Γ. Κατρούγκαλος στο One Channel: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία λόγω του ότι υπέφεραν οι άνθρωποι

23:51 24/9/2019 - Πηγή: In.gr

Στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη μίλησε ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος υποστήριξε ότι «εμείς προσπαθήσαμε να είμαστε ενεργητικοί και όχι αδρανείς. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και τα σχήματα με τις συνεργασίες στη Μεσόγειο εμείς τα εντείναμε, ώστε να απομονωθεί η Τουρκία. Προϋπήρχαν κάποια, αλλά εμείς τα αυξήσαμε» σημείωσε και είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ

«αναβαθμίστηκε η διεθνή θέση της χώρας στο εξωτερικό. Φοβάμαι ότι τώρα το διπλωματικό κεφάλαιο αυτό δεν αξιοποιείται».

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν «κεντρώο της δεξιάς αλλά ακραία νεοφιλελεύθερο στις οικονομικές απόψεις», είπε ότι ακολουθεί «πολιτικές μνημονίου και ΔΝΤ στα εργασιακά» ενώ τόνισε πως «υπάρχουν στοιχεία παλινόρθωσης του κράτους της Δεξιάς. Όπως οι 450 μετακλητοί στον πρωθυπουργό, αλλά και ο διορισμός δικών τους παιδιών χωρίς τα τυπικά προσόντα όπως ο διοικητής της ΕΥΠ».

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία σε μια σειρά από ζητήματα. «Χαιρόμαστε με την προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα. Όπως για Μάτι, Πρέσπες, Μεταναστευτικό» είπε και τόνισε ότι «έλεγαν ότι δεν θα μεταφέρουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα και το έκαναν. Ποτέ επί των ημερών μας η Μόρια δεν είχε φθάσει στις 12.000 ανθρώπους. Πήραν πίσω την απόφαση για το δεύτερο βαθμό ασύλου. Ακόμα κατηγορούσαν τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για το Μάτι και μετά τον διόρισαν Γενικό Γραμματέα στο αρμόδιο υπουργείο. Αλλά και για το Μάτι αμιγώς. Για έναν χρόνο είχαν ξεχάσει ότι οι νεκροί δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Το Μάτι ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών της Κλιματικής Αλλαγής. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ εντέλει».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τις αυτοκτονίες πολιτών συνδέοντάς τες με την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές την περίοδο 2012-2015, επεσήμανε πως «εάν δεν υπέφεραν τόσο πολύ οι άνθρωποι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ερχόταν στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι «θελήσαμε να αξιοποιήσουμε προς θετική κατεύθυνση όλο αυτό το αίσθημα της οργής και της αγανάκτησης που υπήρχε. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει σε αυτές τις συνθήκες».

«Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θέλουμε να απευθυνθούμε στο Κίνημα Αλλαγής και σε οποιονδήποτε άλλον θέλει να είναι κομμάτι της προοδευτικής και δημοκρατικής συμμαχίας. Υπάρχει ένα νέο πολιτικό περιβάλλον παντού στην Ευρώπη, ένα κλίμα αντίθεσης στις λογικές που κάνουν τους ανθρώπους δυστυχισμένους. Κι εμείς αυτό θέλουμε να εκπροσωπήσουμε» σχολίασε, ενώ για το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματός του, ανέφερε πως «εμείς ήρθαμε ως αντίδοτο στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Και μη ξεχνάτε πως η ‘’πασοκοποίηση’’ είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί επιστήμονες για να δείξουν τι παθαίνει ένα παλαιό κραταιό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όταν ταυτίζεται με τις αντιλήψεις του νεοφιλελεύθερου δρόμου αλλά και του πολιτικού του αντιπάλου. Κι αυτό έχει γίνει σε πολλές χώρες».

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ψήφο των απόδημων και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. «Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει μεγάλη διασπορά και να δίνει ακριβώς τα ίδια εκλογικά δικαιώματα στους ανθρώπους που είναι εκτός χώρας. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα χωρών που αν λείπει κάποιος καιρό από τη χώρα το, δεν έχει καθόλου δικαιώματα ψήφου. Εμείς όμως δεν θέλουμε αυτό. Άλλωστε εμείς φέραμε το θέμα στην επιφάνεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα η ψήφος των ομογενών, να ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα του ποιος θα βγει πρώτος. Γιατί υπάρχει και το μπόνους. Ενώ εάν υπήρχε η απλή αναλογική που εμείς θέλουμε δεν θα υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο» σχολίασε σχετικά.

Πηγή: onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα