Γιατί «μάζεψε» το Oruc Reis ο Ερντογάν – Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις της Άγκυρας

11:06 13/9/2020 - Πηγή: In.gr

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας έχει μπει τις τελευταίες ώρες η απρόσμενη εξέλιξη με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο μετά από ένα μήνα περιπλάνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, αγκυροβόλησε σήμερα στην Αττάλεια.

Η κίνηση αυτή – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – δείχνει ότι ο πρόεδρος της της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απομονωθεί και έκανε δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ πλησιάζει επικίνδυνα.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας,

ήρθε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος έκανε λόγο για θετικό βήμα από πλευράς  Άγκυρας να αποσύρει το Orus Reis το οποίο κατευθύνθηκε στην Αττάλεια, τονίζοντας όμως με νόημα πως για να αποφύγει η γειτονική χώρα την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, οι κινήσεις της θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία παραμένει επιφυλακτική για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, καθώς – όπως τονίζεται από ειδικούς – δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα προσωρινό πάγωμα των προκλητικών κινήσεων και μετά να επανέλθουν.

Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή ημέρα όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέπτεται το Καστελλόριζο, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε «στοχοποιηθεί» από τον Ερντογάν.

Ο φόβος τουρκικών προκλήσεων στο Καστελλόριζο, παραμένει παρά το γεγονός ότι αποχώρησε το Oruc Reis.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων, καλώντας για μία ακόμη φορά την Άγκυρα να αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται προς το δρόμο της αποκλιμάκωσης.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έριξε το πρωί της Κυριακής Άγκυρα στην Αττάλεια με τα τουρκικά ΜΜΕ να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ. Τονίζουν δε ακόμη, στο πλαίσιο της προπαγάνδας που επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα, ότι ότι το Oruc Reis «έκανε σεισμικές έρευνες τον προηγούμενο μήνα».

Να υπάρχει συνέχεια στην αποκλιμάκωση

«Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς. Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης».

‘Αρα ο Ερντογάν και η Τουρκία, πρόσθεσε,  πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά στην επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».

Η μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX και η αλλαγή πορείας του Oruc Reis είναι θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, υποστήριξε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος  Κουμουτσάκος, ωστόσο φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς, όπως είπε «μένει να επιβεβαωθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας το πρωί στο MEGA αναφέρθηκε στην τακτική της Τουρκίας αλλά και την επόμενη μέρα της ελληνικής διπλωματίας.

Ο κ.  Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο από την Κύπρο, όπου έκανε λόγο ότι πρέπει να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας και μετά να υπάρξει διάλογος.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός, σχολιάζοντας την αλλαγή πορείας του Oruc Reis τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν κινήσεις στο πεδίο και στη διπλωματία.

«Μέσω διπλωματίας δεν μας ήρθε κανένα μήνυμα ότι η Τουρκία είναι έτοιμοι να αποσύρει τις δυνάμεις της. Όταν έρθει μήνυμα με τον τρόπου που πρέπει να έρθει και τις εγγυήσεις που πρέπει να έχει, η ελληνική πλευρά θα τοποθετηθεί ανάλογα».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ανέλυσε το πλαίσιο που κινείται η χώρα μας.

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια ευρύτατη συμμαχία εντός ΕΕ για να υπάρχει ένα πολύ σκληρό πλαίσιο κυρώσεων. Εμείς θέλουμε η Ευρώπη να προτείνει στην Τουρκία: Εξομάλυνση των σχέσεων της με την Ελλάδα, που θα εξομαλύνει και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εάν η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, υπάρχει η πλευρά των κυρώσεων και του ισχυρού οικονομικού αποκλεισμού. Δεν έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο. Εμείς ενημερώνουμε τους εταίρους, τους δείχνουν τα διλήμματα, στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα