Φρένο από το ΥΠΕΝ σε οικοδομικές δραστηριότητες στον Υμηττό

19:23 30/9/2019 - Πηγή: In.gr

Αναστέλλονται για ένα ακόμη έτος, δηλαδή, έως και την 1/10/2020, η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι οικοδομικές εργασίες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Υμηττού, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προωθείται σήμερα προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η αναστολή είναι απαραίτητη, προκειμένου να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού, χωρίς στο μεταξύ

να έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον και το τοπίο.

Στο τελικό στάδιο η έκδοση του προεδρικού διατάγματος

Η διαδικασία για την έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος έχει μπει στο τελικό στάδιο, καθώς έχει παραδοθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αναμένεται να ακολουθήσει διαβούλευση με φορείς, πολίτες, ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συντάξουν το σχέδιο, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο.

Επιπλέον, με άλλη ρύθμιση, που συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι κοινής ωφέλειας και κοινωνικής αποδοτικότητας που καθορίζονται από τις πολεοδομικές μελέτες για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό ΑΕ, μέχρι να διαμορφωθούν και να δοθούν προς κοινή χρήση.

Η ρύθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών- που θα εγκριθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες μέρες- πρέπει να γίνει λόγω της φύσεως του έργου από την Ελληνικό ΑΕ.

Το χρονικό της «κακοποίησης» του νόμου

Το 1978 θεσπίζεται επί υπουργίας Στέφανου Μάνου το πρώτο Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού.

Ενα πολύ προωθημένο για την εποχή του διάταγμα, που όμως με το πέρασμα των ετών υπέστη αρκετές «διορθώσεις», καθώς οι ρυθμίσεις του χρησιμοποιήθηκαν ως «παραθυράκια» σε συνδυασμό με την απουσία πολεοδομικών ελέγχων.

Το 1998 και το 2007, όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» κατατίθενται στο ΣτΕ δύο νέα σχέδια για τον Υμηττό, όμως και τα δύο απορρίπτονται από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόρριψης βασιζόταν στο ότι προβλέπουν νομιμοποιήσεις ολόκληρων οικισμών αυθαιρέτων και πολλών παράνομων χρήσεων που έχουν στο μεταξύ εγκατασταθεί στο βουνό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε μέσα σε λίγους μήνες τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που έλειπε και παράλληλα επέβαλε αναστολή δόμησης, για να προλάβει την τσιμεντοποίηση της ανατολικής πλευράς του βουνού

Τελικώς, η ΣΜΠΕ ολοκληρώνεται το 2019, χωρίς να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά κάθε λίγους μήνες χρειάζεται… νέες τροποποιήσεις, λόγω αλλαγών στη νομοθεσία.

Αντιλαμβανόμενες τον ορατό κίνδυνο το μισό βουνό να επανέλθει στο διάταγμα του 1978, οι υπηρεσίες ειδοποιούν τη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επιβληθεί νέα αναστολή (με υπουργική απόφαση), παρά μόνον με νομοθετική ρύθμιση, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Η θέση του Δήμου

Οι δήμοι περί τον Υμηττό προφανώς και επιθυμούν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση.

«Γι’ αυτό και προσφύγαμε στο ΣτΕ», λέει στην Καθημερινή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πεντελικού Ορους, πρώην δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

«Πρέπει να αναγνωριστεί η υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχουν διάφορες προσφυγικές κατοικίες που είναι χωρίς άδεια και πρέπει να νομιμοποιηθούν, νεκροταφεία που είναι παράνομα, κοινωφελείς υποδομές» υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα