Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας λόγω (και) του κοροναϊού

13:09 18/3/2020 - Πηγή: In.gr

Η Κίνα υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να απελάσει αμερικανούς δημοσιογράφους τριών εφημερίδων των ΗΠΑ και να τους απαγορεύσει ακόμη και την εργασία τους στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διπλωματικές υποθέσεις.

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλεί τις διαπιστεύσεις που ισχύουν ως τα τέλη του 2020 αμερικανών δημοσιογράφων που εργάζονται για τις εφημερίδες

New York Times, Washington Post και Wall Street Journal, διευκρινίζοντας ότι σε αυτούς που αφορά το μέτρο αυτό δε θα επιτρέπεται να εργαστούν ως δημοσιογράφοι ούτε στο Χονγκ Κονγκ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ αρνήθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων να διευκρινίσει πόσους δημοσιογράφους θα αφορά το μέτρο αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών στην Κίνα (FCCC) πρόκειται για τουλάχιστον 13 δημοσιογράφους.

Στα τέλη Φεβρουαρίου τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal απελάθηκαν από την Κίνα, ως αντίποινα για τον τίτλο ενός άρθρου της εφημερίδας που κρίθηκε ρατσιστικός από το Πεκίνο.

Εν μέσω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, το Πεκίνο θεώρησε προσβλητικό τον τίτλο «Η Κίνα είναι ο πραγματικός ασθενής της Ασίας».

Αυτόν το μήνα η αμερικανική κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπεται να εργάζονται σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, με αφορμή τους περιορισμούς που επιβάλλει το Πεκίνο στον ξένο Τύπο.

Η Κίνα είχε απειλήσει ότι θα ελάμβανε αντίστοιχα μέτρα.

Η τωρινή απόφαση για τους αμερικανούς δημοσιογράφους συνιστά την απάντηση στη «σκανδαλώδη» ενέργεια της Ουάσινγκτον να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων στους οποίους επιτρέπεται να εργάζονται στις ΗΠΑ για λογαριασμό πέντε κινεζικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Δεν πρόκειται καθόλου για το ίδιο πράγμα» διαμαρτυρήθηκε στη συνέχεια ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας ότι το μέτρο της Ουάσινγκτον είχε στόχο «μέλη των οργάνων της κινεζικής προπαγάνδας» και κάλεσε το Πεκίνο να «αναθεωρήσει» την απόφασή του για τις απελάσεις αυτές, οι οποίες «εμποδίζουν τον κόσμο να μάθει τι συμβαίνει πραγματικά στο εσωτερικό της χώρας»

Στο ίδιο πνεύμα, η FCCC εξέφρασε τη λύπη της που δημοσιογράφοι χρησιμοποιούνται ως πιόνια στη διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων.

«Οι δημοσιογράφοι ρίχνουν φως στον κόσμο στον οποίο ζούμε. Με αυτό το μέτρο η Κίνα φέρνει το σκοτάδι στην ίδια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λέσχη.

Όπως και πολλοί αμερικανοί βουλευτές, οι εφημερίδες Washington Post και New York Times έκριναν τη χθεσινή ανακοίνωση της Κίνας ιδιαίτερα λυπηρή εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λόγω του νέου κοροναϊού, σε μια στιγμή που η πληροφόρηση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Η Wall Street Journal κατήγγειλε παράλληλα μια επίθεση «άνευ προηγουμένου» στην ελευθερία του Τύπου.

Ωστόσο, την ώρα που όλος ο πλανήτης προσπαθεί να συντονιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν παύουν να ανεβάζουν τους τόνους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υιοθέτησε χθες τη διατύπωση «κινεζικός ιός» για να αναφερθεί στον SARS-CoV-2.

«Ήρθε από την Κίνα. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ακριβής διατύπωση» σημείωσε.

Η έκφραση αυτή, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Πομπέο, επαναλήφθηκε χθες το βράδυ από τον αμερικανό πρόεδρο σε μήνυμά του στο Twitter, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του» για την ανάρτηση αυτήν του Τραμπ, σημειώνοντας ότι η έκφραση αυτή στιγματίζει τη χώρα του.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα