Φιλιππίνες : Τουλάχιστον 122 παιδιά φέρονται να δολοφονήθηκαν στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών»

20:01 30/6/2020 - Πηγή: In.gr

Τουλάχιστον 122 παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό ενός έτους, έχουν σκοτωθεί κατά τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουέρτε, σύμφωνα με έκθεση που συμπεραίνει ότι ορισμένα παιδιά έχουν δολοφονηθεί εκούσια και έχουν στοχοποιηθεί ως διαμεσολαβητές.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Κατά των Βασανιστηρίων, ενώνεται με τις αυξανόμενες φωνές που καλούν το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις παραβιάσεις που

πραγματοποιούνται από το καθεστώς Ντουέρτε. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο εξωδικαστικών εκτελέσεων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών που πραγματοποιούνται από την εκλογή του το 2016.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η έκθεση, η οποία εξετάζει θανάτους παιδιών μεταξύ του Ιουλίου του 2016 και του Δεκεμβρίου του 2019, αναφέρει ότι η αστυνομία ήταν υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις φόνων ανηλίκων που έχουν καταγραφεί. Οι υπόλοιπες εμπλέκουν άγνωστα άτομα, που συχνά φορούν μάσκες ή κουκούλες και οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις φέρονται να συνδέονται με την αστυνομία.

Ορισμένα από τα παιδιά σκοτώθηκαν επίτηδες, σύμφωνα με την έκθεση, με την αστυνομία να στοχοποιεί πιθανώς εκείνα που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες σε άλλους φόνους ή να ισχυρίζεται ότι ο θάνατός τους προέκυψε ως αποτέλεσμα νόμιμης άμυνας των αστυνομικών. Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά δολοφονήθηκαν στη θέση των πραγματικών στόχων που δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν, ως αποτέλεσμα λάθους ή χτυπήθηκαν από αδέσποτες σφαίρες, συνεχίζει η έκθεση.

Ακόμη χειρότερη η πραγματική εικόνα

Οι 122 θάνατοι που έχουν καταγραφεί πιθανότατα είναι πολύ λιγότεροι από τον πραγματικό αριθμό, καθώς συχνά η αστυνομία απειλεί τις οικογένειες των παιδιών, οι οποίες προειδοποιούνται να μην ζητήσουν βοήθεια από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν επίσης διαρκείς παρενοχλήσεις. Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών άκουσαν πέρσι εκ στόματος Ντουέρτε: «Θα σας σκοτώσω μαζί με τους εθισμένους στα ναρκωτικά. Θα σας αποκεφαλίσω».

Μόνο ένας από τους θανάτους, και συγκεκριμένα ο φόνος του 17χρονου Κιαν ντέλος Σάντος, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε, οδήγησε σε καταδικαστική απόφαση. Σε καθεστώς σχεδόν πλήρους ασυλίας, οι δολοφονίες συνεχίζονται: από την αρχή της χρονιάς, άλλα επτά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρόσφατη έκθεση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί ότι η ρητορική των υψηλόβαθμων αξιωματούχων ενδέχεται να έχει ενθαρρύνει την αστυνομία να συμπεριφέρεται σαν να έχει το «ελεύθερο να δολοφονεί». Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιέζουν το συμβούλιο να παραγγείλει περαιτέρω ανεξάρτητη έρευνα στις παραβιάσεις που πραγματοποιούνται στις Φιλιππίνες, όπως είχε κάνει παλαιότερα για την περίπτωση της Βενεζουέλας και της Μιανμάρ.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων «αρνείται κάθετα» τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ντουέρτε, όπως επίσης και για τις προσπάθειές του να φιμώσει τους ακτιβιστές και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Στις αρχές του μήνα, η Μαρία Ρέσσα, αρχισυντάκτρια της δημοφιλούς ειδησεογραφικής ιστοσελίας Rappler, κρίθηκε ένοχη για «διαδικτυακό λίβελο», σε μια υπόθεση που δέχτηκε εκτεταμένες επικρίσεις ως πολιτικά υποκινούμενη.

Το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, το ABS-CBN «κόπηκε» τον περασμένο μήνα, μετά από μια διαταγή παύσης και παράλειψης που περιγράφηκε από τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου ως προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ. Η διαταγή εκδόθηκε παρά την εντεινόμενη προέλαση της πανδημίας στις Φιλιππίνες, και την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστη ενημέρωση.

Την ίδια στιγμή, ψηφίστηκε νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που επιτρέπει συλλήψεις χωρίς ένταλμα, εβδομάδες κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών και άλλες εξουσίες που οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθούν εις βάρος των επικριτών του καθεστώτος.

Η κυβέρνηση απαγγέλλει όλο και συχνότερα κατηγορίες εναντίον πολιτών που επικρίνουν τις αρχές στο διαδίκτυο, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνοντας χρήση των έκτακτων εξουσιών που απέκτησε ελέω κοροναϊού.

Τα παιδιά στο στόχαστρο και στη διάρκεια της πανδημίας

Η έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εναντίον των Βασανιστηρίων προειδοποιεί όχι μόνο για τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που κρατούνται με κατηγορίες που συνδέονται με τα ναρκωτικά, αλλά και για την πρόσφατη στοχοποίηση παιδιών στη διάρκεια της πανδημίας. Στην περίοδο της καραντίνας, τα παιδιά συλλαμβάνονταν για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές φέρονται να τα κρατούσαν αιχμάλωτα σε κλουβιά για σκύλους ή και σε φέρετρα.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα ειδικών επί των ανθρώπινων δικαιωμάτων αναφέρει ότι οι Φιλιππίνες «έχουν πλέον φτάσει σε ένα σημείο βαρύτητας που απαιτεί τη δυναμική παρέμβαση του ΟΗΕ».

«Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εμποδίσει τη συνέχιση των εκτεταμένων και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων εις βάρος των Φιλιππινέζων πολιτών», τονίζει η ανακοίνωση, η οποία συνυπογράφεται από περισσότερες από 20 κορυφαίες προσωπικότητες του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα