Εφημερίδα Corriere della Sera: Στενότερες οι ελληνοϊταλικές σχέσεις λόγω κοροναϊού

17:10 31/5/2020 - Πηγή: In.gr

«Η κρίση και η δοκιμασία του κοροναϊού είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη στενότερες οι ελληνοϊταλικές σχέσεις» τονίζει, στην εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera, ο Ιταλός αναλυτής Αντόνιο Φεράρι.

«Πρόκειται για δυο χώρες που είχαν ανέκαθεν ιδιαίτερα στενές επαφές», προσθέτει ο Ιταλός δημοσιογράφος. «Οι Έλληνες δεν μίσησαν ποτέ τους Ιταλούς, παρά την φασιστική επίθεση του ’40, με βούληση του ρατσιστή και υπερφίαλου Μπενίτο Μουσολίνι, και τη γνωστή, καταστροφική

της έκβαση».

Η κρίση του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη στενότερες οι ελληνοϊταλικές σχέσεις

«Και τώρα, στην εποχή του κοροναϊού, η Ελλάδα -η οποία μετρά λιγότερους από διακόσιους νεκρούς- παρακολούθησε με πόνο ψυχής, το δράμα της Ιταλίας, ιδιαίτερα της περιοχής της Λομβαρδίας», υπογραμμίζει ο Φεράρι.

Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως δραστικά μέτρα, «με εξαιρετικά αποτελέσματα και χωρίς να χαθεί στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας» και εκτιμά ότι «οι δραματικές ειδήσεις που έφταναν από πολλές ιταλικές πόλεις, συνέβαλαν στο να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, για τον περιορισμό των μολύνσεων».

Σημειώνει, επίσης, ότι παρά τις γενικότερες δυσκολίες του τουριστικού τομέα, «τα νησιά, πολύτιμο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας, αγγίχτηκαν ελάχιστα από τον ιό» και ότι στους δρόμους τους «δεν παρατηρείται επικίνδυνη πολυκοσμία, ενώ γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων».

Ο Αντόνιο Φεράρι, τέλος, αναφέρεται και στο τραγούδι «Fratelli, amici Italiani» το οποίο ηχογράφησε σειρά γνωστών Eλλήνων καλλιτεχνών, αφιερώνοντας το στη δοκιμαζόμενη Ιταλία και στο λαό της. «Ένα τραγούδι γεμάτο σπάνιο πάθος και στοργή», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ιταλός αναλυτής.

Άρθρο με δόση πικρίας της La Repubblica για τον τουρισμό: Η Ελλάδα μας έκλεισε την πόρτα

Ωστόσο αρθρογράφος της La Repubblica έχει άλλη άποψη, καθώς θεωρεί πως η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα στην Ιταλία στον τουρισμό.

«Η πανδημία επαναχαράσσει τον χάρτη των διακοπών στην Ευρώπη και η Ιταλία – με συνενόχους τους 33.000 θανάτους των ημερών του κοροναϊού – παραμένει προς το παρόν στη δεύτερη κατηγορία».

Αυτό αναφέρει σε άρθρο γνώμης ο Ετορε Λιβίνι στην  La Repubblica.

Ο δημοσιογράφος με αφορμή την κοινοποίηση της λίστας με τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από την 15η Ιουνίου με αεροπορικές πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μιλά για «πόλεμο όλων εναντίον όλων» .

Τα παράπονα του δημοσιογράφου γίνονται φυσικά για τον τουρισμό.

Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ακόμα και η Ελλάδα μας έκλεισε την πόρτα, η πρώην μεγάλη ασθενής της ηπειρωτικής οικονομίας, η οποία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σε 29 χώρες αλλά όχι σε εμάς».

Ο ίδιος επικαλεί τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, πως η Ελλάδα κάθε άλλο παρά προβαίνει σε διακρίσεις και λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις της με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ωστόσο ο  Λιβίνι υπογραμμίζει πως «το αποτέλεσμα δεν αλλάζει».

Εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως σε δύο εβδομάδες «κάτω από τον Παρθενώνα και στα νησιά του Αιγαίου», θα μπορούν να βρεθού εκεί «Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Δανοί, Ούγγροι, Τσέχοι καθώς επίσης και οι πολίτες άλλων 23 χωρών που διαχειρίστηκαν καλύτερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούν να το κάνουν ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι εάν αποφασίσουν να μας επισκεφτούν, θα πρέπει αμέσως μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.

«Η Αθήνα  ασκούν εδώ και καιρό πιέσεις για τη δημιουργία τουριστικών διαύλων με περιοχές που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα. Και η κίνηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε την αρχή μιας κούρσας στην οποία η Μαδρίτη και η Ρώμη μειονεκτούν».

Πρέπει να παραδεχτούμε πως εμείς φταίμε

«Ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε. Φταίμε εμείς για το γεγονός πως θεωρούμαστε οι πανουκλιασμένοι της Ευρώπης», υποστηρίζει και ο Φραντσέσκο Μέρλο, αρθρογράφος της La Repubblica, σχολιάζοντας το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε σύγκριση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενοχλεί τους Ιταλούς το γεγονός πως «η Ελλάδα μας απαγορεύει τη θάλασσά της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εφημερίδα Corriere, Sera, Στενότερες,efimerida Corriere, Sera, stenoteres