Εξω από το κάδρο

07:55 1/3/2020 - Πηγή: In.gr

Η παγκόσμια οικονομία πληρώνει ήδη την πανδημία του κορωνοϊού και οι φόβοι μιας γενικευμένης οικονομικής καθίζησης, αν όχι ύφεσης, φουντώνουν όσο εξαπλώνονται τα κρούσματα. Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για την πρώτη μεγάλη οικονομική αναταραχή παγκόσμιας εμβέλειας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, η οποία τότε είχε μεταδοθεί αστραπιαία στον μεγάλο ασθενή, την Ελλάδα, με τα γνωστά επακόλουθα της χρεοκοπίας και των Μνημονίων.

Το καλό νέο είναι ότι, σήμερα, η Ελλάδα

δεν είναι στο κάδρο της κρίσης, στον ρόλο του αδύναμου κρίκου. Το κακό νέο είναι ότι και η χώρα μας, όπως οι περισσότερες οικονομίες του πλανήτη, θα επηρεασθεί αρνητικά από την εξάπλωση του ιού και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που προκαλεί στην παγκόσμια γραμμή παραγωγής και εμπορίου. Ο τουρισμός και η ναυτιλία, μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα είναι οι τομείς τους οποίους ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει έως τώρα περισσότερο. Οι δύο πρώτοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και υψηλή συμμετοχή στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας (7% αντίστοιχα ο καθένας). Το τίμημα είναι ήδη εμφανές στον ελληνικό τουρισμό από τις ακυρώσεις πτήσεων, κυρίως από την Ασία, ενώ και η ναυτιλία πληρώνει τον λογαριασμό από την καθίζηση στις μεταφορές. Στην εφοδιαστική αλυσίδα η ελληνική παραγωγή δεν είναι τόσο εξαρτημένη από την Κίνα και έτσι οι συνέπειες είναι μικρές και ελεγχόμενες.

Αυτά έως τώρα, γιατί το τοπίο παραμένει ακόμη θολό σε ό,τι αφορά την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις. Ειδικοί και αναλυτές αδυνατούν να προβλέψουν το μέγεθος που θα προσλάβει αυτή η κρίση. Ενα όμως είναι σίγουρο: Μπορεί να γίνει μεγαλύτερη απ’ ό,τι πραγματικά θα μπορούσε να είναι, αν χαθεί η ψυχραιμία και επικρατήσει ο πανικός με εφόδους στα σουπερμάρκετ και άλλες τέτοιες ακρότητες που φουσκώνουν τεχνητά το πρόβλημα και μεγαλώνουν το κόστος. Ειδικά η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για τέτοιες απώλειες σε μια χρονιά όπου θα κριθεί το στοίχημα της ανάπτυξης, των πλεονασμάτων και μαζί μ’ αυτά οι δυνατότητες για φοροελαφρύνσεις.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν τώρα να προσαρμόσουν επιχειρήματα και τακτικές στα νέα δεδομένα. Στο Μαξίμου συνέδεσαν ήδη τον κορωνοϊό με το Προσφυγικό, με το επιχείρημα ότι απαιτείται αυξημένη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων καθώς μεγάλο μέρος των μεταναστευτικών ροών προέρχονται από χώρες που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα.

Εξάλλου, οι δαπάνες για το Προσφυγικό βρίσκονται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους προκειμένου να εξαιρούνται από τον στόχο για το πλεόνασμα. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ζητά από τις Βρυξέλλες αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Κάτι που αναμένεται να βοηθήσει και την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% φέτος, ο οποίος είναι πια μετέωρος. Και όλα αυτά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στη Βασιλεία για να συζητήσουν την τρέχουσα κρίση. Δεν αποκλείεται να αποφασίσουν μια συντονισμένη μείωση επιτοκίων ως μέτρο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει ένα ρευστό τοπίο σε πολλά καυτά μέτωπα για τη χώρα μας. Είναι όμως διαχειρίσιμο. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα