Φάουτσι : Τι γνωρίζουμε για τον κοροναϊό και πώς τον αντιμετωπίζουμε

10:40 24/7/2020 - Πηγή: In.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ομιλία του κορυφαίου αμερικανού λοιμωξιολόγου Anthony Fauci, στις 21 Ιουλίου, σχετικά με τον κοροναϊό, βασικά σημεία της οποίας συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ.

Πώς μεταδίδεται

Μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος επιστήμονας επισήμανε πως οι κοροναϊοί δεν προσβάλλουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά διάφορα

ζώα όπως οι νυχτερίδες που αποτελούν τους ενδιάμεσους ξενιστές. Ο ιός μεταδίδεται ταχύτατα, έχουν καταγραφεί περίπου 14 εκατομμύρια περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν καταλήξει περίπου 583.000 ασθενείς.

Οι ΗΠΑ είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο με περίπου 3.4 εκατομμύρια περιστατικά και 136.000 θανάτους έως τις 20 Ιουλίου 2020.

Η μετάδοση του ιού γίνεται πρωτίστως μέσω των αεροφόρων οδών, από άνθρωπο σε άνθρωπο ειδικά όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω σταγονιδίων, αν και η μετάδοση μπορεί να συμβεί και μέσω αερολύματος. Μολονότι ο ιός έχει εντοπιστεί και σε άλλα βιολογικά υγρά του ανθρώπινου σώματος ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοση του μέσω αυτών των οδών.

Τι να προσέχουμε

Οι κύριες εκδηλώσεις του ιού είναι πυρετός, βήχας, γριππώδης συνδρομή, δύσπνοια, μυαλγίες, ανοσμία και απώλεια γεύσης. Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων είναι εξαιρετικά ευρύ από την πλήρως ασυμπτωματική μορφή έως την πολύ σοβαρή μορφή με ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανικό αερισμό που ενίοτε οδηγεί σε θάνατο. Το κυριότερο εμπόδιο στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων είναι πως το 25% με 40% των ασθενών που νοσούν είναι πλήρως ασυμπτωματικοί.

Συνολικά, 81% των περιπτώσεων είναι ήπιες έως μέτριες, 14% σοβαρές και 5% εξαιρετικά σοβαρές. Η θνητότητα είναι περίπου 2.3%. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης όπως και οι ασθενείς με συννοσηρότητες. Η χρήση των κορτικοστεροειδών, η κύηση, η αρτηριακή υπέρταση και η ανοσοανεπάρκεια έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από το νέο κοροναϊό. Επιπλέον, έχει φανεί πως τα ασθενέστερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα πλήττονται περισσότερο.

Εμβόλιο και θεραπεία

Τα βασικά εργαλεία της διαγνωστικής του ιού περιλαμβάνουν μοριακές τεχνικές, τεστ αντιγόνων και ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του ιού. Οι θεραπευτικές επιλογές που μελετώνται περιλαμβάνουν τη ρεμντεσιβίρη και άλλα αντιιικά, το πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς, στοχευμένους παράγοντες και μονοκλωνικά αντισώματα. Αρκετά ερωτηματικά παραμένουν ακόμη αναπάντητα σχετικά με τον ιό, αλλά η ερευνητική δραστηριότητα εξελίσσεται ταχύτατα.

Η βασική αρχή της πρόληψης είναι η διατήρηση των αποστάσεων και η καλή υγιεινή που περιλαμβάνει καλό πλύσιμο χεριών και χρήση μάσκας. Αρκετά εμβόλια έναντι του ιού δοκιμάζονται. Οι περισσότερες μελέτες φάσης 1 και 2 έχουν ολοκληρωθεί και ξεκινάνε ήδη οι εγκριτικές μελέτες φάσης 3. Ενδεχομένως, η ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα