«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα» λέει ο Ζάεφ και κουνά το δάχτυλο στην Αθήνα

18:45 10/12/2018 - Πηγή: In.gr

Σταθερός στη ρητορική του για την ύπαρξη της «μακεδονικής γλώσσας» παραμένει ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μάλιστα αυτή τη φορά προχωρά ένα βήμα παρακάτω ζητώντας από την Ελλάδα να προσέχει περισσότερο στις δηλώσεις της.

Κληθείς να απαντήσει εάν οι δηλώσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» είναι αντιπαραγωγικές για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν υπάρχουν πληροφορίες πως η Ελλάδα προετοιμάζει παράρτημα για το συγκεκριμένο

τμήμα της συμφωνίας, ο Ζάεφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο παράρτημα της συμφωνίας και ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε «μακεδονική» γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας, όπως είναι γεγονός ότι θα γίνουμε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως οι Πρέσπες προβλέπουν πως η ΠΓΔΜ δικαιούται να χρησιμοποιεί την «μακεδονική» γλώσσα, μολονότι δεν δεσμεύουν την Ελλάδα να την αποκαλεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη «μακεδονική» μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα» είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα οικοδομηθεί φιλία και όχι εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες διαρροές ότι η Αθήνα προσπαθεί να προωθήσει μέσω των Ηνωμένων Εθνών ξεχωριστό πρωτόκολλο για το θέμα της γλώσσας, το οποίο είχε γίνει πολιτικά επιζήμιο για το Μέγαρο Μαξίμου μετά από δηλώσεις του Ζάεφ.

Με τις δηλώσεις του περί «μακεδόνων του Αιγαίου» αλλά και ότι η ΠΓΔΜ «δεν θέλει να προσαρτήσει την Ελλάδα» ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι στοχεύει στο εσωτερικό της χώρας σε μία προσπάθεια να μη θέσει σε κίνδυνο την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές.

Όσο όμως συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση δε φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα, με το Μαξίμου πάντως να τηρεί προς το παρόν σιγή ιχθύος και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνησή του βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης που θέτει ως προϋπόθεση η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να λάβει χώρα στην Βουλή της ΠΓΔΜ η τρίτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου και εν συνεχεία η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 9 Ιανουαρίου ώστε να προετοιμαστεί για την ψηφοφορία.

Η οριστική έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτών, με την κυβέρνηση του Ζάεφ να χρειάζεται εκ νέου την στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης στην πρώτη ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα