Ελένη Αντωνιάδου: Σίγουρα δεν ανήκει στους κορυφαίους έλληνες επιστήμονες, λέει καθηγητής της
Ένα από τα πρόσωπα που έχει καταφέρει να συζητείται όσο λίγα στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες είναι η Ελένη Αντωνιάδου. Όχι πως δεν είχε συνηθίσει να βλέπει το όνομά της στα πρώτα θέματα των ελληνικών ΜΜΕ, όμως είχε συνηθίσει αυτό να συνοδεύεται από κολακευτικά, έως και διθυραμβικά σχόλια.
Πλέον η ίδια βλέπει τον «μύθο» που έχτισε, ο οποίος την βοήθησε να γίνει η πρώτη ελληνίδα Barbie, να γκρεμίζεται.
Τις τελευταίες ώρες το διαδίκτυο «σείεται».
Το νέο «χτύπημα» ήρθε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Παντελή Μπάγκο, ο οποίος υπήρξε καθηγητής της Ελένης Αντωνιάδου.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Μπάγκος δηλώνει πως θυμάται την Ελληνίδα ως φοιτήτρια και διαπιστώνει μάλιστα πως ήταν και πολύ καλή φοιτήτρια. «Θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια, όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Μπάγκος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με πτυχές της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής πορείας της Ελένης Αντωνιάδου. «Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά: πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp, όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο», γράφει ο καθηγητής, συνεπικουρώντας τους ισχυρισμούς όσων καταφέρθηκαν εναντίον της στο Facebook.
Το θέμα της μεταμόσχευσης«Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια), αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέματα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα», σημειώνει ο καθηγητής για το πρότζεκτ με την τεχνητή τραχεία, το οποίο όντως περιλαμβάνει στο βιογραφικό της και η Ελένη Αντωνιάδου.
Όπως έγινε γνωστό, τόσο ο ασθενής που δέχτηκε πρώτος το μόσχευμα, όσο και άλλοι ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.
Ο κ. Μπάγκος, πάντως, σημειώνει πως «όντως οι εργασίες (σ.σ.: της Ελένης Αντωνιάδου) είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να τη χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες».
Ολόκληρη η τοποθέτηση του καθηγητή Παντελή ΜπάγκουΗ κυρία Ελένη Αντωνιάδου ήταν φοιτήτρια μου στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ήταν πολύ καλή φοιτήτρια και από όσο θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Αυτά έγιναν το 2009. Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Δεν είχα επικοινωνία μαζί της (πέραν του facebook), αλλά θεώρησα ότι μάλλον ήταν από τα αποτελέσματα της διδακτορικής της διατριβής. Εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Ίσως να ασχολήθηκε ξανά και σε κάποιο άλλο πρότζεκτ, δεν ξέρω.
Φυσικά όμως δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου. Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό το θέμα, αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά.
Μετά, και το λέω με επιφύλαξη βλέποντας τα δημόσια στοιχεία, μάλλον σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε καθηγητή της και ίσως συνέχισε διδακτορικό με άλλον επιβλέποντα, γιατί το 2016 δημοσίευσε μια άλλη εργασία στο Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις.
Στο θέμα της εταιρίας χρειάζεται επίσης προσοχή. Πολλές φορές μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά να «μετράει» στο χώρο της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορεί επίσης να συμβαίνει και το αντίθετο, ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο. Η κυρία Αντωνιάδου όντως ίδρυσε μια εταιρία για κατασκευή τεχνητών οργάνων, και πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει).
Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή. Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι «αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις».
Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για «εύκολη επιτυχία» και για την «ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή». Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια «έξυπνη καινοτόμο ιδέα», βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να «πιάσουν την καλή με μια ιδέα»).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσοχή: Μεγάλη απάτη – Κίνδυνος να χάσετε χιλιάδες ευρώ!
- Φρίκη: Έπαθαν ΣΟΚ οι γιατροί - Το κεφάλι του διαβόλου σε άνθρωπο
- Κτηματολόγιο: Πώς θα χαθούν τεράστιες περιουσίες
- Αλλάζει ο καιρός: Πτώση θερμοκρασίας, βροχές την Παρασκευή
- Έγκλημα στην Πέλλα: Ισόβια στον 26χρονο που σκότωσε τον γείτονά του για τα μάτια μιας 50χρονης
- Τρία βίντεο που σοκάρουν: Διέρρευσαν «top secret» αερομαχίες αμερικανικών μαχητικών με UFO
- «Bullying» δέχτηκε η Τζένη Διαγούπη: Α μωρή χοντρή…;
- Astronomers have discovered the heaviest star in the universe
- Καιρός: Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες
- ΕΣΕΕ: Επιδοτούμενο πρόγραμμα για 7.000 εργαζόμενους- Πότε λήγει η προθεσμία αιτήσεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- «Bullying» δέχτηκε η Τζένη Διαγούπη: Α μωρή χοντρή…;
- Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη διεύρυνση του κόμματος
- Εβρος : Φρικτός θάνατος σπάνιων αρπακτικών πουλιών από ανεμογεννήτριες
- Ευρωπαϊκό χαστούκι : Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές
- Ψώνια στο σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν συνήθειες οι καταναλωτές
- Ολέθριοι άνθρωποι
- Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ
- Βαξεβάνη, οι τσαμπουκάδες κατά δικαστών δεν σημαίνουν «δικαιοσύνη»
- Τραμπ : Οι άστεγοι καταστρέφουν την αίγλη των πόλεών μας
- Αυτή την εντεκάδα δοκίμασε ο Μαρτίνς
- Τελευταία Νέα In.gr
- Ελένη Αντωνιάδου: Σίγουρα δεν ανήκει στους κορυφαίους έλληνες επιστήμονες, λέει καθηγητής της
- Τι είναι η ημικρανία και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν
- Χάλαντ ο τρομερός διέλυσε την Γκενκ
- Υπόθεση Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο – Γιατί μένει εκτός «κάδρου» ο Τσίπρας
- Γραμματέας Εμπορίου: Τα πράγματα στην αγορά καυσίμων είναι σταθεροποιημένα
- Ένα φάρμακο για τον προστάτη «φρενάρει» κατά τα φαινόμενα τη νόσο Πάρκινσον
- GNTM: Η Μις Ελλάς που άφησε άφωνους όλους τους κριτές
- Βαλβέρδε: «Υποφέραμε πολύ από την Ντόρτμουντ»
- Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό στο βόρειο ημισφαίριο από το 1880
- Πέτρου Ράλλη: Ληστές μπήκαν με αυτοκίνητο σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H EE θεατής απέναντι στις εξελίξεις στον Κόλπο
- Γιατί ο Τραμπ διστάζει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Καταζητείται αυτός ο άντρας για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης
- Είδε ΙΧ να απογειώνεται και να έρχεται καταπάνω του -Σοκαριστικό τροχαίο
- Ισως το πιο πρωτότυπο Airbnb: Στο κάστρο του Downton Abbey, με 150 λίρες -Θα δειπνήσετε και με τον κόμη [εικόνες]
- Βρείτε την πιο φθηνή βενζίνη στην περιοχή σας με δύο «κλικ» [εικόνα]
- Αυτόματος έλεγχος εισοδημάτων από την ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους επιδομάτων
- Ολυμπιακός – Τότεναμ: Αποστολή με Σεμέδο! Η τελευταία προπόνηση των «ερυθρόλευκων»
- Λέρος: Στα τυφλά οι έρευνες για την κλοπή του στρατιωτικού υλικού
- Ιράν – ΗΠΑ: Μια σύρραξη θα σήμαινε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!