Η διαδικασία για υιοθεσίες και αναδοχές, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία

23:04 8/4/2019 - Πηγή: In.gr

Μεγάλες καινοτομίες υποστηρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ότι φέρνει ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία (ν.4538/2018).

Η κα Φωτίου παρουσίασε τον νόμο σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες για ανάδοχο ή θετό γονιό, προβλέπονται δηλαδή οι ίδιες ενέργειες. Στις περιπτώσεις της ιδιωτικής υιοθεσίας – αναδοχής, από γονέα σε γονέα, η πράξη δεν θα συντελείται αν ο υποψήφιος

γονιός δεν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με όλους τους άλλους και δεν έχει δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού.

Η διαδικασία

Όλα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα ιδρύματα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόνισε η κα Φωτίου, ενώ βάση του νέου νόμου θα αποκτήσουν και ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης που θα περιγράφει αν μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή για αναδοχή. Έτσι, το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει σύντομα πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα, ενώ η αν. υπουργός εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα συνεναίσει και η Εκκλησία για να γίνει γνωστό πόσα παιδιά βρίσκονται στα εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Η κα Φωτίου παρουσίασε σχεδιάγραμμα με τη νέα διαδικασία, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ανάθεση που θα ακολουθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι και θετοί γονείς.

Συγκεκριμένα, ο νόμος θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών και των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονιών σε ηλεκτρονικά μητρώα με ταυτόχρονη επίβλεψη από το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές) που έχει συσταθεί στο χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ιδρύεται επίσης ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες οι οποίες καθυστερούσαν υπερβολικά στο παρελθόν, λόγω της έλλειψης των κοινωνικών λειτουργών στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας, στα ιδρύματα και στα δικαστήρια.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ως ΝΠΔΔ αναδεικνύεται σε σύμβουλο του κράτους, είπε η κα Φωτίου, ενώ οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του θα διενεργούν τις απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η επικοινωνία του κοινωνικού λειτουργού, που έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση για τον ενδιαφερόμενο γονέα με τον συνάδελφό του κοινωνικό λειτουργό που εποπτεύει το παιδί, θα είναι κομβικής σημασίας και από αυτή θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα