Ερντογάν

23:22 9/11/2020 - Πηγή: In.gr

Το διπλό σοκ στην τουρκική οικονομία με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και την καρατόμηση από τον Ερντογάν του κεντρικού τραπεζίτη, προκαλεί τριγμούς στην γεωπολιτική σκακιέρα που είχε στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ο σουλτάνος.

Η κατάρρευση της λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με την εκλογή Μπάιντεν, που πάγωσε την Αγκυρα, αλλά και την αποφασιστικότητα του Μακρόν να συγκρουστεί μετωπικά με

την Τουρκία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για πάγωμα της τελωνειακή ένωσης με την ΕΕ, προκαλεί ασφυκτικό κλοιό στον Ερντογάν ο οποίος επιλέγει να δραπετεύσει  επιτιθέμενος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Βλέποντας πως η χώρα του βαδίζει προς τη δεύτερη συναλλαγματική κρίση μέσα σε δύο χρόνια, με τον πληθωρισμό στο 12% και τη ροή κεφαλαίων να συνεχίζεται απρόσκοπτα προς το εξωτερικό, ο Ερντογάν τάζει στα εκατομμύρια των υπηκόων του που καθημερινά φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο, πακτωλό δισεκατομμυρίων από τα κοιτάσματα που θα βρει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτοξεύει μάλιστα απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου αποδίδοντας στις δύο χώρες απειλητική στάση κατά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, σηκώνει μάλιστα το λάβαρο της «σταυροφορίας» κατά της Δύσης, δίνοντας στην υπόσχεση στο εσωτερικό της χώρας του ότι το αστέρι της Τουρκίας θα λάμψει και πως θα βγει ενισχυμένη οικονομικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, τα πιόνια στην σκακιέρα δεν κουνιούνται πλέον όπως ο ίδιος θα ήθελε.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, μετά την παραίτηση τού γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στη διάρκεια της θητεία του οποίου η τουρκική λίρα έχασε το 46% της αξίας του, έκανε ήδη λόγο για κυβερνητική κρίση. Ομως και οι υπουργοί του Ερντογάν, ακόμη κι αν γνώριζαν την ιδιαίτερη σχέση του «γαμπρού» με το Οβάλ Γραφείο και το ρόλο που διαδραμάτισε στην εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης μέχρι και φιλίας μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν, δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τον τρόπο που χειριζόταν την κρίση.

Πλέον το φάντασμα των κυρώσεων πάνω από την Τουρκία δαγράφεται λιγότερο αχνό και ο Ερντογάν, για μία ακόμη φορά, μεταφέρει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υποσχέσεις σε έναν λαό που πεινάει

«Καλά νέα από την Ανατολική Μεσόγειο» και τις παράνομες έρευνες που πραγματοποιεί εκεί η Άγκυρα, δήλωσε πως αναμένει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας εκ νέου αιχμές τόσο κατά της Ελλάδας, όσο και κατά της Κύπρου.

Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο των Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν προειδοποίησε για μία ακόμη φορά πως η Τουρκία, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, εμφανιζόμενος ωστόσο υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής.

«Η γλώσσα των απειλών δεν ωφελεί»

«Η χώρα μας, η οποία κουβαλά στους ώμους της το βάρος κάθε εξέλιξης στην ανατολική Μεσόγειο, δεν αποδέχεται επ’ ουδενί να την αγνοούν στο θέμα των φυσικών πηγών ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, διατηρήσαμε την υπομονή και τη ψυχραιμία μας στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου. Η χώρα μας σε αυτό το θέμα κινείται με την αυτοπεποίθηση που της προσέδωσε το γεγονός ότι έχει δίκιο» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Δεν σηκωνόμαστε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι το συντομότερο η ΕΕ θα απελευθερωθεί από την έλλειψη στρατηγικής που την έχει απομακρύνει από την Τουρκία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα των απειλών και των εκβιασμών δεν ωφελεί» συμπλήρωσε.

«Η πρότασή μας για συνέδριο των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι Τ/Κ δείχνει την επιθυμία μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου» κατέληξε ο Ερντογάν, εκφράζοντας και την ελπίδα πως οι έρευνες που ήδη διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έχουν σύντομα καλά νέα.

«Θα λάμψει περισσότερο το αστέρι της Τουρκίας»

Αισιόδοξος πως η Τουρκία θα βγει πιο ισχυρή από την πανδημία του κοροναϊού δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας παράλληλα πως «ο αιώνας αυτός θα είναι ένας αιώνας που θα λάμψει ακόμα περισσότερο το αστέρι της Τουρκίας».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή εγκαινίων στον Μαρμαρά, ο Ερντογάν υποστήριξε, όπως μετέδωσε το TRT, πως «μετατρέπουμε τα όνειρά μας πρώτα σε σχέδια και με τον χρόνο πραγματοποιούμε ένα – ένα τα σχέδια μας. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε για την Τουρκία».

«Η Τουρκία θα βγει από την περίοδο της επιδημίας του νέου κοροναϊού πολύ πιο ισχυρή οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά. Ο αιώνας αυτός θα είναι ένας αιώνας που θα λάμψει ακόμα περισσότερο το αστέρι της Τουρκίας» πρόσθεσε και επιτέθηκε εκ νέου στις δυτικές χώρες.

«Οι άνθρωποι στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου πέθαναν μπροστά στα μάτια του κόσμου επειδή είχαν πρόσβαση στις βασικές υγειονομικές υπηρεσίες. Η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία που έχουν προσανατολιστεί δεν θα σώσει τις δυτικές χώρες από αυτή την αδιέξοδο που έχουν μπει ειδικά το τελευταίο διάστημα».

Διακοπή της τελωνειακής ένωσης θα προτείνει ο Μακρόν

Την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού καναλιού Europe 1.

H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι προκαλεί πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους, εάν ο Ερντογάν συνέχιζε την επιθετική πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο και τις διακηρύξεις «μίσους» προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για ισλαμοφοβία.

Όπως τονίζεται, η τελωνειακή ένωσης, επιτρέπει οικονομικές ανταλλαγές χωρίς φόρο και ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική οικονομία. Επομένως, η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το «βαρύ πυροβολικό» εναντίον της Τουρκίας και της ευάλωτης οικονομίας της.

Γαλλικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι εξετάζεται αυτή η επιλογή, σημειώνοντας πάντως πως απαιτείται η ομόφωνη θέση και των υπολοίπων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας έχει ζητήσει και η Αθήνα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα