Γαλλικές αεροναυτικές δυνάμεις και ΗΠΑ στριμώχνουν την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ

04:48 20/3/2019 - Πηγή: In.gr

Η εντυπωσιακή παρουσία τις τελευταίες ημέρες γαλλικών μαχητικών στους κυπριακούς αιθέρες «εκνεύρισε» την Τουρκία, η οποία αντέδρασε με αναγγελία παράνομης Navtex.

Η Κύπρος δέσμευσε 150 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού για τις αεροναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία τη Δευτέρα των μαχητικών αεροσκαφών στους κυπριακούς αιθέρες.

Με ορμητήριο το Charles de Gaulle

Οπως μεταδίδει

το Sigmalive, τα μαχητικά τύπου Rafale M εξορμούν από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, και την περασμένη Παρασκευή εν αναμονή της άσκησης είχε καταπλεύσει στην Κρήτη.

Στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχιο αλλά και ιπτάμενο τάνκερ, το οποίο ανεφοδιάζει εν πτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη.

Τα γαλλικά μαχητικά υπερίπταντο τη Δευτέρα κοντά στο αεροπλανοφόρο, ωστόσο η παρουσία τους σε Λάρνακα και Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου εντυπωσίασε.

Η παρουσία των Γάλλων στην περιοχή προκάλεσε την αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι εξέδωσαν παράνομη Navtex. Προάγγελος ενισχυμένων συνεργασιών με τη Γαλλία, το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Στο πλαίσιο ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας»

«Είναι στο πλαίσιο της νέας ενισχυμένης διμερούς συνεργασίας που έχουμε με τη Γαλλία, η οποία ενισχύεται συνεχώς. Εκτιμώ ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, περί τα τέλη Μαρτίου, ίσως τον Απρίλιο, να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή συμφωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό συζήτηση σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι συνεργασίες.

»Δεν είναι μόνο ασκήσεις των Γάλλων, σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχουν και δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στην παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, «αποτελεί ισχυρή ένδειξη υποστήριξης για το τριμερές πλαίσιο και για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας» σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ.

Το Ισραήλ στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της Συνόδου στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός πρεσβευτής σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα «υπερβαίνουν τις συγκεκριμένες θέσεις πολιτικών κομμάτων» και δηλώνει ότι η χώρα του αποβλέπει στην «περαιτέρω θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας».

Ο κ. Ρέβελ επαναλαμβάνει παράλληλα την υποστήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, όταν ερωτάται για τη δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου, που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ, περιλαμβάνονται θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ θα ανασκοπηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως τη μελλοντική ενίσχυση του τριμερούς πλαισίου», λέει ο πρεσβευτής, προσθέτοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη στόχευση η περαιτέρω ενίσχυση των κοινών δράσεων υπουργείων, οργανισμών, ερευνητικών κέντρων και του ιδιωτικού τομέα.

Ισραήλ: «Η Τριμερής υπερβαίνει τα πολιτικά κόμματα»

Αναφέρεται στην προηγούμενη Τριμερή Σύνοδο, που διεξήχθη στην ισραηλινή πόλη της Μπερ Σέβα, τον Δεκέμβριο του 2018, λέγοντας ότι έδωσε «εξαιρετικά δείγματα», όπως η πρακτική εξάσκηση επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων, ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ, τη συνεργασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας και άλλα.

«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας», λέει ο κ. Ρέβελ, όταν ερωτάται σχετικά με τη Μόνιμη Γραμματεία που αναμένεται να συσταθεί στη Λευκωσία για συντονισμό των τριμερών δράσεων.

Ενόψει και των επικείμενων εκλογών στο Ισραήλ, ο πρεσβευτής ερωτάται εξάλλου αν αναμένει αλλαγές στην πολιτική της χώρας του στο μέλλον, σε σχέση με την τριμερή συνεργασία.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, καθώς και η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα υπερβαίνουν τις συγκεκριμένες θέσεις των πολιτικών κομμάτων. Οι δεσμοί μας βασίζονται στη βαθιά φιλία και στον αμοιβαίο σεβασμό, σε κοινές αξίες και στο όραμα που μοιραζόμαστε από κοινού για το μέλλον», λέει, αναφερόμενος σε ένα «μέλλον σταθερότητας, ασφαλείας και ευημερίας».

«Μοιραζόμαστε το ίδιο σκεπτικό»

Προσθέτει ότι «από κοινού με άλλες χώρες που μοιραζόμαστε το ίδιο σκεπτικό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, ιδιαίτερα τους αυξανόμενους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» και σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αναληφθούν κοινές προσπάθειες για να δοθούν απαντήσεις για μελλοντικές ανάγκες.

«Ως στενοί γείτονες θα συνεχίσουμε να σταθεροποιούμε τη συνεργασία μας» υπογραμμίζει.

Κατά την Τριμερή Σύνοδο της Μπερ Σέβα, οι τρεις πλευρές είχαν καταλήξει στο κείμενο της διακρατικής συμφωνίας που θα διευκόλυνε την προώθηση και υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, ερωτηθείς ο πρεσβευτής του Ισραήλ για το μέλλον του συγκεκριμένου έργου, αναφέρει ότι ο EastMed αποτελεί «ένα σημαντικό όραμα και μια στρατηγική επιλογή» και μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας στην Ευρώπη.

Το μήνυμα του Ισραήλ στην Αγκυρα

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ήταν παρών σε εκείνη τη Σύνοδο, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ γα το έργο.

«Συνεχίζουμε, επίσης, να διερευνούμε κι άλλα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, σημειώνοντας ως πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση και να οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίου, προστατεύοντας το περιβάλλον, λέει.

Ερωτηθείς, τέλος, για το μήνυμα του Ισραήλ προς την Αγκυρα αναφορικά με ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Ρέβελ υπενθυμίζει ότι σε προηγούμενες Συνόδους, οι τρεις χώρες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε κάθε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία για τη σταθερότητα, να οδηγήσει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή θα είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Οπως είχαμε δηλώσει στο παρελθόν, το Ισραήλ ξεκάθαρα σέβεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», τονίζει ο πρεσβευτής, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου το 2010.

Τουρκία: Αν βρούμε φυσικό αέριο, θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού

Αν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, τότε οι όροι του παιχνιδιού θα αλλάξουν, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Οπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, σε δηλώσεις του στο Αφιόνκαραχισαρ της Τουρκίας, ο τούρκος υπουργός είπε ότι γίνονται εργασίες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

«Πρώτα ο Αλλάχ, θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα εκεί. Φυσικά τώρα δεν είναι δυνατόν να πω κάτι. Είναι ένα πεδίο με μεγάλα ρίσκα όσο και να θέλουμε να τα μειώσουμε. Αλλωστε, κανένας δεν βρίσκει από την πρώτη φορά. Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, ‘αν υπάρχει θα το βρούμε’. Αυτοί που ψάχνουν βρίσκουν, λέει. Προσευχηθείτε να βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο στην πρώτη γεώτρηση. Τότε θα αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού, πρώτα ο Αλλάχ», δήλωσε.

«Ο βασικός λόγος που ξεκίνησαν παιχνίδια εναντίον της Τουρκίας είναι επειδή ενισχύθηκε στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά. Πρώτα ο Αλλάχ, όταν γίνει μια χώρα αυτάρκης στο πεδίο της ενέργειας θα είμαστε πιο άνετοι. Με λίγα λόγια, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο δεν είναι ένα σύνηθες αγαθό.

»Οσο και να φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν που το αγοράζεις και το πουλάς στην αγορά, είναι ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Δηλαδή, μπορεί να έχετε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αλλά να μην σας αφήνουν να το πουλήσετε ή να έχετε λεφτά και να μην σας αφήνουν να το αγοράσετε. Γι αυτό πρέπει το παιχνίδι να παίζεται έξυπνα», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα