό είναι κατά 30 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι το 2012 γιατί είχαμε οκτώ επιπλέον ομάδες.

Καθαρά

Το 2016 τα καθαρά κέρδη της UEFA από το Euro της Γαλλίας την έκαναν πλουσιότερη κατά 830 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έμεινε φυσικά στα ταμεία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Τα 600 εκατ. μοιράστηκαν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στις 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA: η ίδια για τις ανάγκες της κράτησε 230 εκατ. ευρώ από το καθαρό της – φυσικά μιλάμε για ρεκόρ: ποτέ η UEFA δεν είχε μεγαλύτερα κέρδη από τουρνουά εθνικών ομάδων. Ομως το αληθινό κέρδος ήταν οι χορηγοί: οι είκοσι συνολικά εταιρείες που πλήρωσαν για να στηρίξουν τη διοργάνωση ζήτησαν να συνεχιστεί η σχέση τους με την UEFA ποικιλοτρόπως: η UEFA έχει εξασφαλίσει την παρουσία τους και για τα τελικά του Euro του 2020, ενώ τρεις από τις μεγάλες εταιρείες που πρωτοσυνεργάστηκαν μαζί της στη Γαλλία συνέχισαν τη συνεργασία και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Μισέλ

Σήμερα οι προβλέψεις μιλάνε για κέρδη της UEFA που το καλοκαίρι θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ – αλλά κατά πάσα πιθανότατα τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα. Τα έξοδα θα είναι αυτήν τη φορά μικρότερα, οι χορηγοί δεδομένα πιο πολλοί, τα εισιτήρια θα γίνουν ανάρπαστα και γιατί δεν λείπει καμία από τις ομάδες που θεωρούνται παραδοσιακά φαβορί – στη Γαλλία θυμίζω ότι έλειπαν οι Ολλανδοί.

Θα λείπει μόνο ο άνθρωπος που προώθησε την ιδέα, που ήθελε αυτή τη σούπερ διοργάνωση για να γιορταστούν με τον εντυπωσιακότερο τρόπο τα γενέθλια της UEFA που το καλοκαίρι γίνεται 60 χρονών: αναφέρομαι στον Μισέλ Πλατινί. Θα παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια από τις εξέδρες, θα λέει σε όλους πόσο δίκιο είχε όταν τα σκέφτηκε όλα αυτά. Κάποιοι θα του χτυπάνε την πλάτη με κατανόηση, κάποιοι θα τον αποφεύγουν. Κι όλοι θα αναρωτιούνται τι θα κάνει η UEFA όλα αυτά τα χρήματα…

Keywords
Τυχαία Θέματα