Έκθεση – καταπέλτης της Oxfam για τη Μόρια: Βιασμοί, άθλιες συνθήκες στο κολαστήριο

08:07 9/1/2019 - Πηγή: In.gr

Την αποτυχία της Ελλάδας να προστατέψει τους πρόσφυγες που εισέρχονται στο έδαφός της και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες επισημαίνει σε έκθεσή της η Oxfam.

Η ΜΚΟ που έχει έδρα στην Βρετανία σε μια έκθεση καταπέλτη για τα ελληνικά hot spot η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκυες, ασυνόδευτα

παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.

Τα άτομα που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι και αυτά που χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα ειδική μεταχείριση όταν φτάνουν στην χώρα μας. Η κατάσταση όμως που αντιμετωπίζουν στα Κέντρα Φιλοξενίας που ζουν θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Σύμφωνα με την έκθεση οι άνθρωποι αυτοί δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη από τις δομές της ελληνικής πολιτείας με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε υπερπλήρεις καταυλισμούς.

Για ακόμη μια φορά οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας γίνονται πρώτο θέμα στα διεθνή μέρα με την Oxfam να καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για εγκατάλειψη των προσφύγων σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί για πολύ λιγότερους φιλοξενούμενους.

Πρώτη αξιολόγηση

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η έκθεση, ξεκινάει από την υποδοχή των προσφύγων στη χώρα μας. Η πρώτη αξιολόγηση που τους γίνεται δεν δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στους ευάλωτους πληθυσμούς με αποτέλεσμα έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρίες και θύματα βασανιστηρίων να μην έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες δομές και να μην λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη.

Η εμπειρία των ανθρώπων της ΜΚΟ από τη Μόρια ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Οι κανόνες αξιολόγησης των προσφύγων συνεχώς άλλαζαν και εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού δεν μπορούσαν να γίνουν ιατρικές γνωματεύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές.

Ορισμένες από τις γυναίκες λένε ότι φοράνε πάνες τα βράδια προκειμένου να μη χρειαστεί να πάνε στην τουαλέτα μετά το σκοτάδι με κίνδυνο να βιαστούν.

Μια γυναίκα, 36 ετών, από το Καμερούν, αποκάλυψε στην Oxfam ότι πολλοί άνθρωποι δέχονται καθημερινά απρόκλητες επιθέσεις μέσα στον καταυλισμό. «Η Μόρια είναι επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες. Συμπλοκές ξεσπούν ανά πάσα στιγμή. Ακόμα κι αν πηγαίνες απλά στην τουαλέτα ή επιστρέφεις στη σκηνή σου, μπορεί ξαφνικά να φας μια πέτρα στο κεφάλι. Ζω στην περιφραγμένη ζώνη για τις γυναίκες που είναι μόνες, αλλά μετά τις 11:00 η πόρτα είναι ανοιχτή και ο καθένας μπορεί να μπει επειδή δεν υπάρχει φρουρός ασφαλείας το βράδυ. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς», αναφέρει.

«Τον χειμώνα δεν υπάρχει ζεστό νερό. Κάνουμε ντους πάνω από την τουαλέτα» καταγγέλλει μια 24χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Η Renata Rendón, επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Ελλάδα, χαρακτηρίζει «ανεύθυνο και απερίσκεπτο» να μην αναγνωρίζονται έγκαιρα τα πιο ευάλωτα άτομα ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους.

«Οι συνάδελφοί μας έχουν συναντήσει μητέρες με νεογέννητα μωρά να κοιμούνται σε σκηνές, και εφήβους που έχουν καταχωρηθεί λανθασμένα ως ενήλικες να είναι κλειδωμένοι σε κρατητήρια. Ο εντοπισμός και η κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η τρέχουσα πολιτική τους διαιωνίζει ένα απάνθρωπο σύστημα υποδοχής και θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες. Αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν όλες τις προσπάθειές τους στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη το 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά και να μεταφέρει ανθρώπους από τα υπερπλήρη νησιά προς την ηπειρωτική χώρα».

Για όλα αυτά η Oxfam ρίχνει την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση και την θεωρεί άμεσα υπεύθυνη για την αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο κατηγορεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την δημιουργία αυτής της κρίσης και την άρνηση πολλών χωρών μελών να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο.

Η ΜΚΟ καλεί την ΕΕ να υποστηρίξουν την ελληνική πολιτεία να αξιολογεί πιο προσεκτικά τους πρόσφυγες και να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα