Εκτός ελέγχου η Αγκυρα: Τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό από την κυπριακή ΑΟΖ

10:32 15/12/2019 - Πηγή: In.gr

Κατά όλων των γειτονικών χωρών στρέφεται η Τουρκία, σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών, οι οποίες στο επίκεντρο έχουν τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πριν από δύο εβδομάδες τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο το οποίο βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την είδηση, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, επιβεβαίωσε το ισραηλινό

υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων.

Η παρενόχληση σε ισραηλινό ερευνητικό

Στο ωκεανογραφικό σκάφος Bat Galim της Ωκεανογραφικής και Λιμνολογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας, επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, οι οποίοι πραγματοποιούσαν υποθαλάσσια έρευνα για τον αγωγό EastMed μετά από εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε μήνυμα και οι Τούρκοι απαίτησαν από το πλοίο και τους ερευνητές να μετακινηθούν άμεσα από την περιοχή γιατί βρισκόντουσαν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

Το Τελ Αβίβ δεν προχώρησε ούτε σε διάβημα, ούτε έστειλε κάποια ναυτική ή αεροπορική βοήθεια στο ερευνητικό σκάφος του.

Σημειώνεται ότι το σκάφος έπλεε μετά από άδεια των κυπριακών Αρχών.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις για το Σύμφωνο με τη Λιβύη

Μετά το διεθνές διπλωματικό χαστούκι για το Σύμφωνο με τη Λιβύη που ορίζει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν κλείνει τα αυτιά του στις προειδοποιήσεις για κυρώσεις και προχωρά ακάθεκτος στην επικύρωση και εφαρμογή του.

Το Σάββατο, σε ένα ακόμη «μήνυμα» προς τη διεθνή κοινότητα, η κυβέρνηση της Τουρκίας κατέθεσε στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί τη συμφωνία που υπέγραψε με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

«Σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο η Συμφωνία» επιμένει η Άγκυρα

Λίγο πριν η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και η Λιβύη φτάσει στην τουρκική Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο υπουργός Άμυνας είχαν επαναλάβει πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μάλιστα, έγιναν κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ στο περιθώριο του 19ου Φόρουμ της Ντόχα.

Τσαβούσογλου και Σάρατζ συζήτησαν, φυσικά, για τη συμφωνία ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Ανακοινώνοντας ο ίδιος ο Τσαβούσογλου τη συνάντηση με ανάρτησή του στο twitter, φρόντισε να επαναλάβει το… ποίημα της Άγκυρας πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επίσης συνάντησε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και πως οι δύο χώρες απλώς επιδιώκουν να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους στην περιοχή», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η συμφωνία…

Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA), η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.

Keywords
Τυχαία Θέματα