Ελληνογερμανική συνάντηση νέων στη Λειψία

14:22 6/5/2019 - Πηγή: In.gr

Γύρω στους 120 νέους και νέες από την Ελλάδα και τη Γερμανία συναντήθηκαν από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα στη Λειψία στο πλαίσιο του υπό ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Για τέσσερις ημέρες οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν σειρά ζητημάτων που τους ενδιαφέρουν. Ορισμένοι έθεσαν θέμα για το πράσινο στην πόλη, άλλοι για το πως μπορούν να συνυπάρξουν άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης και ο Δημήτρης Αμβροσιάδης τη συμβίωση χωρίς αποκλεισμούς: «Ερχόμαστε να συζητήσουμε το θέμα

των ανταλλαγών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – άτομα με αναπηρία, νέες μητέρες με παιδιά, ξένοι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν επειδή τους λείπουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Θέλουμε να δούμε ποιος άλλος ασχολείται με αυτά, τι έχουν να μας προτείνουν, πως μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά και πως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους, να τους περάσουμε την ιδέα ότι οι ανταλλαγές θα πρέπει να είναι για όλους.»

Ο Δημήτρης Αμβροσιάδης είναι πρόεδρος του συλλόγου «Άγριο Ρόδο» στην Κέρκυρα. Επειδή έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Στουτγάρδη γνωρίζει καλά τη Γερμανία. Αντίθετα, η Λινέα-Μαρία Νίμαϊερ δεν γνώριζε καθόλου την Ελλάδα μέχρι να επισκεφτθεί το Κρυονέρι Κορινθίας. Η επίσκεψη αυτή προέκυψε μέσω του Lucky Luke, ενός συλλόγου για παιδιά και νέους στη Βόννη. Ορισμένοι από τους νέους που είχε γνωρίσει στην Ελλάδα έχουν έρθει και στη Λειψία. Αυτό που ενδιαφέρει την απόφοιτη λυκείου είναι «η ανταλλαγή και η συζήτηση ανάμεσα σε γερμανούς και έλληνες νέους. Οι εμπειρίες μου είναι μέχρι στιγμής είναι θετικές. Προπαντός οι κοινές μας καλλιτεχνικές δράσεις ήταν πολύ πετυχημένες. Αυτό συνέβαλε στο δέσιμο αυτής της ομάδας.»

Από πολιτική ως ενασχόληση με παιδιά

Ο Lucky Luke είναι ένας σύλλογος που ήδη έχει αναπτύξει σχέσεις με ελληνικές οργανώσεις. Για την Άνεγκρετ Γιάνσεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με συνομήλικους της από την Ελλάδα. Ο λόγος που η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας της Λειψίας συμμετέχει στη συνάντηση είναι πολύ συγκεκριμένος: «Συμμετέχω επειδή έμαθα με ιδιαίτερη χαρά ότι από το 2018 λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη ένα Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθουμε από τις εμπειρίες τους αλλά και να τους μεταφέρουμε τις δικές μας.»

Η ανταλλαγή εμπειριών ενδιαφέρει και τον Γιάννη Κανλή. Μέλος της ΜΚΟ AddArt στη Θεσσαλονίκη, ο φοιτητής μηχανολογίας συμμετέχει εδώ και καιρό σε προγράμματα για παιδιά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού: «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή όλων εδώ μέσα από συζητήσεις, workshop και ότι άλλο θα κάνουμε, για το πόσο σημαντικό είναι να προλάβουμε το ‘κακό’ από νωρίς. Αν εκτεθείς από μικρή ηλικία σε ξένους πολιτισμούς είναι πολύ πιο εύκολο μετά να είσαι Ευρωπαίος πραγματικός, να μπορείς να είσαι κομμάτι της σύγχρονης Ευρώπης χωρίς να έχεις μίσος μέσα σου για κανέναν.»

Η Λειψία θα είναι έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Η αποδόμηση προκαταλήψεων και στερεότυπων θα βρίσκεται σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό Νεολαίας Φραντσίσκα Γκίφαϊ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ελληνογερμανκού Ιδρύματος Νεολαίας. Εκτός αυτού το νέο ίδρυμα θα ασχολείται με το ιστορικό παρελθόν – κυρίως τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, την προώθηση της συμφιλίωσης και την εμβάθυνση της φιλίας. Μιλώντας το Σάββατο με τους νέους από τις δύο χώρες τους ενημέρωσε ότι η Λειψία θα είναι η γερμανική έδρα του ιδρύματος όπως και για τη μέχρι στιγμής πορεία της σύστασης του: «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση επειδή θα πρέπει να αποφασίσει και αυτή για την έδρα του ιδρύματος στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι το 2020 θα αρχίσει να λειτουργεί. Όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις νέων των δύο χωρών. Θεωρώ τη συνάντηση στη Λειψία, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν ως ένα είδος δοκιμαστικής έναρξης για αυτό που αργότερα θα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.»

Η επιλογή της Λειψίας ως έδρα του ελληνογερμανικού ιδρύματος σχετίζεται με την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να μεταφέρει υπηρεσίες και θεσμούς στην ανατολική Γερμανία. Πέραν αυτού όμως η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία επεσήμανε στους νέους ο δήμαρχος της Λειψίας Μπούρκχαρντ Γιούνγκ: «Εδώ ιδρύθηκε πριν από 300 χρόνια η πρώτη ελληνική κοινότητα σε γερμανικό έδαφος. Στο πανεπιστήμιο διδάσκονται σήμερα Βυζαντινολογία και Νέα Ελληνικά. Και εκτός αυτού ζουν στην πόλη γύρω στους 1500 Έλληνες που αισθάνονται πολίτες της Λειψίας.»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle το πιθανότερο είναι η έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Ελλάδα, να μην είναι, όπως φημολογείται, η Θεσσαλονίκη αλλά η Αθήνα.

Παναγιώτης Κουπαράνης

Keywords
Τυχαία Θέματα