Γαβρόγλου: Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε στρεβλή επιχειρηματικότητα

18:22 28/3/2019 - Πηγή: In.gr

Την άποψη ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στην απόκτηση δεξιοτήτων, διατύπωσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου «τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα υπήρξε στρεβλή επιχειρηματικότητα και υποστήριξε ότι δεν δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας οι ανάγκες εκείνες που θα έπρεπε, ούτως ώστε να «κουμπώσουν»

με τη δομή της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα».

«Για εμάς, είναι ακόμη πιο σημαντική η Παιδεία των νέων. Είναι αυτή που θα καταφέρει να δημιουργήσει πολίτες με προσαρμοστικότητα στις νέες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, «τα πανεπιστήμια θα έχουν παραδοσιακά τμήματα, αλλά και τμήματα με νέα γνωστικά πεδία». Αναφέρθηκε δε και στη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο υπουργός Παιδείας επέκρινες τις στατιστικές διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους. Αφορμή στάθηκε το εύρημα ότι το 1/3 των επιχειρήσεων δεν βρίσκει εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που επιθυμεί.

Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως τόνισε την αδυναμία σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ως φαινόμενο το οποίο επιτείνεται στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 36,6%. Ανάμεσα δε στις χώρες του ΟΟΣΑ, καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό άνεργων πτυχιούχων, δηλαδή περίπου στο 20%. «Χιλιάδες νέοι με προσόντα αναζητούν εκτός συνόρων ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον δεδομένης και της οριζόντιας αναντιστοιχίας προσόντων, την οποία καταδεικνύει μελέτη του ΣΕΒ το 2018», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η καλλιέργεια των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων (soft skills), των ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), η επένδυση στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό από το γυμνάσιο, η ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα στην ανώτατη εκπαίδευση και η προώθηση της διάδρασης των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης , τόνισε ότι η Εκπαίδευση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Ένωση έχει να παίξει ρόλο, βοηθώντας τις χώρες να καθορίσουν κοινούς στόχους και καλύπτοντας ενδεχομένως ελλείμματα στα εθνικά τους συστήματα».

Σημείωσε μάλιστα ότι ένας στους δύο Ευρωπαίους έχει ανεπαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, δύο στους δέκα δεν έχουν καθόλου αντίστοιχες δεξιότητες, και ένα ποσοστό της τάξης του 15% κινδυνεύει με αποκλεισμό για αυτόν τον λόγο. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκοπουλιώτη, η Επιτροπή προωθεί πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της κατάρτισης. «Στο μέλλον 9 στις 10 επιχειρήσεις θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες. Στην ΕΕ υπολογίζεται ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν 500.000 κενές θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «η ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να μην μείνει κανείς πίσω».

«Μέσα σε μόλις 5 χρόνια οι απαραίτητες δεξιότητες έχουν αλλάξει εντυπωσιακά, παρατήρησε η κ. Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός στους διεθνείς ψηφιακούς δείκτες.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να δώσει έμφαση στις ήπιες, εκτός ρουτίνας δεξιότητες και κατά βάση θα πρέπει να μάθει στα παιδιά πώς να μαθαίνουν», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων του Alba Graduate Business School-The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου. Όπως είπε «θα πρέπει όλοι να είμαστε αιώνιοι φοιτητές, με την καλή έννοια».

«Έχει σημασία η ελληνική κοινωνία να κατανοήσει τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, ώστε να προετοιμαστεί για αυτές και η διαδικασία δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του The Youth of The European People’s Party και συνιδρυτής του Brain Gain, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Η προσαρμοστικότητά μας δεν είναι απλώς ένα μέτρο της ευφυΐας μας. Είναι ένα μέτρο της ικανότητάς μας να επιβιώσουμε», τόνισε ο Μανώλης Βλατάκης, υποψήφιος διδάκτωρ Επιστήμης Υπολογιστών,του Columbia University.

Για την εισαγωγή των ρομπότ στην καθημερινότητα των ανθρώπων μίλησε ο Νικόλαος Μαυρίδης, Ιδρυτής & Διευθυντής, Interactive Robots and Media Lab. «Φανταστείτε έναν κόσμο με τα ρομπότ στην καθημερινότητά σας. Όχι μόνο ως υπηρέτες αλλά και ως σύντροφοι και φίλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το 10% της αύξησης του ΑΕΠ και το 16% της αύξησης της παραγωγικότητας μπορούν να προέλθουν από την ανάπτυξη της ρομποτικής.

Όπως είπε, το γεγονός ότι οι μηχανές θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση εργασιών ρουτίνας θα δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ασχολείται με δραστηριότητες που αρμόζουν περισσότερο στη φύση και στις δυνατότητές του. «Το ζήτημα είναι ότι πολλές από αυτές τις εξελίξεις ίσως δεν θα είναι προσβάσιμες από εμάς», υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Τα 2/3 των θέσεων εργασίας, τις οποίες θα αναλάβουν οι σημερινοί μαθητές του δημοτικού όταν γίνουν ενήλικες, δεν υπάρχουν στον σημερινό κόσμο», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο global futurist και COO της Fast Future του Ηνωμένου Βασιλείου Steve Wells.

Ο κ. Wells μίλησε για αλλαγή των εγκαθιδρυμένων αντιλήψεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, προετοιμασία των εργαζομένων -και από τους εργοδότες τους- για τη μετάβαση σε νέους ρόλους, καθώς και εμπέδωση δεξιοτήτων όπως η εξοικείωση με την αβεβαιότητα και την εκθετική αλλαγή, η δημιουργικότητα και η προνοητικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα