Έρευνα : Το 80% των Ιταλών χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη εξαιτίας του lockdown

01:31 22/5/2020 - Πηγή: In.gr

Ο κοροναϊός έχει κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους στην Ιταλία, ενώ έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας και την οικονομία της χώρας σε κατάρρευση. Όμως καθώς οι Ιταλοί ετοιμάζονται να βγουν από το lockdown, τα πρώτα σημάδια του ψυχικού κόστους της πανδημίας γίνονται ορατά.

Πρόσφατη έρευνα της ένωσης ψυχολόγων στην Ιταλία (CNOP) ανακάλυψε ότι οκτώ στους δέκα Ιταλούς δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την πανδημία. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο

σε σχέση με άλλες έρευνες που είχαν εκπονηθεί στο παρελθόν.

Επιπλέον, οι ψυχολόγοι αναφέρουν αύξηση του αριθμού των πολιτών που στρέφονται σε αυτούς, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φόβο τους απέναντι στον ιό, τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομική επισφάλεια.

Η Σάρα Ρεγκινέλα, ψυχολόγος στην Ανκόνα, παρατήρησε αύξηση των διαταραχών άγχους και της κατάθλιψης στην αρχή του lockdown, η οποία συνδεόταν με την απομόνωση και την παραμονή στο σπίτι.

Αν και ορισμένες ελευθερίες έχουν αποκατασταθεί, τονίζει ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν σπίτι, καθώς εκεί αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τώρα, με την Ιταλία στο χείλος μιας σφοδρής οικονομικής ύφεσης, οι ψυχολόγοι προειδοποιούν για κατακλυσμό ψυχικών ασθενειών, καθώς οι πολίτες θα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες.

«Απειλούνται οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Χάνουν τις δουλειές και τα σπίτια τους και ανησυχούν για το κατά πόσον θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους», τονίζει η Ρεγκινέλα. «Δεν μιλάμε για εκπλήρωση προσωπικών στόχων ή για κάλυψη πνευματικών αναγκών, αλλά για την ίδια τους την επιβίωση».

Αύξηση των αυτοκτονιών

Από τις αρχές Μαρτίου, 37 άτομα έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους στην Ιταλία, ενώ άλλοι 25 έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, σύμφωνα με στοιχεία του BRF Onlus, ενός ιδρύματος έρευνας ψυχικής υγείας.

Η Εθνική Ομοσπονδία Αδελφών Νοσοκόμων επιβεβαιώνει ότι τέσσερις νοσηλευτές που εργάζονταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, με τον οργανισμό να αποδίδει την πράξη τους στο απίστευτο στρες που βίωναν. Οι αυτοκτονίες άλλων δύο ατόμων είναι γνωστό ότι συνδέονται με το lockdown.

«Με βάση την έρευνά μας, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί ελαφρώς σε σχέση με το διαχρονικό μέσο όρο του συγκεκριμένου διμήνου», σημειώνει ο Αρμάντο Πιτσίνι, πρόεδρος του BRF Onlus. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν ήδη από κατάθλιψη ή αν λάμβαναν κάποιας μορφής θεραπεία. Όμως το γεγονός ότι ορισμένες περιπτώσεις είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με την πανδημία, μας ανησυχεί».

Την τελευταία φορά που σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών στην Ιταλία, ιδίως μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, ήταν μετά την οικονομική κρίση του 2007. Έκτοτε, ο δείκτης αυτοκτονιών μειώνεται διαρκώς.

Τεράστιο το ψυχικό κόστος

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το κατά πόσον η πανδημία θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών. Ωστόσο, ο Πιτσίνι αναφέρει πως οι αυτοκτονίες είναι «η κορυφή του παγόβουνου» σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις του lockdown. «Για κάθε αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση τρόμου ή κατάθλιψης», τονίζει.

Η πανδημία και η αβεβαιότητα έχουν αυξήσει το άγχος και την κατάθλιψη εκείνων που υπέφεραν ήδη, ενώ άλλοι έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τις ψυχικές νόσους.

Για αυτό και η ομάδα εργασίας που δημιούργησε η ιταλική κυβέρνηση με στόχο την καθοδήγηση της χώρας στην επόμενη μέρα του lockdown συμπεριλαμβάνει και την ψυχολόγο Ελιζαμπέτα Καμούσι.

Οι Ιταλοί ψυχολόγοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, με χιλιάδες εξ αυτών να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Ο Ντέιβιντ Λατσάρι, πρόεδρος του CNOP, αναφέρει στον Guardian: «Πρέπει να ανακουφίσουμε την ψυχολογική δυσφορία και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία. Η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει μέτρα με τη βοήθεια των γιατρών, των κοινωνικών οργανισμών και των σωματείων. Χρειαζόμαστε νέες υποδομές, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα».

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα