Ένα αριστούργημα του Καραβάτζο στο Μόναχο

22:10 22/4/2019 - Πηγή: In.gr

Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να ταξιδέψουν πολύτιμοι καλλιτεχνικοί θησαυροί. Να τυλίξεις απλά έναν πίνακα του Μποτιτσέλι και να τον στείλεις με το ταχυδρομείο είναι απλά αδιανόητο. Μουσεία και συλλέκτες όταν θέλουν να στείλουν πολύτιμα έργα σε άλλες πόλεις φροντίζουν να έχουν ειδικά κλιματιζόμενα κιβώτια που προστατεύουν τα έργα από φωτιά αλλά και υγρασία.

Ακόμα όμως και εάν εξασφαλιστούν αυτές οι αυτονόητες προϋποθέσεις πολλές φορές οι ιδιοκτήτες με μεγάλη δυσκολία αποχωρίζονται τους πολύτιμους θησαυρούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι το έργο του Καραβάτζο με τον τίτλο

«Η Αποκαθήλωση».

Το έργο αυτό από τα Μουσεία του Βατικανού θα βρίσκεται στην παλιά Πινακοθήκη του Μονάχου μέχρι και τις 19 Μαΐου σε μια έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό ζωγράφο και στην επιρροή που άσκησε στην ευρωπαϊκή ζωγραφική. Η έκθεση στάθηκε δυνατό να διοργανωθεί χάρη στην άσκηση υψηλής διπλωματίας.

Υψηλή διπλωματία για ένα αριστούργημα

Στο επίκεντρο δεν βρίσκεται μόνο ο ίδιος αλλά και οι μαθητές του και κυρίως η επιρροή που άσκησε στους Ολλανδούς ζωγράφους. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Ουτρέχτη, Καραβάτζο και Ευρώπη».

Το έργο που ξεχωρίζει είναι «Η Αποκαθήλωση», η οποία από το τέλος του προηγούμενου χρόνου βρίσκεται στην Ουτρέχτη. Ο Καραβάτζο φιλοτέχνησε τον πίνακα μεταξύ 1602 και 1603 για την οικογενειακή εκκλησία του Τσιρόλαμο Βιτρίτσε στην Κιέζα Νουόβα στη Ρώμη. Σύμφωνα με τους σύγχρονους του Καραβάτζο, επρόκειτο για το αριστούργημά του.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με την Παλιά Πινακοθήκη, το έργο δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα. Πώς μπορεί να πείσει όμως κανείς το Βατικανό για ένα τέτοιο δάνειο; Ένα απλό αίτημα δεν αρκεί σε καμία περίπτωση. Για το λόγο αυτό επιστρατεύθηκαν οι επίσκοποι του Μονάχου και της Ουτρέχτης καθώς και οι πρεσβευτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο Βατικανό να πουν μια καλή κουβέντα στους αρμοδίους της Αγίας Έδρας.

«Η Αποκαθήλωση» θα βρίσκεται στην Παλιά Πινακοθήκη του Μονάχου μέχρι τις 19 Μαΐου ενώ οι υπόλοιποι πίνακες μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Κόρντουλα Ντίκμαν (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Keywords
Τυχαία Θέματα