Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από το «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες στον δρόμο»

21:09 7/5/2019 - Πηγή: In.gr

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη φροντίδα των ουσιοεξαρτημένων χρηστών, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά την 6μηνη λειτουργία του καινοτόμου προγράμματος μείωσης βλάβης «Δίκτυο Αμεσης Παρέμβασης για Χρήστες στο Δρόμο» στην πρωτεύουσα, στη διάρκεια ημερίδας που γνωστοποιήθηκαν παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του εθνικού συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών Χρήστου Κουϊμτσίδη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού τομέα Ερμίνας Κυπριανίδου και εκπροσώπων φορέων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρωτοβουλία

της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και χρηματοδότηση ύψους 800.000 ευρώ από την Περιφέρεια με τη σύμπραξη του δήμου Αθηναίων, του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Ο υπουργός επισήμανε πως η επιτυχία του προγράμματος ανοίγει νέες προοπτικές στη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής στο κρίσιμο ζήτημα της ουσιοεξάρτησης. Τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές» και ότι απαιτείται «ολιστική προσέγγιση και αξιοποίηση όλων των πλουραλιστικών επιλογών για την φροντίδα των εξαρτημένων». Χαρακτήρισε κρίσιμη τη σημασία «ύπαρξης ευρύτερου πλαισίου δράσεων» για την απομείωση των βλαβών σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε διαβούλευση το ζήτημα για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ομάδες δουλειάς στον δρόμο, σε δύο άξονες: Με παροχή συμβουλευτικής και υποβοήθεια προς τους χρήστες με διανομή ασφαλών υλικών χρήσης και με τη διασύνδεση τους στις δημόσιες υπηρεσίας Υγείας και Φροντίδας (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα κ.α.)

Όπως τόνισε η περιφερειάρχης η πρωτοβουλία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα «με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποφόρτιση των πολλαπλά βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι η μέσω του ΠΕΠ Αττικής, χρηματοδοτούνται 9 δράσεις για δομές και υπηρεσίες μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ.

Η Ρένα Δούρου αναφερόμενη στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι «οι παρεμβάσεις αυτές συνιστούν ψηφίδες του μεγαλύτερου μωσαϊκού κοινωνικής αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής και εντάσσονται σε μια ολιστική στρατηγική κοινωνικής πολιτικής, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, πρωτοβουλιακό και καθοριστικό, καθώς όπως δήλωσε, υπάρχουν πάντα δύο τρόποι αντιμετώπισης μεγάλων, πολυπαραγοντικών φαινομένων, όπως αυτό της ουσιοεξάρτησης «Ή σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε όλοι μαζί. Ή επιλέγουμε την υποκρισία και την εσωστρέφεια, με το πρόσχημα αφορά άλλα επίπεδα της Πολιτείας».

Η αντιπεριφερειάρχης Ε. Κυπριανίδου στάθηκε στην αναγκαιότητα υπερίσχυσης των πολιτικών μείωσης βλάβης έναντι των πολιτικών καταστολής, «οι οποίες συνήθως σπρώχνουν τους χρήστες σε άλλα σημεία εντός του αστικού ιστού». Σημείωσε δε, ότι «στόχος κάθε πολιτικής έναντι των ναρκωτικών δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των πολιτών. Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα εθισμού πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς που χρήζουν θεραπείας και όχι ως σεσημασμένοι κακοποιοί». «Σε ποιους άλλους τομείς της δημόσιας υγείας ποινικοποιούμε ασθενείς που έχουν ανάγκη βοήθειας;» διερωτήθηκε η ίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας στο Δήμο Αθηναίων, ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, το πρόγραμμα εμφάνισε «πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα» χάρη στην αύξηση του προσωπικού για την στελέχωση των ομάδων εργασίας στους δρόμους, που επέτρεψε η ενίσχυση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια, όπως επισημάνθηκε.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των εξορμήσεων των street workers στα σημεία της πόλης όπου συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών έφθασαν τις 312. Πολλαπλασιάστηκε η ποσότητα των συρίγγων και συνολικά του υγειονομικού υλικού που διανεμηθεί στο διάστημα αυτό φθάνοντας σε 81.424 καθαρές σύριγγες, συνοδευόμενες από τα σχετικά παραφερνάλια και συλλέχθηκαν από τον δρόμο, 14.182 χρησιμοποιημένες σύριγγες.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν 597 συμβουλευτικές παρεμβάσεις ενώ έγιναν 432 διασυνδέσεις ή παραπομπές με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ή των δημόσιων νοσοκομείων και διανεμήθηκαν 11.230 πρόχειρα γεύματα και εμφιαλωμένα νερά.

Τα αποτελέσματα κρίθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι στόχος του προγράμματος είναι η ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών των εξαρτημένων, η πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδες, AIDS κ.λπ.), η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η ανακούφιση μιας από τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, τους χρήστες που βρίσκονται στον δρόμο.

Επιπλέον η Μαρία Στρατηγάκη επισήμανε ότι «το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης που επιτέλους νομοθετήθηκαν, θα φέρουν γρήγορα ορατά αποτελέσματα στον τομέα της χρήσης στο δρόμο».

Ο Ευάγγελος Καφετζόπουλος αναφερόμενος στη συνεργεια των φορέων είπε ότι συγκρότησαν ένα «λειτουργικό δίκτυο που καλλιεργεί τις προοπτικές για ολοκληρωμένη και καθολική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης».

Ο Βασίλης Γκιτάκος σημείωσε ότι: «Δουλεύοντας στον δρόμο έχουμε ως σημείο εκκίνησης τις ανάγκες των εξαρτημένων, όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι και λειτουργούμε σαν γέφυρα προς ένα περιβάλλον ασφάλειας και φροντίδας. Κάνοντας πράξη μια προσέγγιση που δίνει πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών από τη μείωσης της βλάβης μέχρι τη θεραπεία και την επανένταξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα