Έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο εξήγγειλε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ διά του ψευδοκράτους

12:16 21/4/2019 - Πηγή: In.gr

Σε ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα σχέδια του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, νότια του νησιού, προχώρησε το κατοχικό κράτος, εκπροσωπώντας επί της ουσίας τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα προχωρεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες κλιμάκωσης της έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθορίζοντας τεμάχια για δικές της γεωτρήσεις. Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα

Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., την οποία προώθησε- όπως γίνεται συνήθως- ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, απαντά σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην επιστολή, που διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η τουρκική πλευρά αντεπιτίθεται με προκλητικότητα και καταγγέλλει σύμφωνα με το δημοσίευμα μονομερείς, δήθεν, πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας «ενέργειες που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Η επιστολή παραπέμπει στη συμφωνία ψευδοκράτους και τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ και ανακοινώνει στον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Διεθνή Οργανισμό εν γένει ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες (γίνονται από «Μπαρμπαρός») και στη συνέχεια σε γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G, τις επόμενες ημέρες. Η κίνηση παρουσιάζεται ως απόφαση του ψευδοκράτους που διαβιβάσθηκε στην ΤΡΑΟ για να την υλοποιήσει. Τα F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη), σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο».

(Ο χάρτης του τουρκικού ΥΠΕΞ από το 2013)

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα τεμάχια έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εταιρείες, με τις εξαγγελίες του ψευδοκράτους να επηρεάζουν κυρίως τις περιοχές που δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα και χρησιμοποιεί την «εναλλακτική» της συνδιαχείρισης, αξιοποιώνταςμια αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεσή του τον περασμένο Ιανουάριο, για ανάπτυξη μηχανισμών μείωσης της έντασης, τους οποίους συνδέει για ευνόητους για αυτή λόγους με το θέμα των υδρογονανθράκων. Παράλληλα συντηρεί στο προσκήνιο παλαιότερες προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δυο πλευρές στην Κύπρο». Υπενθυμίζεται συναφώς – σύμφωνα με το δημοσίευμα – ότι κατατέθηκαν δυο πανομοιότυπες προτάσεις, τον Σεπτέμβριο του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2012, στη Νέα Υόρκη, από τον τότε κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Πρόκειται για πρόταση η οποία προέβλεπε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Δηλαδή, ένταξη του θέματος αυτού στα πλαίσια του δικοινοτικού διαλόγου και την προώθηση των σχεδιασμών για διαχείριση στη βάση αυτή. Δηλαδή διαχείριση του ζητήματος υδρογονάνθρακες ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού.

Η συγκεκριμένη κίνηση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει ποσώς τις επεκτατικές της βλέψεις και επιδιώξεις και στο πλαίσιο αυτό προωθεί σχεδιασμούς, οι οποίοι στοχεύουν στην αποτροπή των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή νέων τετελεσμένων. Στη Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και ενεργούν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία στέλνει μηνύματα και προς την πλευρά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ και ζητά όπως συναφώς προκύπτει από την επιστολή του εκπροσώπου του ψευδοκράτους – σύμφωνα με το Φιλελεύθερο – από αυτές να συνεργαστούν και με «τις δυο πλευρές», θέλοντας ουσιαστικά εμπλοκή του ψευδοκράτους. Στην επιστολή, ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα εμπλεκόμενα κράτη και τις εταιρείες να λάβουν τα αναγκαία βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ατμόσφαιρας για συνεργασία των «δύο πλευρών». Η τουρκική πλευρά παραπέμπει δε και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία θέλει να περιληφθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα