Φουντώνουν οι φήμες για το ποιος ή ποια θα είναι διάδοχος του Προκόπη Παυλόπουλου

06:19 21/10/2019 - Πηγή: In.gr

Εκείνος προτιμά το βουνό, εκείνη τη θάλασσα. Εκείνος ανεβαίνει στον καθαρό αέρα για να πάρει τις σημαντικές αποφάσεις, εκείνη προτιμά να τις ζυγίζει κοντά στα κύματα. Το βουνό συνήθως απέχει από την παραλία, αλλά η απόσταση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά για το ποιος θα είναι ο επόμενος  – ή η επόμενη – Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την προηγούμενη Παρασκευή ίσως έχει μειωθεί. Οι δυο τους, στο τετ α τετ για την ψήφο των αποδήμων, συζήτησαν και για την επερχόμενη προεδρική εκλογική – και παρότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν άφησε να διαρρεύσει το παραμικρό για τις λεπτομέρειες της

κουβέντας η προεδρολογία έχει πάλι φουντώσει.

Ονόματα πιθανών υποψηφίων έχουν πέσει στο τραπέζι και δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν ότι η διαδικασία θα έχει – κατά το κλισέ – άρωμα γυναίκας. Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν πως αυτός δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Οπως είπε και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, θα καταλήξει στην υποψηφιότητα που θα προτείνει στις διακοπές των Χριστουγέννων σε μια εξόρμηση σε ορεινό μέρος.

Το μοναδικό που παρουσιάζεται ως βέβαιο από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει η προεδρική εκλογή να γίνει συναινετικά, όπως επιτάσσει η μεταπολιτευτική παράδοση – αν και μετά τη συνταγματική αναθεώρηση η πλειοψηφία θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα μόνη της.

Οχι σε Παυλόπουλο – Καραμανλή

Αυτή η διάθεση συναίνεσης – που αντιλήφθηκε κι η Γεννηματά στο ραντεβού τους –  πιθανότατα βάζει τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Πρωθυπουργό να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζει έναν υποψήφιο της Κεντροδεξιάς, αλλά μόνο έναν προερχόμενο από τη δική του μεριά του πολιτικού φάσματος. Κάπως έτσι μάλλον λήγει και η παραφιλολογία περί μιας υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή. Παρεμπιπτόντως, ο Μητσοτάκης το 2014 ως απλός νεοδημοκράτης βουλευτής δεν είχε πάει στη Βουλή να ψηφίσει τον Παυλόπουλο. Είχε δε, δημοσιοποιήσει και μια επιστολή με τους τρεις λόγους για τους οποίους έκρινε ότι εκείνος δεν θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος.

Ονόματα και σενάρια

Τα ονόματα που ακούγονται στην παρούσα φάση στα πολιτικά πηγαδάκια είναι του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, καθώς και του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου. Η επιλογή του τελευταίου, μάλιστα, πλασάρεται από ορισμένους ως μια κίνηση-ματ. Μια κίνηση, δηλαδή, στην οποία δεν θα μπορούσαν να προβάλουν αντιρρήσεις ούτε κάποια από τις γαλάζιες φυλές ούτε η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ταυτόχρονα θα ακύρωνε οποιαδήποτε επιχειρήματα μιας συριζαϊκής άρνησης.

Σύμφωνα με μια άλλη ανάλυση, πάντως, ο Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει μια γυναίκα για το Προεδρικό Μέγαρο. Ηδη κυκλοφορούν τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, της  Αννας Διαμαντοπούλου και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.

Η Διαμαντοπούλου, μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν την αφορά η συζήτηση για την προεδρία. «Δεν έχει απολύτως καμία βάση» τόνισε το σενάριο που την αφορά. Η Μαρία Δαμανάκη, πάλι, έκανε ύστερα από πολύ καιρό μια δημόσια εμφάνιση στην Ελλάδα – μιλώντας στο συνέδριο του Economist -, φουντώνοντας έτσι τις σχετικές φήμες. Οι κονεσέρ διατείνονται ότι η πρώην επίτροπος θα ήταν μια υποψήφια στην οποία μέχρι κι ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα έλεγε «όχι», αφού προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος, τον Συνασπισμό. Αλλοι διακινούν το όνομα της Ευθυμίου επικαλούμενοι την ιδιότητά της και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους περίφημους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα πρόεδρος θα προσέθετε πόντους στον Μητσοτάκη. Οχι μόνο γιατί θα ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που προτείνει μία γυναίκα, αλλά κι επειδή θα απαντούσε με αυτόν τον τρόπο στην εύλογη κριτική που έχει δεχθεί για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου – που περιλαμβάνει μόλις πέντε γυναίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα