Η άνοδος και η πτώση των ΑΝΕΛ: Από τις αγκαλιές Τσίπρα-Καμμένου στο τέλος του Πάνου

12:08 11/6/2019 - Πηγή: In.gr

Μετά το χαστούκι στις Ευρωεκλογές, οι ΑΝΕΛ αποχαιρέτησαν τους ελάχιστους εναπομείναντες πιστούς του κόμματος τους, λέγοντας τους πως θα πρέπει να βρουν άλλο κόμμα για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Σκεφτείτε το εξής: Ενα κόμμα που πήρε 0,8% στις ευρωεκλογές, ένα κόμμα που δεν θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές κι εξαφανίζεται από τον χάρτη, έπαιζε μέχρι πρότινος την τύχη της χώρας στα ζάρια.

Ενα κόμμα

που πλέον εξαφανίζεται είχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες στα χέρια της ένα κρίσιμο υπουργείο, το Εθνικής Αμυνας, αλλά το κυριότερο: Συναποφάσιζε για μείζονα θέματα της οικονομίας και της ελληνικής διπλωματίας. Και θα πρέπει να το σκεφτεί καλά ο ελληνικός λαός αυτό…

Και μπορεί ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να παρέθεσε με το γνωστό τρίπτυχο «Α» (Αναδείξαμε, Αντιμετωπίσαμε, Αντισταθήκαμε) όλα τα δήθεν κατορθώματα που κατάφερε το κόμμα του αυτά τα 7 χρόνια που βρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο, ωστόσο δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να βγάλει από πάνω του το Μακεδονικό, το οποίο αποτέλεσε την αρχή του τέλους του.

Ούτε μπορεί να βγάλει από πάνω του την προσπάθεια φίμωσης του τύπου, τις διώξεις δημοσιογράφων, τη χαρά που έκανε όταν πίστευε ότι θα κλείσει τα έντυπα του πρώην ΔΟΛ και σήμερα της Alter Ego.

Κι επειδή όταν πλησιάζει το τέλος, το flashback έρχεται μοιραία, ο Πάνος Καμμένος δεν θα μπορούσε να φανταστεί εκείνη την ώρα που αγκαλιαζόταν σφιχτά με τον Τσίπρα και γιόρταζε μαζί του το τρίτο μνημόνιο, πως θα ερχόταν η στιγμή που θα έμπαινε στο ίδιο «σακί» με αυτούς που ξεπούλησαν τη Μακεδονία.

7 χρόνια… παραμύθια

Εχοντας πάντα βλέψεις, αλλά όχι προσόντα, για μία θέση στην εξουσία, ο Πάνος Καμμένος διεγράφη το 2011 από την Νέα Δημοκρατία, για να δημιουργήσει λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2012 τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την στερέωση του κόμματος τους, μέσα σε μερικούς μήνες το Πάνος Καμένος είχε πείσει αρκετούς αντιμνημονιακούς βουλευτές της ΝΔ να προσχωρήσουν στο κόμμα του. Οι ψεκασμένες θεωρίες του και η σπορά στο χωράφι του λαϊκισμού και της πάνω πλατείας εκείνη την εποχή ήταν σα… να έκλεβε εκκλησία. Οποιοσδήποτε έλεγε κάτι κατά της Μέρκελ, του Σόιμπλε, των δανειστών κι έριχνε και μερικές εκφράσεις όπως «γερμανοτσολιάδες, προδότες, μερκελιστές, κρεμάλες» και άλλες τέτοιες ανοησίες, είχε θέση στο πολιτικό στερέωμα.

Αλλωστε, ο κ. Καμμένος έμεινε στην ιστορία με την όλο στόμφο και περιφρόνηση φράση του στη Βουλή «στα τέσσερα εσείς».

Γαληνός, Μελάς, Σταμάτης, Κουντουρ,  Γιαννάκης, Ζώης, Ιατρίδη, Κόλλια-Τσαρουχά, Μαρκόπουλος και άλλοι μεταπήδησαν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου δίνοντας του το πράσινο φως να κατέβει στις εκλογές.

Στις εκλογές τον Μάιο του 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 670.329 ψήφους, ποσοστό 10,6% του εκλογικού σώματος και αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό του κόμματος έπεσε στο 7,5% και εξέλεξε 20 βουλευτές. Ο Καμμένος έγινε κομματάρχης μιας ισχυρής ομάδας γιατί ακριβώς πούλησε ψευτοπατριωτισμό και τζάμπα μαγκιά.

Η ανέλιξη αυτή από το πουθενά έκαναν τον Πάνο Καμμένο να βγει από το κλουβί του και να ξεκινήσει το παιχνίδι του λαϊκισμού όπου και βγήκε πρωταθλητής.

Άλλωστε είναι γνωστό πως περισσότερο εδραιώθηκε λόγω της ικανότητάς του να αρχίζει δήθεν κόντρες και πολιτικό παρασκήνιο με πολιτικούς του αντιπάλους, παρά να ασκεί πιέσεις για σημαντικά πολιτικά θέματα.

Από την μία λοιπόν το παιχνίδι του λαϊκισμού και από την άλλη κάποιες κοινές αρχές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φυσικά  «σκίσιμο» των μνημονίων, είχε ως αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας να γίνουν συναγωνιστές και συνοδοιπόροι στις εθνικές εκλογές του 2015.

Ξεκινώντας έτσι μία κοινή πορεία 4 ετών, ο Πάνος Καμμένος έγινε υπουργός Εθνικής Αμυνας, λαμβάνοντας μία θέση σε υπουργείο που τόσο πολύ λαχταρούσε.

Ηταν αυτή η αγάπη για την καρέκλα του υπουργού άλλωστε που δεν «επέτρεψε» στον Πάνο Καμμένο να εγκαταλείψει τον Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015.

Η επιλογή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μπει οριακά στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εξασφαλίζοντας το 3,69%.

Βέβαια αυτό που τον βοήθησε δεν ήταν η ρητορική και οι υποσχέσεις του, αλλά αυτή η  έξυπνη διαφημιστική καμπάνια στην οποία μάθαινε στον «μικρό Αλέξη» να γράφει με το δεξί.

Οι εκλογές τότε βέβαια δεν φέρνουν πολλές ανακατατάξεις, καθώς ο Πάνος κρατά την καρέκλα και συμφωνεί σε ότι ακριβώς και ο Τσίπρας.

Υλοποιούν το τρίτο μνημόνιο και βγαίνουν αγκαλιασμένοι και ευτυχισμένοι για την συνεργασία τους σε κάθε ομιλία, συγκέντρωση και γιορτή.

Η ρήξη των δύο συγκυβερνώντων δεν ήρθε ούτε με την έντονη κόντρα Φίλη- Καμμένου που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πρώτου, ούτε με τα παράπονα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή τακτική του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο οποίος απαντούσε σε όλους και σε όλα μέσω του Twitter του.

Η οριστική ρήξη ήταν αδιαμφισβήτητα ήρθε με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος από την μία διακήρυττε ότι είναι Μακεδονομάχος, λέγοντας όπου σταθεί και βρεθεί πως θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες ενώ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά απλώς μια μονογραφή των δυο υπουργών Εξωτερικών.

Κάνοντας τα στραβά μάτια, και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής το καλοκαίρι του 2018, ο Πάνος Καμένος έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή πως θα εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας στην Βουλή.

Βέβαια ο πρώην υπουργός πρόλαβε να γιορτάσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αγκαλιά φυσικά με τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα, πριν αλλάξει προσωπείο με την κύρωση της συμφωνίας.

Από τις αγκαλιές, στις 13 Ιανουαρίου 2019 ερχόμαστε στην παραίτηση από υπουργός Εθνικής Αμυνας, στις αιχμές και στην «διαταγή» απομάκρυνσης των στελεχών του κόμματός του από τα υπουργεία που κατείχαν.

Αντ΄αυτού η διαταγή κατέληξε στον κάδο σκουπιδιών, καθώς η Έλενα Κουντουρά, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Τέρενς Κουίκ και ο Βασίλης Κόκκαλης προτίμησαν τις υπουργικές καρέκλες, ενώ την συμφωνία ψήφισε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αλλωστε δεν ήταν τυχαίο πως η φράση που τον ακολουθούσε ήταν «Πολύ λίγο, πολύ αργά» καθώς ούτε τη κύρωση της συμφωνίας μπορούσε να σταματήσει, ούτε να ελέγξει τα στελέχη του που έβλεπαν το πολιτικό του τέλος να πλησιάζει.

Ετσι στις ευρωεκλογές ήρθε η «ετυμηγορία» των πολιτών για τα πεπραγμένα της τετραετίας από τον Πάνο Καμμένο και ήταν βαριά.

Από τους 670 χιλιάδες ψηφοφόρους του 2012, στις κάλπες της 6ης Μαΐου βρήκε την ψήφο 45 χιλιάδων και το ποσοστό κατακρημνίστηκε στο 0,8%.

«Για το λόγο αυτό, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και εγώ σήμερα αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την απόφασή μας να μην μετάσχουμε στις βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα. Ακούσαμε τη φωνή του ελληνικού λαού», δήλωσε χθες ο Πάνος Καμμένος, που θα μείνει για πρώτη φορά εκτός Βουλής από το 1993.

Keywords
καμμενος, τσιπρας, ανοδος, αγκαλιες, νεα δημοκρατια, ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, εκλογες, δολ, alter, ego, μνημονιο, νέα, μερκελ, σόιμπλε, βουλη, φως, ιουνίου, συριζα, δημοψηφισμα 2015, καλοκαιρι, twitter, ψηφοφορία, σκοπια, μαΐου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2015, γιορτη σημερα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, βγαινουν, δημοκρατια, δολ, κοντρα, με το δεξι, τυχη, φως, ωρα, ego, αγαπη, αγκαλια, εγινε, ελενα, υπαρχει, εκκλησια, εκφρασεις, εντυπα, εποχη, ερχεται, ετων, ζωης, ιδιο, θεωριες, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαΐου, μακεδονια, ματια, μηνες, παντα, πειθαρχια, πρεσπες, ρηξη, ρητορικη, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, σόιμπλε, φυσικα, φωνη, φορα, χαρα, ψηφοφορία, ερχομαστε, εθνικο, γιορτη, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κλουβι, μεινει, παιχνιδι, θανασης, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα