Εξοδο μόνο με SMS και χρονικό όριο, μελετά η κυβέρνηση – Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες τη Μ. Βδομάδα

12:46 1/4/2020 - Πηγή: In.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση με τις εικόνες που καταγράφονται το τελευταίο διήμερο  έξω από τις τράπεζες όπου συρρέουν ηλικιωμένοι σε ΑΤΜ και υποκαταστήματα τραπεζών και στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για τρίωρο χρονικό περιορισμό μετακίνησης πολιτών, δήλωση μετακίνησης μόνο με SMS ακόμη και απαγόρευση μετακίνησης

συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες όπως έχουν τονίσει άπαντες είναι οι πιο κρίσιμες καθώς τότε αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Οσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα δεν αποκλείεται η απειθαρχία κάποιοι πολιτών να επιφέρει το μέτρο της κατάργησης της γραπτής δήλωσης και η δήλωση μετακίνησης να γίνεται μόνο με SMS, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καταγραφή της ώρας εξόδου και ενδεχομένως θα περιορίσει και την έξοδο ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε την Τετάρτη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό των μετακινήσεων όσο και στο χρόνο αυτών. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο να τεθούν συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί με τους πολίτες «να βγαίνουν μία-δύο φορές, συνδυάζοντας τις μετακινήσεις τους, να είναι σύντομες» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό και την αποστολή στο 13033 ώστε να αναφέρεται η ώρα».

Επίσης  η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης να ισχύσει και για άλλες περιοχές σε άλλες πόλεις όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

Σκληρά μέτρα αναμένονται ενόψει του Πάσχα και την πιθανή μετακίνηση πολιτών στην επαρχία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι δεν θα μετακινηθούν οι πολίτες στην επαρχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι φέτος δεν θα ψήσουμε αρνί, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή η τήρηση αυτής της απαγόρευσης. «Έχουμε προειδοποιήσει ότι αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να μας στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που αγαπάμε. Κανένα Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο αν εξαιτίας αυτής της επιπολαιότητας χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε…», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαραδαλιά.

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο να μαζευτούν πολλοί πολίτες έξω από τους ναούς προκειμένου να ακούσουν τη λειτουργία από μεγάφωνα, κάτι που θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα».

Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον ΑΝΤ1, «εξετάζουμε την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκειμένου από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία. Περιμένουμε να δούμε και τι θα αποφασίσει σήμερα η ΔΙΣ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος προκειμένου και το τι ακριβώς θα γίνει με τις λειτουργίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μετά και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι φέτος δεν θα πάμε στην εκκλησία. Ήδη με επιστολή του προς τη Νίκη Κεραμέως από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ζητήσει τις άγιες μέρες του Πάσχα λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, με ελάχιστα άτομα μέσα και μετάδοση των λειτουργιών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, αλλά και live streaming, καθώς πολλοί ναοί έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Ρεκόρ παραβάσεων

Ρεκόρ παραβάσεων των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορoναϊου καταγράφηκε τη Τρίτη με τη βεβαίωση 2.193 παραβάσεων σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός τις πρώτες 8 ημέρες εφαρμογής του μέτρου. Στις τρεις «πρώτες θέσεις» ήταν η Αττική με 750, η Θεσσαλονίκη με 268, και 156 στη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 1051 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη, 212 στη Δυτική Ελλάδα, 166 στα Ιόνια Νησιά, 138 στην Κεντρική Μακεδονία, 131 στην Κρήτη, 126 στην Πελοπόννησο, 108 στη Θεσσαλία, 104 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 91 στη Στερεά Ελλάδα, 85 στο Νότιο Αιγαίο, 81 στην Ήπειρο, 40 στο Βόρειο Αιγαίο και 16 στη Δυτική Μακεδονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα