Η χαμένη… πλήρης απασχόληση (και) το 2018

22:25 21/1/2019 - Πηγή: In.gr

Αύξηση κατέγραψε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα για το 2018, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Δημιουργήθηκαν 141.003 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση, ωστόσο, ελαφρώς μικρότερη από αυτή του 2017. Θετικά είναι το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων και για το μήνα Δεκέμβριο.

Πραγματική απογοήτευση ωστόσο αποτελούν τα ποιοτικά στοιχεία, καταγράφοντας νέα ήττα των πλήρους απασχόλησης και δικαιωμάτων θέσεων εργασίας, έναντι των ευέλικτων και επισφαλών θέσεων.

Από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν

το 54,34% ανήκουν στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και το 45,66% αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Και το στοιχείο αυτό έχει τεράστια σημασία, γιατί αν στο εξής η ανεργία μειώνεται μέσω προσλήψεων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής τότε ουσιαστικά μιλάμε για μάλλον πλασματική μείωση της και σίγουρα όχι για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γιατί όταν ο άνεργος, λόγω έλλειψης μιας ποιοτικής θέσης εργασίας, αναγκάζεται τελικά να καταφύγει σε απασχόληση ευέλικτης μορφής, ουσιαστικά δεν περνά στην άλλη «όχθη» των εργαζομένων, αλλά στην ενδιάμεση κατάσταση των ημιάνεργων ή των εργαζομένων που αν δεν βρίσκονται στα όρια φτώχειας, περνάνε σύριζα από αυτά.

Σε αυτά ακριβώς τα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται βασίζεται και η αυστηρή κριτική που ασκεί η Αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική, ξεχνώντας, ωστόσο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι κατά τα χρόνια τη δικής της διακυβέρνησης, η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας ήταν πλήρης και τα ποσοστά ανεργίας εκρηκτικά.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν κυβέρνηση και Αντιπολίτευση είναι ότι όσο η όποια ανταλλαγή απόψεων για την ανεργία περιορίζεται στους καυγάδες και στην ανόητη σύγκριση για το ποιος κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στην αγορά εργασίας, τότε χάνουν όλοι. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά κανέναν, που βρίσκεται εκτός γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μετά από επτά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση της ποιοτικής απασχόλησης και για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας με αποκατάσταση των βασικών -τουλάχιστον- δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απαιτεί από τα κόμματα τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και ξεκάθαρων λύσεων και όχι γενικόλογες προθέσεις και να πετούν την μπάλα στην εξέδρα, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι.

Στοιχεία δωδεκαμήνου

Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι θετικό κατά 141.003 θέσεις εργασίας στο δωδεκάμηνο του 2018 και η επίδοση αυτή αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 έως σήμερα, μετά την επίδοση του 2017.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.668.923 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.527.920, εκ των οποίων οι 1.552.874 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 975.046 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2018, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 141.003 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας την δεύτερη υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.12.2018 έως και 31.12.2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε 789 απώλειες θέσεων εργασίας.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από τις χειρόγραφες υποβολές (βλ. πίνακα ΧV), η τελική τιμή του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης για το έτος 2018, διαμορφώνεται στις 133.505 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αντίστοιχη τελική τιμή του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης για το έτος 2017 ήταν 134.927 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αποτελούν και τις δύο υψηλότερες επιδόσεις ετών από το 2001 μέχρι σήμερα και προσδίδουν στη διετία συνολικά 268.432, νέες θέσεις εργασίας.

Στοιχεία Δεκεμβρίου

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε επίσης κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2018, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 5.970 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Δεκεμβρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 184.941 και οι αποχωρήσεις σε 178.971.

Από τις 178.971 συνολικά αποχωρήσεις, οι 63.653 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 115.318 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ωστόσο οι ευέλικτες μορφές (56,22%) επικράτησαν έναντι της πλήρους απασχόλησης (43,78%) και τον τελευταίο μήνα του έτους.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα δε για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά εργασίας προκύπτουν και από τον παρακάτω πίνακα που καταγράφει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, που μετατράπηκαν σε μερική και σε εκ περιτροπής απασχόληση (κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου – εργοδότη ή μονομερούς απόφασης του εργοδότη), κατά το μήνα Δεκέμβριο 2018.

Σημειώνεται επίσης ότι από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Δεκέμβριος 2018 και Δεκέμβριος 2017, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 9.345 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Δεκέμβριο 2018 θετικό ισοζύγιο (5.970) θέσεων εργασίας έναντι θετικού ισοζυγίου (15.315) τον Δεκέμβριο του 2017.

Θα πρέπει επιπλέον να επισημανθεί ότι η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Δεκεμβρίου 2018 είναι η τέταρτη συνεχόμενη θετική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Δεκεμβρίου από το 2001 μέχρι σήμερα – ο μήνας Δεκέμβριος με εξαίρεση τα έτη 2013, 2015, 2016 και 2017 , παρουσίαζε πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο .

Έντονη κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ

Σε αυτή ακριβώς την «πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα», βασίζεται η κριτική του τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει, «τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνουν την πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις στην αγορά εργασίας, την επιβράδυνση της θετικής πορείας του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς και την εκτόξευση -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ- της εγγεγραμμένης ανεργίας η οποία σημειώνει αρνητικό ρεκόρ όλων των ετών».

Συγκεκριμένα, προσθέτει, «στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν -από το 2015 και μετά- με 56,22% και σε ετήσια βάση με 54,34%. Ακόμη, η θετική του πορεία του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης ανακόπηκε, καθώς σε ετήσια βάση έχουμε το 2018 2.542 θέσεις απασχόλησης λιγότερες σε σχέση με το 2017.»

» Επισημαίνεται, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, ξεκίνησε από το 2013 και οφείλεται στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία, ανέτρεψε αυτή τη θετική πορεία με αποτέλεσμα η αποκλιμάκωση της ανεργίας να συντελείται σήμερα με:

1. Χαμηλούς ρυθμούς, καθώς η ανεργία αναμένεται να κλείσει για το 2018 σε ποσοστό τουλάχιστον 19%, ενώ θα έπρεπε να κλείσει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στο 15%.

2. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ από την 1/1/2015. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν πλήρως της πλήρους απασχόλησης.

3. Χαμηλούς μισθούς, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ όπου 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με μισθό 319 ευρώ και αφετέρου από την έκθεση του ILO που έδειξε ότι στη χώρα μας το 2017 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,5% η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Αντίθετα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.

4. Διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Το πλέον κωμικοτραγικό είναι ότι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προπαγανδίζει με σποτ τα “επιτεύγματα” της στην αγορά εργασίας, η έκθεση του ΟΑΕΔ (Δεκέμβριος 2018) καταγράφει τη μεγαλύτερη εγγεγραμμένη ανεργία όλων των ετών με 1.116.816 ανέργους» καταλήγει ο κ. Βρούτσης.

Υπουργείο Εργασίας: Αντί να ζητήσει συγγνώμη, η ΝΔ υπερασπίζεται τον κοινωνικό όλεθρο

Αιχμηρή η απάντηση του υπουργείου Εργασίας που εγκαλεί τον Γιάννη Βρούτση για ασκήσεις θράσους.

«Αντί να ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία γιατί εκτίναξε την ανεργία και ισοπέδωσε τους μισθούς, η ΝΔ υπερασπίζεται τον κοινωνικό όλεθρο και τη διάλυση της αγοράς εργασίας που επέφεραν οι πολιτικές της. Υμνώντας τις ‘τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά στην αγορά εργασίας’, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιδίδεται για μία ακόμη φορά σε ασκήσεις θράσους» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζουμε, συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, «στο κόμμα που έγινε συνώνυμο της φτηνής εργασίας και των απολύσεων ότι:

Η ανεργία έχει μειωθεί από την παρούσα Κυβέρνηση κατά 7,3 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η ΝΔ την παρέδωσε υψηλότερη απ’ ό,τι την παρέλαβε και επί των ημερών της κατέγραψε το αρνητικό ρεκόρ του 27,9%.

Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί σύμφωνα με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατά 24,6% ή κατά 376.766 σε σχέση με το 2014. Το 2018 το 72% της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείωσαν το κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και επέκτειναν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων. Την περίοδο 2011-2013 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 24% σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξάνεται και καταργείται ο υποκατώτατος. Από την 21η Αυγούστου 2018 έχουν επανέλθει οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Σε ότι αφορά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και σχετικά με την αύξηση των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων. Αποκρύπτει ότι οι εγγραφές στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν λόγω των στοχευμένων προγραμμάτων που υλοποιεί, όπως αυτά για νέους επιστήμονες με ιδιαίτερα αυξημένους μισθούς, στα οποία συμμετέχουν ακόμα και με μία μέρα εγγεγραμμένης ανεργίας.»

» Αποκρύπτει ότι από τον Αύγουστο του 2018 οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ. Αποκρύπτει ότι περισσότεροι εποχικά εργαζόμενοι αποκτούν δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας λόγω της αύξησης της απασχόλησης την τουριστική σεζόν».

«Συνεχίζουμε προσηλωμένοι τη μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη και την ενίσχυση εργαζομένων και ανέργων, όσο εκνευρισμό κι αν προκαλεί αυτό στη ΝΔ» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Keywords
εργανη, νέα, συριζα, νεα δημοκρατια, ιανουάριος, οαεδ, οφείλεται, σαμαρας, εφκα, ilo, ΠΑΣΟΚ, κεα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, υπουργειο εργασιας, εξεδρα, ηττα, κεα, κοντρα, πλαισιο, ilo, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, αοριστου χρονου, βρισκεται, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, εγινε, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκρηκτικα, επρεπε, επτα, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θετικο, ιανουάριος, κυβερνηση, κομμα, μεσοπροθεσμο, μισθος, μειωση, μικρο, νεες θεσεις εργασιας, ορια, ουσιαστικα, οφείλεται, προσληψεις, ρεκορ, ρυθμιση, σιγουρα, συζητηση, τιμη, φορα, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα