Ένταση στο Αιγαίο : Ο ρόλος της Γερμανίας και η στάση της Γαλλίας στη σκιά της συμφωνίας με την Αίγυπτο

09:04 19/8/2020 - Πηγή: In.gr

Η ελληνική «γραμμή» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις βασιζόταν πάντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μήνυμα πως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» έγινε σύνθημα τόσο στα χείλη του Νίκου Δένδια όσο και σε αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Ιούλιο, την πρώτη φορά που η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX, ήταν η Ανγκελα Μέρκελ που επενέβη καθοριστικά για αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτή τη φορά, όμως, η

γερμανική παρέμβαση δεν ήταν τόσο άμεση – τα πρώτα τηλεφωνήματα «έπεσαν» μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Το Βερολίνο αντιμετώπισε με αμφιβολία τη συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Αντίθετα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκε η Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν «τιτίβισε» απλά στα ελληνικά: στήριξε την ελληνική συμφωνία με την Αίγυπτο και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία με την κοινή στρατιωτική άσκηση ΕλλάδαςΓαλλίας.

Οι σχέσεις της Αγκυρας με το Παρίσι, βέβαια, δεν θυμίζουν καθόλου αυτές με το Βερολίνο. Οι διακρατικές συμφωνίες της Τουρκίας με τη Γερμανία έχουν στο παρελθόν ξαναφέρει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέση διαμεσολαβητή – όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Αθήνα, με τη στήριξη της Γαλλίας, σ’ αυτή τη φάση έχει επιλέξει τους επίσημους διαύλους των Βρυξελλών, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Σαρλ Μισέλ, άλλωστε, επιβεβαίωσε χθες ότι η ειδική Σύνοδος Κορυφής για όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Κι έτσι, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, μιας και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μιλούν για επιφυλάξεις της Γερμανίας απέναντι στις ελληνικές θέσεις, οι οποίες ήταν κι αυτές που απέτρεψαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ολα βέβαια μπορούν να ανατραπούν από την Πέμπτη, με τη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στη Νότια Γαλλία, έτσι ώστε οι δύο πόλοι της ΕΕ να εκπέμψουν κοινό μήνυμα για διεθνή ζητήματα. Η σχέση με την Αγκυρα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναπόφευκτα ένα από αυτά, καθώς εκτιμάται πως δύσκολα η Γερμανία θα αφήσει τη Γαλλία να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα