Φίλης στο in.gr: Μεγάλος κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία εάν ΕΕ και ΗΠΑ δεν παρέμβουν

23:11 12/10/2020 - Πηγή: In.gr

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, για τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας ανοιχτά ανησυχία για κίνδυνο πολεμικής σύρραξης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου μέσω της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της ΕΕ και ίσως των ΗΠΑ.

«Σε

κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης στο in.gr αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επιφύλαξη δε του κ. Φίλη ως προς τη στάση που θα κρατήσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και ως προς το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στη βοήθειά τους σχετίζεται από τη μία πλευρά με την δειλία και απροθυμία της ΕΕ μέχρι σήμερα να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία και να τη θέσει προ των ευθυνών της και από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, με την συγκυρία των αμερικανικών εκλογών.

Η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψει είσοδο του Oruc Reis

Εκφράζει μάλιστα το φόβο οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ΕΕ για το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και οι αμερικανικές εκλογές να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για εκτός μέτρου προκλήσεις από την Τουρκία, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντικρούσει με κάθε μέσο και κάθε τίμημα.

«Αν πάρουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν τις προκλήσεις ή οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν, τότε η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει με τα δικά της μέσα να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει πάντα στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή. «Στήνεις ένα θαλάσσιο τείχος με πλοία και είναι στην επιλογή της Τουρκίας αν θα θελήσει να είναι αυτή που θα αναλάβει το ρίσκο και την ευθύνη να προσπαθήσει να διασπάσει αυτό το τείχος και να προκαλέσει πολεμική σύρραξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα