Για την Γκρέτα Τούνμπεργκ

06:19 26/9/2019 - Πηγή: In.gr

Η 16χρονη είναι το κορίτσι των ημερών. Όχι γιατί είναι μοντέλο, ούτε γιατί φιγουράρισε στις αστυνομικές ειδήσεις. Είναι το κορίτσι των ημερών γιατί παρέδωσε στο αδηφάγο κοινό ένα βίντεο που έγινε viral: Γιατί μου το κάνατε αυτό, γιατί σκοτώνετε το περιβάλλον.

Συγκίνησε κάποιους, την λοιδόρησαν περισσότεροι. Σα να πηγαίνεις σε οντισιόν: Κακή σκηνική παρουσία, υπερβολικά θεατράλε, κόβεσαι.

Ποιο είναι, το ζήτημα, όμως. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, ναι. Καλά τα είπε. Λυπούμαστε που δεν τα είπε σοφιστικέ και

επιστημονικά ένα 16χρονο κορίτσι και λυπούμαστε που δεν ανέφερε ένα δισεκατομμύριο άγνωστες λέξεις και αχρείαστα ποσοστά για να πειστούμε πως ναι, λέει κάτι αξιοσημείωτο. Ως οφείλαμε σα σωστοί αρχοντοχωριάτες, δηλαδή.

Αλλά το δεύτερο ζήτημα, αυτό το υποβόσκον, είναι πως η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Προσοχή: Δεν «πάσχει», δεν είναι ασθενής. Ο αυτισμός δεν είναι μία εκφυλιστική νόσος που σου ροκανίζει σιγά σιγά το κορμί. Είναι μία διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου. Άρα η νεαρή Τούνμπεργκ βιώνει μία κατάσταση διαφορετική από την δική σου.

Εγινε ακτιβίστρια

Κι αποφάσισε –κι αυτό είναι περισσότερο από σπουδαίο- να μην κλειστεί σε καμία εσωστρεφή τρύπα, να γίνει ακτιβίστρια, ακτιβίστρια δύο αγώνων: Και για το περιβάλλον, όπως είδαμε, αλλά και για τα άτομα με αυτισμό. Που ακόμα και σήμερα, αντί για νευρολογικά περιστατικά, θεωρούνται αρμοδιότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής κι αυτή είναι μία πρακτική που ξεκίνησε πριν χρόνια, για να κρατούν τους αυτιστικούς σε καταστολή.

Όσους, δηλαδή, έφτασαν στους γιατρούς κι όχι σε ιδρύματα, παιδιά παρατημένα, να μεγαλώνουν μέσα σε κλουβιά. Όπως γίνεται στα Λεχαινά αυτού του κόσμου.

Λοιδορήθηκε, λοιπόν, η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ως «πολύ έντονη» και «προσποιητή». Κι όταν πια αναφέρθηκε πως βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, λοιδορήθηκε ξανά από αυτόν το καλυμμένο ρατσισμό του αμόρφωτου «προοδευτικού»: Αν επιλέγει να εκτίθεται, θα λαμβάνει ΙΣΗ αντιμετώπιση με όλους τους υπόλοιπους».

Μωρ’ τι μας λες; Από πότε η διαφορετικότητα μετριέται με την ίση αντιμετώπιση; Μπορώ εγώ, που έχω σακατεμένο πόδι, να τρέξω κατοστάρι και να κριθώ ΙΣΑ με κάποιον –πώς το λένε- «αρτιμελή»;

Ή μήπως η αυτιστική Γκρέτα Τούνμπεργκ θα έπρεπε να μην τοποθετείται δημόσια, ακριβώς επειδή εβρισκόμενη στο φάσμα του αυτισμού, όπως συμβαίνει στην κατάσταση αυτή, οι αντιδράσεις της τυχαίνει να «φουντώνουν» περισσότερο από εκείνες του λόγιου με την γραβάτα, που ασφαλώς θα έπειθε περισσότερο τους κυρ-Παντελήδες του κόσμου τούτου;

Η οποία 16χρονη Τούνμπεργκ χαρακτηρίζει πλέον τον αυτισμό ως «υπερδύναμη». Και φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση τροχοπέδη δεν ήταν για τη νεαρή, ασταμάτητη ακριβίστρια.

Η αμορφωσιά, η άγνοια έχουν μόνο δύο τρόπους να πολεμιούνται: Ο ένας είναι να ξεστραβωθούμε κι ο άλλος είναι να ξεμαυρίσουμε την ψυχή μας. Ο δεύτερος δρόμος είναι αδιαβάθμητα, χιλιάδες φορές πιο δύσκολος. Αλλά είναι ο μοναδικός που μπορεί να μας προστατέψει από το να μη γινόμαστε τσουβάλια γεμάτα ζωτικά όργανα και καθόλου ψυχή, συνείδηση.

Θαρραλέα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα κορίτσι θαρραλέο. Πολεμάει για το περιβάλλον με λόγια που καταλαβαίνουν όλοι. Πολύ βασικό αυτό. Μιλάει με λέξεις που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Ούτε εξαντρίκ, ούτε με πούλιες, ούτε με αυγερινούς. Απλά, κατανοητά, στρωτά. Που καταλαβαίνει ο διδάκτωρ, καταλαβαίνει κι η γιαγιά μου. Ένα το κρατούμενο.

Και δεύτερο κρατούμενο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα κορίτσι θαρραλέο, γιατί επέλεξε τον δρόμο της ορατότητας. Γιατί στα 16 της χρόνια σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που εισπράττει χλεύη ως αυτιστική. Αλλά δεν παύει να μάχεται γι’ αυτό που λέμε «μεγάλοι αγώνες». Υποθέτω, το να σώσουμε τα σαρκία μας από την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι ένας τέτοιος αγώνας.

Κι υποθέτω, επίσης, το να ανοίξουμε τα μυαλά μας πριν απλώσουμε τις απόψεις μας τραχανά, είναι ένας αγώνας ακόμα.

Δικοί της και οι δύο. Γι’ αυτό, είμαστε με την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Για όλους τους λόγους του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα