Η χρήση της μετοχής στο νεοελληνικό λόγο (Μέρος Β’)

09:10 1/6/2020 - Πηγή: In.gr
Ορισμένες αρχαιόμορφες μετοχές του παθητικού παρακειμένου κρατούν και στον νεοελληνικό λόγο τον αρχαίο τους αναδιπλασιασμό (συλλαβικό ή χρονικό). Λέμε και γράφουμε:

 

υπογεγραμμένοςηυξημένες δαπάνεςκεκτημένα δικαιώματαεντεταλμένος υφηγητήςδεδηλωμένη πλειοψηφίαπροκατειλημμένος αναγνώστηςεπανειλημμένες παρατηρήσειςπεπεισμένοςεπιτετραμμένος

 

Οι μετοχές της παθητικής φωνής με επιθετική χρήση προσαρμόζονται άνετα στον νεοελληνικό λόγο. Δεν συντρέχει επομένως λόγος να τις αποφεύγουμε. Λέμε και γράφουμε:

 

η κίνηση, εναλλασσόμενο φαινόμενο των σωμάτωνοι αυτορυθμιζόμενες αντιστάσεις των
μηχανώντα συνεργαζόμενα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλωνοι αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξειςασκούμενος δικηγόρος

 

Πρόσφορη είναι επίσης η χρήση της επιρρηματικής μετοχής παθητικής φωνής σε παρενθετικές προτάσεις, όταν εξασφαλίζει τη συντομία και τη σαφήνεια της έκφρασης. Λέμε και γράφουμε:

 

Ο Ευριπίδης, επηρεασμένος από τη σοφιστική, μετέφερε στα δράματά του τον αγώνα λόγου.Ο Παυσανίας, περιηγούμενος όλη την Ελλάδα, έφτασε στην ΟλυμπίαΒενιζέλος, ακολουθούμενος από τους επιτελείς του, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.Τα Πανεπιστήμια, αυτοδιοικούμενα, εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους.Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις, εναλλασσόμενες στην εξουσία, υποχρεώνονται σε συνεχή λογοδοσία.Η στάθμη του νερού, αυξομειούμενη αναλόγως προς τις καιρικές συνθήκες, υπήρξε εφέτος ικανοποιητική.

Η χρήση της μετοχής στο νεοελληνικό λόγο (Μέρος Α’)

Keywords
Τυχαία Θέματα