Ερευνα κατά Μανιαδάκη για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος κι όχι μόνο

18:54 7/1/2019 - Πηγή: In.gr

Διευρύνεται ο ποινικός έλεγχος από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη, την ίδια ώρα που ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά βάλλει με δύο διαφορετικές προσφυγές τόσο κατά του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, όσο και κατά της ακυρότητας της ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς ελέγχουν τον κ. Μανιαδάκη και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα… ξεσκονίζουν

παλαιότερες φορολογικές εκκρεμότητες που είχε, προκειμένου υπό το φως των νέων δεδομένων να διερευνήσουν την ενδεχόμενη τέλεση και άλλου αδικήματος.

Παράλληλα από ανώτατη εισαγγελική πηγή κατηγορηματικά υπήρξε διάψευση δημοσιεύματος, που έφερε τους εισαγγελείς που μετείχαν σε συνάντηση με τις ομόλογες αμερικανικές αρχές στη Βιέννη πριν από ενάμισι μήνα, να αρνούνται να παραλάβουν στοιχεία για πρώην υπουργό, με το επιχείρημα, ότι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα.

Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχε εκτός της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο επίκουρος συνάδελφός της Χρήστος Ντζούρας αλλά και ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στο εν λόγω ταξίδι, πληροφορίες που αναφέρουν, ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιάννης Αγγελής ο οποίος εποπτεύει τελευταία των ερευνών.

Τεράστιος όγκος

Και ενώ η εισαγγελική έρευνα με φόντο τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή και επέστρεψε πίσω στην τακτική δικαιοσύνη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη , όπως έγινε γνωστό από εισαγγελικές πηγές ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές πριν από λίγο καιρό εντοπίστηκαν νέα στοιχεία σε εταιρεία με έδρα τον Ασπρόπυργο τα οποία ενσωματώθηκαν στην έρευνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης, που έχουν πλήρη γνώση του εύρους της δικογραφίας επισημαίνουν ότι και 100 πραγματογνώμονες να είχαν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς διαφθοράς, πάλι δεν ήταν αρκετοί για να επεξεργαστούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Και προσθέτουν με νόημα πως από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τους πληροφόρησαν πως αν χρειαζόταν όλα αυτά τα στοιχεία να αποτυπωθούν σε χαρτί, τότε θα χρειάζονταν ακόμα και 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Γεγονός, που καταδεικνύει τον όγκο των στοιχείων που έχουν κατασχέσει οι εισαγγελείς διαφθοράς στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνάς τους.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες εισαγγελικές πηγές , αλλάζει και ο τρόπος συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Novartis. Hδη ο νέος εποπτεύων των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τη συνάντηση με το κλιμάκιο των αμερικανών στη Βιέννη ζήτησε η ανταλλαγή των στοιχείων ή πληροφοριών να γίνεται στο εξής μέσω Eurojust, κάτι που έγινε δεκτό και η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στη Χάγη. Ήδη μάλιστα οι Ελληνικές αρχές δρομολογούν και νέο αίτημα για συνάντηση στη Χάμη με το κλιμάκιο των αμερικανών για την υπόθεση της Νοvartis. Σε κάθε περίπτωση λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού, εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι η έρευνα θα ολοκληρώνεται κατά περιόδους και σε πρώτο πλάνο φέρεται να βρίσκεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής για την περίοδο 2010- 2012.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπό έρευνα δέκα πολιτικά πρόσωπα, όλα δείχνουν πως για κάποιους η έρευνα θα οδηγηθεί σε αρχειοθέτηση καθώς δεν υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τώρα ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινης πράξης , ενώ για άλλα θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να καταλήξει σε δίωξη με βάση καταθέσεις μαρτύρων και αξιοποίηση εγγράφων ( από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα και ιδιόχειρες σημειώσεις).

Keywords
Τυχαία Θέματα