Γρηγόρης Μπιθικώτσης : Μια ολόκληρη εποχή στο λαϊκό τραγούδι

11:42 7/4/2020 - Πηγή: In.gr

Λαϊκός τραγουδιστής που αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες και συνέδεσε τη φωνή του με ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής ιστορίας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε γεννηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 1922, σε φτωχογειτονιά του Περιστερίου.

Παιδί οκταμελούς, πολύ φτωχής οικογένειας, ο Μπιθικώτσης άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική και να μαθαίνει κιθάρα, ασκώντας παράλληλα το επάγγελμα του υδραυλικού.

Ο Μπιθικώτσης υπηρέτησε πιστά περισσότερες από πέντε δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι και υπήρξε ένας καταξιωμένος λαϊκός τραγουδιστής

και συνθέτης, που ευτύχησε να ερμηνεύσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου.

Η γνωριμία του Μπιθικώτση με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1959, όταν οι δύο άνδρες ήταν εξόριστοι στη Μακρόνησο, και η ερμηνεία του «Επιταφίου» του Γιάννη Ρίτσου έμελλε να χαράξουν νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι.

Το 1937 ο Μπιθικώτσης είχε ακούσει στην ταβέρνα του Παρλιάρα τους Μάρκο Βαμβακάρη, Μανώλη Χιώτη και Στράτο Παγιουμτζή.

Όπως ο ίδιος αφηγούνταν, η συνάντησή του με τον πρώτον ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε, επειδή άλλαξε τη σχέση του με τη μουσική.

«Υπεράνω όλων ο Μάρκος Βαμβακάρης» έλεγε συχνά.

Ο Μπιθικώτσης έφθασε στο απόγειο της δόξας του ερμηνεύοντας ποίηση μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τον «Επιτάφιο» και τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου, το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη.

«Κάθε μέρα» έλεγε, «μου αρέσει να σιγοτραγουδώ Ελύτη, Γκάτσο, Σεφέρη, Χριστοδούλου, Λειβαδίτη. Τα λόγια τους με αγγίζουν και με συγκινούν».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνέθεσε περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες.

Σημαντική στιγμή στη σπουδαία καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε η ερμηνεία του σε μουσικούς δίσκους του συνθέτη, όπως «Της γης το χρυσάφι» και η «Επιστροφή».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης συνεργάστηκε και με άλλους μεγάλους έλληνες συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Δήμος Μούτσης, ερμηνεύοντας αξέχαστα τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου και άλλων.

Ο Δημήτρης Ψαθάς, σε ένα χρονογράφημά του για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», τον χαρακτήρισε «σερ Μπιθί», κι αυτός ήταν ένας τίτλος που έμελλε να τον συνοδεύσει σε ολόκληρη τη μετέπειτα πορεία του.

Την εποχή που τραγουδούσε στα λαϊκά κέντρα ο Μπιθικώτσης, τον άκουγαν όλα τα μεγάλα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ που επισκέπτονταν τη χώρα μας, μεταξύ άλλων ο Αλέν Ντελόν και η Σοράγια, αλλά και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Ο μουσικολόγος Κώστας Μυλωνάς τον χαρακτήρισε ως τον τραγουδιστή «που χάρισε στο ελληνικό τραγούδι τις συγκλονιστικότερες στιγμές του».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είχε τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Τιμώντας το λαϊκό τραγουδιστή, ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος είχε δηλώσει ότι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι «ένας σπουδαίος μουσικός που εξέφρασε τη δυστυχία και την ευτυχία, τον πόνο και τα βάσανα του ελληνικού λαού».

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, που είχε αποκτήσει μία κόρη, την Αννα, και ένα γιο, τον Γρηγόρη, επίσης τραγουδιστή, έφυγε από τη ζωή στις 7 Απριλίου 2005.

Keywords
Τυχαία Θέματα