Έπαινοι Κρούγκμαν στην Ελλάδα : Συνέτριψε την καμπύλη του κοροναϊού

15:07 12/5/2020 - Πηγή: In.gr

Ο γνωστός και για τις επικρίσεις του προς την Ελλάδα, οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αυτή τη φορά επαινεί τη χώρα μας για τη «συντριβή» της καμπύλης του κοροναϊού, σε άρθρο του στη στήλη του, στους New York Times, με τίτλο : «Πώς να δημιουργήσετε μια πανδημική ύφεση».

Στο πλαίσιο της επίθεσής του στην τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, ο Κρούγκμαν αποδίδει τα εύσημα – μεταξύ άλλων χωρών – και στην Ελλάδα.

«Το να συντρίψει κανείς την καμπύλη δεν είναι εύκολο, ωστόσο είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως και Νέα Ζηλανδία και, το πιστεύετε ή όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη κάνει», τονίζει ο Κρούγκμαν.

Δυστυχώς, όπως τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος, η κυβέρνηση Τραμπ και οι πολιτικοί συμμαχοί της «κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν μια νέα Μεγάλη Ύφεση τύπου 1929 πιο πιθανή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σημειώνει ο Κρούγκμαν, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, που επισήμως κινείται στο 14,7%, πιθανόν να την υποτιμά έως και κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, με το πραγματικό ποσοστό να κυμαίνεται κοντά στο 20%, δηλαδή το χειρότερο όλων των εποχών πλην των δύο χειρότερων χρόνων της κρίσης του 1929-1933.

Ο Κρούγκμαν τονίζει ότι το ζητούμενο για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη και συμπίεση της ανεργίας δεν είναι η επιπέδωση της καμπύλης, ώστε να μην «πλημμυρίσουν» τα νοσοκομεία με ασθενείς με κοροναϊό, πράγμα που οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό πετύχει, αλλά η «συντριβή» της καμπύλης.

Σχολιάζοντας την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει πως «η συντριβή της καμπύλης δεν είναι εύκολη αλλά είναι πολύ πιθανή. Στην ουσία πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και μέχρι και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη καταφέρει. Η μείωση του ποσοστού μόλυνσης ήταν πολύ πιο εύκολη για τις χώρες που ενήργησαν γρήγορα για να περιορίσουν τον κοροναϊό, ενώ το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλό, αντί να περάσουν πολλές εβδομάδες στην άρνηση.

Αλλά ακόμη και μέρη με σοβαρές εστίες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό τους εάν παραμείνουν προσηλωμένα στον στόχο τους. Σκεφτείτε τη Νέα Υόρκη, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας των ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νέων καθημερινών περιστατικών και θανάτων αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτό που ήταν πριν από μερικές εβδομάδες. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει κανείς να μείνει προσηλωμένος στον στόχο και αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει ο Τραμπ και η παρέα του», αναφέρει ο Κρούγκμαν.

«Έναντι της ανάγκης να κάνει τη δουλειά του και να συντρίψει την καμπύλη, ο Τραμπ απλώς παραιτήθηκε. Και αυτή του η υποχώρηση έναντι της ευθύνης του δεν θα κοστίσει απλώς χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Η αναζήτηση από πλευράς του για μια εύκολη διέξοδο από το πρόβλημα και η έλλειψη υπομονής του για την υπερνίκηση της πανδημίας πιθανόν να μετατρέψει την οικονομική κρίση του κοροναϊού σε βαθύτατη και παρατεταμένη ύφεση», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα