Γερμανία : Εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις ένοπλες δυνάμεις

01:46 15/2/2019 - Πηγή: In.gr

Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να μεγεθύνει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης, να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, και να επιτρέψει σε μεγάλο μέρος του προσωπικού να εκτελεί άλλα καθήκοντα, έκριναν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Γερμανίας, υποστράτηγος Γεργκ Φόλμερ και ο ναύαρχος Μάνφρεντ Νίλσον, επικεφαλής διοίκησης του NATO αρμόδιας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό.

Ο γερμανικός στρατός

δεν πρέπει να μείνει πίσω, απεναντίας πρέπει να κινηθεί ταχύτερα από τους αντιπάλους του, επισήμαναν.

«Είναι πάντοτε κακό να έρχεσαι δεύτερος», εξήγησε ο υποστράτηγος Φόλμερ, δηλώνοντας μέγας υποστηρικτής των νέων συστημάτων, αλλά προσθέτοντας πως πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά οι κίνδυνοι που εγείρονται.

Υπάρχουν ήδη εν μέρει αυτοματοποιημένα ή αυτόματα συστήματα που είναι επιχειρησιακά, για παράδειγμα σε πεδία όπως η αντιπυραυλική άμυνα, διευκρίνισε.

Θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο…

Η κρίσιμη απόφαση θα είναι εάν τα συστήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ή θα απενεργοποιηθούν σε περίπτωση κινδύνου ή πληγμάτων από λάθος.

«Η πρόκληση θα είναι να αποφασίσεις τι ρίσκα είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις», ανέφερε ο ναύαρχος Νίλσον, επικεφαλής της Allied Command Transformation στο NATO.

«Νομίζω ότι η απώλεια μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου συστήματος θα είναι αποδεκτή. Η απώλεια ενός άνδρα δεν (θα) είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε, προοικονομώντας τον δημόσιο διάλογο για τα διλήμματα που συνεπάγεται η υιοθέτηση της ΤΝ.

ΤΝ σημαίνει συστήματα ικανά να μαθαίνουν και να επιλύουν προβλήματα. Λόγου χάρη, το λογισμικό αναγνωρίζει μοτίβα στα δεδομένα και αντλεί συμπεράσματα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις διεργασίες κι αντιλαμβάνονται τις αποφάσεις μόνον εν μέρει.

Ωστόσο, επικριτές της ΤΝ επισημαίνουν ότι τα συστήματα του είδους θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο, ή να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουν διαστάσεις που συνδέονται με την ανθρώπινη λογική και ηθική.

Οι συζητήσεις ειδικών για το ζήτημα στο Μόναχο οργανώνονται από τη Σχολή Διοίκησης των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων καθώς και τη γερμανική θυγατρική της Microsoft.

Keywords
Τυχαία Θέματα