Εως 10 χρόνια φυλακή για παράνομες ηχογραφήσεις – Υπάρχει εισαγγελέας για τον Πολάκη;
Ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια προβλέπει ο νόμος σχετικά με την παράνομη καταγραφή συνομιλιών, σαν κι αυτήν που έκανε ο Παύλος Πολάκης στον Γιάννη Στουρνάρα. Ακόμη κι αν του είπε «σε γράφω» ο νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχει ρητή αποδοχή από την πλευρά του διοικητή της ηχογράφησης των συνομιλιών, κάτι που δε φαίνεται να υπάρχει.
Ως εκ τούτου το κακούργημα για τον κ. Πολάκη είναι δεδομένο και αυτεπάγγελτο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει μήνυση από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη,
Και μάλιστα, δεν προστατεύεται από την βουλευτική του ασυλία, όπως και όλα τα αυτεπάγγελτα αδικήματα.
Ως εκ τούτου θα έπρεπε ήδη να υπάρχει παρέμβαση κάποιου εισαγγελέα, ακόμη και της ανώτατης αρχής και να διερευνήσει τι ακριβώς έγινε. Αν και ήδη από χθες γίνεται προσπάθεια από την πλευρά Πολάκης – Βαξεβάνη να υποστηριχτεί ότι δεν υπήρξε καταγραφή αλλά ο διάλογος που βγήκε στο Documento είναι… ό,τι θυμόταν ο υπουργός, επομένως δεν έχει καμιά αξία.
Το άρθρο 272 «Παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας» του Ποινικού Κώδικα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.
3. Όποιος αθέμιτα κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 τιμωρείται με φυλάκιση από ένα ως πέντε έτη και χρηματική ποινή».
Μια υπόθεσηΠρόσφατα, με αφορμή μια αστική δίκη, μια διαμάχη ενός ζευγαριού, δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση με βάση το παρακάτω σκεπτικό:
Η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή, αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, αλλά δεν υπάρχει αδίκημα παραβίασης απορρήτου των επικοινωνιών όταν καταγράφονται φράσεις απειλητικές, εξυβριστικές κ.λπ. (όπως «σου έχουν έτοιμο τον λάκκο» ή «θα σε κάψουν») ή όταν η καταγραφόμενη συνομιλία γίνεται δημόσια.
Μία διφυής περίπτωση απασχόλησε την Ελληνική Δικαιοσύνη με αφορμή τις διαταραγμένες σχέσεις διαζευγμένου ζευγαριού. Οι διενέξεις ξεκίνησαν για τις συνθήκες επικοινωνίας με τα παιδιά, κάτι που οδήγησε σε δημόσιες βιαιοπραγίες, ανταλλαγή απειλητικών εκφράσεων και βιντεοσκόπηση όλων αυτών μέσω κινητού τηλεφώνου από την πρώην σύζυγο. Ετσι, η πρώην σύζυγος από κατηγορούμενη αρχικά για το κακούργημα της παράνομης μαγνητοσκόπησης «έπεσε» στο πλημμέλημα της ενδοοικογενειακής απειλής.
Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την ποινική νομοθεσία, η ελεύθερη επικοινωνία του ατόμου και η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του αποτελούν προστατευόμενα αγαθά.
Ετσι, όποιος «αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».
Με την ίδια ποινή τιμωρείται η μαγνητοφώνηση ή η βιντεοσκόπηση όταν «ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα (σ.σ.: μαγνητόφωνο, κάμερα, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.) το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου». Εάν η παράνομη μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση συνομιλίας αποτυπωθεί σε χαρτί, εάν δηλαδή γίνει απομαγνητοφώνηση ή αποβιντεοσκόπηση, τότε αυτό αποτελεί επιβαρυντική περίσταση του κύριου αδικήματος που είναι η παράνομη μαγνητοφώνηση χωρίς τη συναίνεση του συνομιλούντος.
Αντίθετα, δεν είναι παράνομη, αλλά επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η μαγνητοφώνηση και μαγνητοσκόπηση, όπως και η χρήση του περιεχομένου τους, όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν «την πρόληψη τελέσεως εγκλημάτων, την προστασία εννόμου συμφέροντος το οποίο είναι υπέρτερο της προστασίας της ελεύθερης επικοινωνίας και της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως της τιμής και της ελευθερίας».
Ακόμη, από το Σύνταγμα προστατεύεται η ιδιωτικότητα όπου ατόμου. Στην έννοια της ιδιωτικής ζωής περιλαμβάνεται και το απόρρητο της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή και περισσότερων ατόμων όταν τα άτομα δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της επικοινωνίας τους.
Ομως, όταν η συνομιλία γίνεται δημόσια, η γνωστοποίηση του περιεχομένου της είναι ποινικά αδιάφορη ενέργεια. Η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση απειλητικών και εξυβριστικών εκφράσεων εκφεύγει του προστατευτικού πεδίου του Συντάγματος και των νόμων για το απόρρητο των επικοινωνιών. Τώρα, τη Δικαιοσύνη την απασχόλησε περίπτωση ζευγαριού που μετά από 13 χρόνια συζυγικού βίου χώρισαν και τότε άρχισαν τα προβλήματα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγικός θάνατος της Νίκης Λειβαδάρη: Ένιωσε πόνους ενώ ήταν για ποτό με τον φίλο της
- Προσλήψεις 3.000 πτυχιούχων σε υπουργεία – Τα έξι κριτήρια & οι αμοιβές
- Το «Κατηγορώ» της Άννας Μπιθικώτση στον αδελφό της και τον Σπύρο Παπαδόπουλο!
- Αυτή είναι η υποθηκευμένη κατοικία του Παύλου Πολάκη στα Σφακιά
- Ξαφνική αποχώρηση από το Open...
- Έρχεται ραγδαία αλλαγή του καιρού με χιόνια και στην Αθήνα
- Νέες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη
- Σήμερα το "τελευταίο αντίο" στη Νίκη Λειβαδάρη - H αιτία θανάτου της
- Τον έψαχνε η Νικολούλη, κι αυτός έκανε... διαρρήξεις στη Σύρο!
- Απογοητευτικά στοιχεία από τη συμμετοχή στο Κτηματολόγιο- Σέρνεται το έργο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Η Ένωση Διαιτητών Ισπανίας αναγνώρισε τα λάθη στο Ρεάλ – Μπαρτσελόνα
- Τα… χρειάστηκε η Ρόμα, παραμένει σε τροχιά Champions League
- Ντοκιμαντέρ για το θέατρο Apollo στο Χάρλεμ ανοίγει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραϊμπέκα
- Ο Giannis πήδηξε στα 3,8 μέτρα για να καρφώσει θεαματικά
- Αποκωδικοποιήθηκε πρώτη φορά το dna του λευκού καρχαρία
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Η τακτική καθόρισε την έκβαση του τελικού
- Το σούπερ κάρφωμα του Αντετοκούνμπο μέσα από τις καλύτερες περιγραφές
- Στη… συντήρηση ο Καλάθης
- Ο Λουτσέσκου βγάζει άσους από το… σκουφί του
- Εφαρμόστηκε η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
- Τελευταία Νέα In.gr
- Εως 10 χρόνια φυλακή για παράνομες ηχογραφήσεις – Υπάρχει εισαγγελέας για τον Πολάκη;
- ΟΦΗ – Λαμία 1-3 : Τα γκολ και οι καλύτερες φάσεις του αγώνα
- Ρατσιστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Πέταξαν μολότοφ σε μπαλκόνι διαμερίσματος προσφύγων
- Οι 5 κορυφαίοι… άνεργοι προπονητές
- Σαντορίνη: Έρευνα στην Καλντέρα μετά την την πτώση ΙΧ στα βράχια
- Η Ένωση Διαιτητών Ισπανίας αναγνώρισε τα λάθη στο Ρεάλ – Μπαρτσελόνα
- Airbnb: Οι κρίσιμοι κωδικοί για τη δήλωση των εισοδημάτων
- Οι καπνιστές καρκινοπαθείς με μελάνωμα του δέρματος κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι μη καπνιστές
- Στη… συντήρηση ο Καλάθης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμφιλοχία: Συνελήφθησαν δύο για διακίνηση
- Κοζάνη: Γενική Συνέλευση Συνταξιούχων ΙΚΑ
- Ερώτηση για τον αποκλεισμό των χρονίως πασχόντων από προσλήψεις στην Εθνική Τράπεζα
- Το DNA του λευκού καρχαρία κρύβει μυστικά για τον καρκίνο
- Θεσσαλονίκη: Εμπρηστική επίθεση σε διαμέρισμα όπου διαμένουν πρόσφυγες
- A month of multiculturalism in Germany: January 2019
- Μωραΐτης: Είναι αστείο να δέχομαι κριτική από το ΚΙΝΑΛ
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση
- Έρχεται και νέα «μεταγραφή» από το ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ