Φυγόκεντρες τάσεις στα κόμματα με αφορμή τον εκλογικό νόμο

10:02 25/1/2020 - Πηγή: In.gr

Η διήμερη συζήτηση στη βουλή για το νέο εκλογικό νόμο ανέδειξε μια πρωτοφανή Βαβέλ για το κυβερνών κόμμα αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ.

Σκορποχώρι

Επιπροσθέτως υπήρξαν και σημαντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κεντρική γραμμή αν μπορεί κανείς να μιλήσει για κεντρική γραμμή των κομμάτων, καθώς η εικόνα των τριών πρώτων σε δύναμη κοινοβουλευτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) θύμιζε κυριολεκτικά σκορποχώρι.

Είναι

χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος μιας διήμερης συζήτησης χρειάστηκε η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου για να ειπωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ο νέος εκλογικός νόμος έχει ως στόχο την ενίσχυση ενός δικομματικού συστήματος εναλλαγής της εξουσίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών να είναι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ανερμάτιστη και χωρίς εστίαση επιχειρηματολογία των βουλευτών της ΝΔ.

Αποκορύφωμα δε της εικόνας αυτής για τη ΝΔ ήταν το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τη συσχέτιση της απλής αναλογικής με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης και την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, καθώς και με τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.

Η απλή αναλογική και οι ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, θλιβερή ήταν κατά γενική ομολογία και η εικόνα των κοινοβουλευτικών εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναδείξει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και να απευθυνθεί επί της ουσίας στο ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας για να εμποδίσουν το σχηματισμό μιας ακόμα κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μάλιστα υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής και ενέταξε το σενάριο της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων στο γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, καθώς ο νέος εκλογικός νόμος δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές πάντως βλέπουν δόση αλήθειας στην επισήμανση του Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι ο κ. Τσίπρας είχε ένα «αναγκαστικό καθήκον» να ισορροπήσει με «εμμονές» ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βολεύεται με το νέο εκλογικό νόμο και την επαναφορά του μπόνους στο πρώτο κόμμα αν επιδιώκει τη δικομματική πόλωση για να επανέλθει στην εξουσία.

Βερναρδάκης και λελογισμένο μπόνους

Και ενώ ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολογούσε υπέρ της απλής αναλογικής στο όνομα της ισοτιμίας της ψήφου, τονίζοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θέση αρχών καθώς –σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα- ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να είναι συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης κινούνταν σε άλλο μήκος κύματος.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθήνας μπαίνοντας σε διάλογο με τα κυβερνητικά έδρανα της ΝΔ έφτασε στο σημείο να μιλήσει για ένα «λελογισμένο» μπόνους αν υπήρχε ένας δικομματισμός της τάξης του 45% για κάθε κόμμα. Όλα αυτά την ώρα που και ο ίδιος ο κ. Βερναρδάκης επιχειρηματολογούσε υπέρ της απλής αναλογικής σε μια πιο «ακαδημαϊκή» ή «επιστημονική» ανάλυση για τη σχέση αναλογικότητας, κυβερνησιμότητας, αυτοδύναμων και κυβερνήσεων συνεργασίας.

Παραλυσία στο ΚΙΝΑΛ

Φαινόμενα παραλυσίας υπήρξαν ωστόσο και στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης που επιχειρηματολογούσε υπέρ της πρότασης της Φώφης Γεννηματά για το μπόνους των 35 εδρών, ως υπουργός Εσωτερικών ήταν αυτός που είχε εισάγει το μπόνους των 40 εδρών και κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ για το μπόνους των 50 εδρών.

Διαφοροποίηση Καστανίδη

Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης ξεκαθάριζε μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής ότι δεν μιλάει εξ’ ονόματος καμίας κομματικής γραμμής και διαφοροποιούνταν από την πρόταση της κας Γεννηματά, προτείνοντας ως ανώτατο όριο μπόνους τις 30 έδρες. Μάλιστα πολλά σημεία της κριτικής του κ. Καστανίδη για τον εκλογικό νόμο του κ. Θεοδωρικάκου επικροτούνταν και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες, επιπροσθέτως, αναφέρουν πως στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν ιδιαιτέρως ανήσυχοι πριν ανέβει στο βήμα ο κ. Καστανίδης καθώς γνώριζαν ότι θα διαφοροποιούταν από την κεντρική γραμμή.

Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ο Καμίνης

Ακόμα περισσότερο λάβρος κατά της ΝΔ ήταν ο Γιώργος Καμίνης κατά την πρώτη μέρα καθώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι ταυτίστηκε με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΝΔ σε ότι αφορά τις διπλές εκλογές για να καεί η απλή αναλογική από τη στιγμή που ο νόμος Θεοδωρικάκου δεν συγκέντρωνε τους 200 ψήφους.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκβιάζει με τις διπλές εκλογές και μάλιστα μίλησε για προαναγγελία καταστρατήγησης του συντάγματος από τη ΝΔ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να ισορροπήσει στο κόμμα της καθώς από τη μια μεριά διαφοροποιούνταν από το ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική, αλλά την ίδια στιγμή πολλά σημεία της ομιλίας της έμοιαζαν σε πολλά σημεία με την ομιλία του κ. Τσίπρα, ειδικά σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την πολιτική συγκυρία και τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Βουλευτές…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μιλούσε για τον εκλογικό νόμο προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αποχωρήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ και προσχωρήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων κι ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ. Και στο σύνολό του αλλά και για τις προοδευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό του» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία παραδοξότητας της διήμερης συζήτησης στη βουλή για τον εκλογικό νόμο ήταν το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι είναι «μιας χρήσης» για τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. Ενώ ανταποδίδοντας με το ίδιο νόμισμα ο κ. Θεοδωρικάκος απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι δεν στήριξαν με θέρμη την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή.

Ανταλλάγματα

Μέσα σε όλα αυτά κανείς θα πρέπει να συμπεριλάβει και το γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και αφορούσε στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο παρότι μικρό κόμμα τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ψηφίζοντας τον εκλογικό νόμο της ΝΔ. Μάλιστα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για «ανταλλάγματα» ανάμεσα στη ΝΔ και την «Ελληνική Λύση» που «θα φανούν αργότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα